Lista: media-appar

20 grymma media-appar

Vi har samlat några av de bästa multimedia-apparna för smarta mobiler.

Publicerad Uppdaterad

8 media-appar för Iphone

Google Mobile App

Den söktjänst som fanns med tidigare har i nya versionen kompletterats med bildsök, så att du nu kan ta en bild och få Google-appen att berätta för dig vad den visar. Funkar fint på många loggor, bokomslag och skivor. Dock mest på engelskspråkiga saker, och röstsöket är även det engelskt än så länge.

Pris: Gratis

Betyg: 8

Alternativ app: Photo Goggles, 15 kr

Limli

Hör du en ny låt på radio, i en butik eller kanske på en klubb så har Shazam blivit något av en institution. Du skickar helt enkelt ett smakprov och får ett par sekunder senare veta artistens och låtens namn. Genom att koppla hela konceptet till Spotify låter utmanaren Limili dig lägga till låten direkt i ditt Spotifybibliotek. Även koppling till Youtube, Itunes, Last.fm och andra.

Pris: 15 kr

Betyg: 7

Alternativ app: Shazam, 0 kr

Kanal 5 Play

Programutbudet är kanske inte lika brett som hos SVT och Fyran, men utförandet är bra. Smidiga funktioner som notifiering när ett nytt program i favoritserien dyker upp för tittning. Här finns både kortare klipp och hela program, men tyvärr ligger de inte kvar så länge efter sändning. Reklam som kanske är extra störande i mobilen hålls på en rimlig nivå. Blir du avbruten kan programmet fortsätta där du befann dig.

Pris: Gratis

Betyg: 8

Alternativ app: TV4 Play, 0 kr

eBokus

Tidigare har webbokhandeln Bokus endast haft en app för att handla pappersböcker och göra prisjämförelser. Nu har de även denna som gör att du kan köpa och ladda ner e-böcker och mp3-ljudböcker direkt i telefonen. Bra lösning för omedelbar behovstillfredsställelse. Svenska titlar, bra med ljudböcker, men synd att utbudet fortfarande är starkt begränsat.

Pris: Gratis

Betyg: 6

Alternativ app: Adlibris, 0 kr

Stanza

Stanza är när man jämför den med andra bokappar föredömligt öppen. Applikationer där förlag eller enskilda bokhandlare står bakom blir lätt begränsade, men här hittar vi ett brett utbud från flera olika källor och du behöver inte känna dig inlåst. Överför böcker fritt via Itunes och har du en i din mejl kan du enkelt klicka upp den i Stanza. Flera källor för både betal- och gratisböcker direkt i appen.

Pris: Gratis

Betyg: 9

Alternativ app: Amazon Kindle, 0 kr

Storytel

Numera uppdaterad med så kallad multitasking vilket gör att du med Iphone 3GS och Iphone 4 kan lyssna på böcker i Iphone medan du gör annat. Abonnemanget som krävs är förmånligare än konkurrenten nedan och gör att du har möjlighet att testa flera böcker oftare. Det är även möjligt att ladda ner böcker och sedan lyssna i offlineläge.

Pris: Gratis (160 kr/mån för obegränsad lyssning)

Betyg: 8

Alternativ app: Laudio, 0 kr

Autostitch Panorama

Du behöver inte klicka upp den här appen när du vill ta en panoramabild, för alla beräkningar görs i efterhand. Använd istället din favoritfotoapp och ta bilder i följd med lite överlappning. Autostitch Panorama låter dig sedan välja bilder ur kamerarullen och syr ihop dem till ett ofta riktigt snyggt panorama.

Pris: 22 kr

Betyg: 8

Alternativ app: Panorama, 75 kr

Pixelpipe

Laddar du upp dina bilder och filmer från Iphone till någon av alla sajter är Pixelpipe en räddning. Många appar ser till att skala ner bild och film, men vill du ha särskilt din film på webben i imponerande HD-upplösning är Pixelpipe ofta svaret. Här slipper du begränsningar och kan ladda upp vad du vill hur du vill vart du vill även om du bara har 3G-uppkoppling och för tillfället inget wlan.

Pris: Gratis

Betyg: 7

Alternativ app: Shozu, 38 kr

8 Media-appar för Android

Sveriges Radio Play

Även om du har inbyggd fm-radio i telefonen är Sveriges Radios spelare riktigt bra att ha. Den låter dig strömma program live, lyssna i efterhand eller ladda ned avsnitten i spelaren som poddar. Fungerar riktigt smidigt, se till att lyssna och ladda ned avsnitt via wlan, det drar en hel del data att hämta hem ljudfiler.

Pris: Gratis

Betyg: 9

Tunewiki

En av de mer annorlunda musikspelarna – och för många av oss riktigt kul. Den textar låtarna du spelar upp, med låttexter som hämtas från Tunewikis enorma låttext-arkiv. Du kan också söka bland artister på Youtube, och få dessa musikvideos textade direkt vid uppspelningen i programmet.

