Skicka allt till alla

Apptest: Nya Google Hangouts

Hangouts är Googles nya meddelandeapp och den lanserades i veckan för Iphone, Android och i datorn. Vi har testat den.

Publicerad:

18 maj 2013 - 10:33

Uppdaterad:

18 maj 2013 - 10:33

Det är inget litet mål som Google satt upp för nya Hangouts. Man började med att medge att de egna meddelandetjänsterna inte hållit måttet och passade samtidigt på att kritisera konkurrenterna. Meddelandetjänster har fungerat bra för specifika användningsområden eller inom ett enskilt system. Men att som Google nu gjort; kombinerat flera operativsystem (Ios, dator och Android) med både textchat, bilddelning och videosamtal har ingen gjort riktigt framgångsrikt. Återstår att se hur Google lyckats. I teorin är det lovande med en tjänst som erbjuder allt det Hangouts gör och fungerar såväl i dator som på Android- och Ios-enheter.

Mest nytt i Iphone

Nyheterna i den nya tjänsten är mest påtagliga för användare av Iphone och Ipad. Som Androidanvändare har man tidigare haft tillgång till appen Talk, den som nu ersätts av Google Hangouts. De problem vi upplevt under testandet av Google Hangouts är också oftast kopplade till något man kan kalla barnsjukdomar som uppstått i samband med övergången från Talk till Hangouts i Android. Annars är en av de mest förekommande klagomålen på Hangouts att de inte som Apples Imessage integrerar även sms. Det har dock företrädare för Google sagt ska vara på väg, i alla fall på Android. På Ios lär Google inte kunna göra så mycket mer än man redan gör.

SMS och mobilnummer

Redan idag, oavsett om du använder Hangouts på Android eller i Ios, så får du ange ditt mobilnummer för att komma igång. Idag används de uppgifterna dock bara för att hitta vänner att skriva till. När det är klart kan du starta en ny Hangout och där skriva textmeddelanden, skicka bilder eller sätta igång videosamtal med upp till tio personer. Du kan alltså både ha inp>

Förvirrande status

Något som kan vara förvirrande och har att göra med hur man ser på Google Hangouts är att man inte tydligt kan se vilka som är online och tillgängliga. Ser du på tjänsten som ett verktyg för att chatta i realtid är det så klart ett minus. Den som ser Hangouts som ett alternativ till sms är inte lika arg. Notiserna som dyker upp när du får ett nytt meddelande ska försvinna från övriga enheter när du läst dina meddelanden på en av enheterna. Det är dock inget vi märkt under testet, utan vi har istället fått trycka bort notiserna från alla enskilda enheter. Synkroniseringen av meddelanden är dock bra så man kan problemfritt växla mellan alla olika enheter under en konversation och hela tiden se senaste meddelandena och svara.

Textmeddelanden som vi skickar fungerar bra oavsett om det är till enskilda eller i gruppsamtal. Värre är det med videosamtal, men det gäller i rättvisans namn även konkurrerande tjänster. När man väl kommer fram så fungerar det men man kan med Google Hangouts, lika lite som med exempelvis Apples Facetime, vara helt säker på att alltid lyckas. När vi testat kommer vi fram ungefär två tredjedelar av försöken.

Google har med Hangouts ett embryo till en bra och förmodligen framgångsrik tjänst. Just att Hangouts från start finns såväl på dator, i Ios och Android, och dessutom erbjuder så väl chatt som bilddelning och videosamtal talar för en framgång. Nu gäller det för Google att få bort barnsjukdomarna och finslipa.

.

.

 

.