Annons

Scania

”Alltid varit en utmaning att hitta rätt kompetens”

Scania, fordonstillverkaren som genom IoT går från att sälja fordon till att sälja hållbara transportlösningar, har sett hur deras kompetensbehov förändrats i takt med företagets egen utveckling inom området.

Det var redan på nittiotalet som Scania började utforska möjligheterna med uppkopplade fordon. IoT-lösningar har alltså varit något som Scania jobbat aktivt med i nästan 20 år nu.

– Under dessa tjugo år har det alltid varit en utmaning att hitta rätt kompetens för det som behöver utvecklas, just då. I början var största fokus på att få själva uppkopplingen och PC-applikationerna att fungera, berättar Jan Danielsson, head of Connectivity.

I början behövdes därför Scania särskilda PC-utvecklare och personer med stor förståelse för mobil kommunikation som behövdes. När tekniken sedan mognade, flyttades kompetensbehovet till helt andra områden.

Enligt Jan Danielsson fick IoT en större roll först när man integrerade det som en naturlig del av företaget. Ett dotterbolag, Scania Infotronics AB, kom till av anledningen att man ville komma närmare arbetsmarknaden för duktiga IT-utvecklare.

– Det var mycket experimentell verksamhet i början med avancerade lösningar och små serier. Det tog fart först när vi integrerade både lösningar och organisationen i den ordinarie verksamheten i Södertälje. 2011 blev standarden att alla nya fordon hade möjlighet till uppkoppling, säger han. 

Analytiker och molnutvecklare – viktiga kompetenser i dag

I dag letar Scania främst efter analytiker som kan dra värdefulla slutsatser av all insamlad data. ”Big data”,  ”machine learning” och ”cloud computing” är särskilt heta kompetenser när man rekryterar.

Att allt fler av Scanias tyngre IoT-tjänster går via molnet, gör dessutom att arkitekter och utvecklare för molnbaserade lösningar blivit eftertraktade.

– Generellt så har vi ett ständigt behov av duktiga mjukvaruutvecklare. Det blir extra viktigt eftersom IoT innebär att vi kopplar ihop våra produkter med våra processer. Vi är på väg att gå från ett traditionellt verkstadsmekaniskt företag till att bli en stor mjukvaruutvecklare, säger Jan Danielsson.

Även UX och front end-utvecklare efterlyses oftare i takt med att tjänsterna blir mer avancerade och att det därför ställs högre krav på användarupplevelsen.

Var befinner ni er i dag på IoT-fronten?

– Trots att vi har hållit på nästa 20 år med detta, tror jag att vi fortfarande bara är i början av att utnyttja IoT på riktigt. Det finns så otroligt mycket mer att göra inom detta område. Och det krävs extremt duktiga dataanalytiker som inte bara behärskar alla moderna verktyg, utan också förstår de produkter eller processer de försöker analysera. Det krävs med andra ord stor domänkunskap inom området för att skapa nytta både för Scania och våra kunder.