Pris: Gratis

Betyg: 7

Storytel

Lyssna på ljudböcker direkt i mobilen, antingen genom att strömma dem via wlan eller 3G eller ladda ned dem till telefonen och lyssna offline. Tusentals titlar som du prenumererar på. Du kan välja en bok i månaden för 89 kronor per månad eller obegränsat för 169 kronor i månaden. Datatrafik ingår i priset för att du ska kunna strömma även via 3G utan att bli ruinerad.

Pris: 89/169 kronor per månad

Betyg: 7

Picsay

Fotoredigeringsprogram som låter dig lägga till effekter, pratbubblor, beskära och mycket annat. Gratisversionen är bra för att testa, men du får mycket mer effekter om du köper programmet. Konkurrerar med Photoshop Express som är gratis, Picsay Pro har lite mer effekter och tokerier, men jämför gärna de båda programmen innan du väljer.

Pris: Gratis/35 kronor

Betyg: 7

Music Player Pro

Snygg musikspelare som även låter dig styra spelaren från hörlurskontrollen. Sorterar på album, artist, genre, mappar och spellistor. Laddar även ned bildmaterial till albumen och låter dig lägga till låtar som ringsignal medan du lyssnar på dem.

Pris: 20 kronor

Betyg: 9

Gmote

Förvandlar din mobil till en fjärrkontroll. Fungerar med Mac, Windows och Linux. Ladda ned programmet till telefonen och till datorn och anslut dem till samma trådlösa nätverk. Sedan kan du fjärrstyra musik och film från telefonen. Du kan även använda luren som pekplatta om du har kopplat datorn till tv:n men inte orkar resa dig ur soffan för att gå fram och klicka på datorn.

Pris: Gratis

Betyg: 7

Remote for Itunes

Ett fjärrkontroll för Itunes på pc eller mac. Ladda ned appen så dyker telefonen upp i Itunes. Slå in en pinkod och du är igång. Programmet är riktigt snabbt och du kan bläddra och fjärrstyra ditt Itunesbibliotek utan jobbiga väntetider. Du kan även välja om du vill använda datorns högtalare eller fjärrhögtalare och göra sökningar i Itunesbiblioteket.

Pris: 35 kronor

Betyg: 9

Soundhound

Talar om vad låten heter, klarar till och med att söka om du nynnar låten. Gratisversionen ger dig fem sökningar i månaden, är du mer nyfiken får du slanta för fullversionen.

Pris: Gratis/ 35 kronor

Betyg: 8

2 mediafavoriter till både Android och Iphone

SVT Play

Precis som det låter, du får SVT:s utbud direkt i ett program i telefonen. Kvalitén är helt okej, men någon hd-upplösning som i datorn är det inte tal om. Trots det drar programmet förstås en hel del data, så se till att ha koll på uppkopplingen, wlan eller datapaket i mobilen är helt klart att rekommendera.

Pris: Gratis

Betyg: 8

Spotify

Numer en klassiker som inte bör missas. Lyssna på dina favoritlåtar utan att behöva köpa dem. Strömma eller ladda ned låtarna för att lyssna offline, skapa spellistor, synkronisera med låtar du redan har i mobilen och kolla in kompisarnas spellistor online. Dina spellistor i telefonen synkroniseras förstås också med dem du skapat i datorn. Finns även till Symbian.

Pris: 99 kronor i månaden för Spotify Premium

Betyg: 9

Bästa mediaappen till Symbian

TuneWiki

Glöm Nokias inbyggda musikspelare. Tunewiki är en riktigt charmig musikspelare till Nokias smarta mobiler. Har du redan ett musikbibliotek i telefonen kan du synka över det till Tunewiki. Det speciella med den här musikspelaren är bland annat att den laddar ned och visar låttexterna på musiken du skpelar upp, men i Symbian-versionen finns en hel del ytterligare funktioner: Du kan se på en världskarta var andra människor just nu lyssnar på samma musik, du kan ladda ner albumomslag till låtarna, du kan se vad andra skriver om låten, och du kan lyssna på mer musik som hämtas från Shoutcast och Youtube.

Pris: Gratis

Betyg: 8

Bästa mediaappen till Windows Phone

Musixmatch

Även till Windows Phone finns det alternativa mediaspelare, och den enligt vårt tycke charmigaste är Musixmatch, som hämtar låttexter från en enorm textdatabas, med 5 miljoner låtar. Här finns alltifrån svenska punkband till internationella artisters låtar. Det snygga är också att programmet integreras med telefonens musik-hub, och alla låtar du redan har på telefonen finns därför inlagda i spelaren direkt.

Pris: Gratis

Betyg: 7