Smarta hemmet

 • Fitbit Charge 2 är väldigt behändig när det kommer till att hålla koll på din träning men förväntade dig inte att det är en ”smartklocka”.

 • Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

 • Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

Äntligen en bra app från SJ

Apptest: SJ

SJ har äntligen fått till en riktigt bra app för att både köpa biljetter och hålla koll på tågen.

Publicerad:

17 mar 2016 - 16:12

Uppdaterad:

17 mar 2016 - 18:00

SJ har länge legat i bakkant när det kommer till mobiltelefoner. De var sent ute med att göra en app, och när den väl dök upp var den både buggig och begränsad. Men nu glömmer vi det som varit, och gläds åt att SJ:s nya app faktiskt är precis vad jag önskar mig av en app för Sveriges största järnvägsföretag.

För det första kan du förstås köpa tågbiljetter med den (jag skriver förstås, men med SJ:s tidigare app kunde du bara göra det under vissa begränsade omständigheter). Du kan göra det utan att behöva logga in till något, men är du SJ Prio-kund och loggar in så kommer appen ihåg ditt SJ Prionummer och dina sparade kreditkort. Du kan även kolla dina Priopoäng i appen.

Tågbiljetter med SJ är personliga, så har du fler resenärer måste du mata in deras namn, ålder och eventuellt SJ Prionummer, men appen kommer ihåg tidigare resenärer, så har du väl gjort det en gång behöver du bara välja dem bland sparade resenärer.

Det är lite udda ordning på ifyllningen av fälten, först anger du din destination, sedan måste du liksom gå tillbaka och ange varifrån du vill åka, men när man väl fattat funkar det bra.

Har du väl köpt biljetter kan du se alla dina kommande resor och klickar du på dem får du upp en QR-kod som är den enda biljett du behöver när du väl sitter på tåget. Här kan du även avboka biljetter.

Du kan även hålla koll på andras resor genom att välja en station och kolla ankomster eller avgångar. Det här fungerar ganska precis som appen Tågtavlan för dig som är bekant med den. Du ser en ankomst- eller avgångstavla, med eventuella förseningar. Där kan du klicka på ett tåg och får då se på en karta var det tåget befinner sig just nu, när det ankommer till olika stationer på vägen och hur det förhåller sig till tidtabellen.

Har du en bokad biljett ska appen även automatiskt avisera om ditt tåg råkar ut för förseningar. Vi har ännu inte haft tillfälle att testa den funktionen i praktiken. SJ:s tidigare app hade i teorin funktionen, men i praktiken sprutade den ur sig trafikinformation från de mest avlägsna landsändar och när man väl aktiverat den gick den inte att avaktivera med mindre än att man avinstallerade appen. Vi kan bara förutsätta att funktionen nu fungerar.

Du kan även lägga in en bevakning på en viss sträcka och tid, ifall du pendlar och inte har köpt en specifik biljett på tåget, eller kanske har en anhörig som åker sträckan. Då får du alltid meddelanden om förseningar på sträckan under den valda tiden på dagen.

Det hela är utfört i en stil som är enkel, tydlig och minimalistisk, appen känns verkligen genomtänkt, välstrukturerad och lättanvänd. Jag kan inte komma på något mer att önska mig nu. Vi får se om jag känner likadant nästa gång jag försökt använda ett ombokningsvärde från en avbokad biljett till att köpa ny biljett…

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • Gör mobilen till textskanner

  Vill du skanna in textdokument till PDF är Scanbot en av de mer eleganta och flexibla lösningarna på marknaden.

  29 sep 2016 - 10:48
 • Ordlistan är bäst i mobilen

  Svenska Akademiens Ordlista (SAOL) som app är inte bara gratis, utan har en del verkliga fördelar jämfört med pappersutgåvan.

  27 sep 2016 - 14:46
 • Gör retrografik av dina bilder

  Om du har längtat efter att kärleksfullt konvertera dina bilder till hur de skulle sett ut på din allra första dator har du lösningen här.

  26 sep 2016 - 18:33

Mest kommenterat

Senaste testet

Hetaste apparna

 • Fågelfakta på blandad nivå

  För den fågelintresserade är obearbetade fakta i mobilen bättre än inga fakta.

  15 sep 2016 - 14:26
 • Kollektivtrafik på ny nivå

  Jag trodde inte att det fanns något behov av ännu en app för att resa med kollektivtrafiken. Jag trodde tydligen fel.

  14 sep 2016 - 14:39
 • Lättare multitasking

  Snabbare tillgång till fler appar har alltid ett pris, men Taskbar försöker hålla det så lågt som möjligt.

  13 sep 2016 - 15:00

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!