Läs testet

Smarta hemmet

Ursnyggt pusslande

Apptest: The Room Three

The Room Three fortsätter pusslandet i suggestiva miljöer och är snyggare än någonsin.

Publicerad:

15 feb 2016 - 09:00

Uppdaterad:

15 feb 2016 - 09:00

När The Room släpptes för drygt tre år sedan var det en riktig succé som visade hur man kunde utnyttja mobilens och plattans format till att göra riktigt bra spel. Spelet har sedan fått uppföljare och dessutom otaliga kopior av varierande kvalitet.

I grunden är The Room ett pusselspel, oftast är det något slags lönnfack som man ska öppna genom att vända och vrida på behållaren och se om något går att dra i eller manipulera. Bakgrundsstoryn är högst sekundär, men i originalspelet var man hur som helst instängd i ett rum och försökte komma därifrån.


The Room Three är snyggare än någonsin, och om man jämför med originalspelet känns det senare rätt torftigt visuellt. Miljöerna är ett mischmasch mellan olika science-fiction-genrer i 1800-talsmiljö, lite gotiskt, lite steampunk, lite Lovecraft, men snyggt är det. Fast mörkt, väldigt mörkt. Även i den mörka årstid när detta skrivs och med skärmbelysningen uppskruvad på max sitter jag och kisar en hel del.

Miljöerna och den utvecklade men fortfarande sekundära storyn försöker inte maskera att det i grunden är samma spelkoncept som i ettan. Du ska fortfarande hitta dolda utrymmen, sätta fast visare på rätt ställen, vrida på rattar och ställa in koder, låt vara att det är i alltmer utflippade konstruktioner såsom en skalmodell av ett slott på en ö.

Om man körde alla tre spelen på raken skulle man nog få en överdos och tycka att alla lönnfacken till slut blev parodiska, men i lagom doser är det engagerande och klurigt. Man löper egentligen aldrig någon risk att köra fast på allvar, för när man har hållit på och famlat tillräckligt länge dyker det upp ett frågetecken man kan trycka på för att få ledtrådar som till slut avslöjar lösningen på problemet helt.


Det största minuset med spelet är lustigt nog det som The Room en gång hyllades för: styrningen. Du både vrider på saker, styr runt i rummet och testar att manipulera saker med ungefär samma gester, och det är lätt att du försöker dra i något och i stället snurrar runt. På surfplatta funkar det bättre, men på mobilen svär jag ibland över att jag vet precis vad jag ska göra men inte kan få mobilen att registrera det på rätt sätt.

Det tar cirka 6–8 speltimmar att spela The Room Three till sitt slut, vilket känns lagom mycket för konceptet. Man kan diskutera prislappen på 50 kronor, men det är väldigt skönt att slippa in-app-köp. Gillade du de tidigare spelen i serien och inte känner dig mätt på konceptet erbjuder The Room Three mer av allt.

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Ios - senaste testet

Nya surfplattor

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • Mer eller mindre briljant

  Nu finns appen Prisma för både Ios och Android och vi är djupt imponerade av hur den lyckas göra konstverk av alla våra bilder.

  15 aug 2016 - 11:12
 • Perfekt för nybörjare

  Om du är bestämd att lära dig spela instrument är detta en bra start.

  1 aug 2016 - 14:20
 • Klassisk musikstreaming

  Grammofy är en streamingtjänst enbart för klassisk musik, med unika poänger och begränsningar.

  29 jul 2016 - 10:24

Mest kommenterat

Hetaste apparna

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!