Minimal tidningsbutik

Apptest: Zinio

Tidningsappen Zinio lockar med tusentals titlar tillgängliga direkt i din telefon.

Publicerad Uppdaterad

När surfplattan slog igenom på allvar sågs den som ett smidigt sätt att läsa böcker och tidningar. I alla fall av plattornas tillverkare och av vissa förlag. Sedan dess har många tidningar och böcker givits ut i digital form och numera finns även bok- och tidningstjänster som låter användaren läsa obegränsat av en mängd titlar för en fast månatlig summa. Zinio är inte en sådan tjänst.

Det första som möter dig när du laddar ner Zinio är möjligheten att läsa gratis artiklar. Du får se artiklarna antingen i sin tidningsform i vilken du antingen kan bläddra mellan enkelsidor eller se hela uppslag, som de ser ut i den tryckta tidningen. Detta läge lämpar sig dock inget vidare för att läsa i en normalstor telefon, så det finns även ett textläge som erbjuder möjligheten att läsa artiklarna som ren text. Jag börjar med att läsa en text från tidningen Elle Decor om arkitekten Achille Salvagni och en våning i Rom. Jag hade börjat med att välja ut ett par intresseområden som tilltalade mig och bland de gratisartiklar jag får upp finns texter från bland annat Food Network, Dwell, Skiing, Coastal Living, Flying och Saveur. Oavsett vilka intresseområden jag väljer får jag upp relativt få kända titlar och än färre svenska. Bland gratisartiklarna är alla texter från engelskspråkiga magasin och ofta relativt nischade och okända. Man anar att det här ska sporra dig att istället köpa hela, enskilda nummer för det är på det sättet du i appen kan läsa just en hel utgåva. Antingen köper du enstaka nummer för vanligen mellan 20 och 50 kronor eller så köper du en årsprenumeration på en tidning för runt 200 och 300 kronor. Vid mitt första tidningsköp i appen märker jag dock att priset som uppges innan jag matar in mitt kreditkortsnummer är lägre än det jag sedan får betala. Priserna visas tydligen utan moms.

Det tar någon minut innan tidningen har laddats ner i sin helhet och sida för sida blir synlig på skärmen. Tyvärr är vyn inte särskilt läsarvänlig. Antingen tittar jag på enskilda sidor i stående läge, uppslag i liggande skärmläge eller på bara text. I tidningsläget kan man zooma in där sidorna ser ut som i tryck, men på en vanlig mobilskärm är det inte alldeles bra för helhetsintrycket. Textläget, där bilder saknas, ger tyvärr inte heller det någon tilltalande bild av innehållet i tidskrifterna. I Windows Phone-versionen av appen saknas det dessutom ett smidigt sätt att hoppa snabbt mellan sidorna om man till exempel vill bläddra till slutet av tidningen. Den funktionen är dock är klart bättre i både Ios- och Androidversionen av Zinio. Värt att påpeka är att du, om du köper en tidning, kan läsa den även i en surfplatta om du har en sådan eller på Zinios webbplats. Zinio var en av de första aktörerna att erbjuda digitala tidskrifter, men det känns inte alls som de hängt med i utvecklingen sedan dess. Inte heller räcker utbudet särskilt långt i konkurrensen och efter idogt sökande hittar jag bara en enda svensk titel tillgänglig.