Roliga högtider och deras ursprung

Apptips: Årets dagar

Nordiska Museets app Årets Dagar är en utmärkt källa för den som gillar gamla och nya högtider.

Publicerad Uppdaterad

Bokstavligt talat en app för kalenderbitaren. Nordiska museet, som givetvis sitter på en rätt stor kunskapsbas om svenska traditioner och högtider, har här tillgängliggjort den i appform. Här får vi fakta och historik om både kända och numera okända högtider. Att man hade skördefest på St Mikaelsdagen, Mickelsmäss, sen 29 september är väl inte helt bortglömt, men det är kul att lära sig att man på Lukasdagen den 18 oktober skulle ha bärgat och skördat alla trädgårdsväxter.

Inte bara gamla högtider tas upp. Kanelbullens dag den 4 oktober är med, med dess bakgrund som sträcker sig till 1999. Det finns också fördjupande texter om till exempel begreppet Brittsommar under Birgittadagen den 7 oktober. Du kan även sätta påminnelser på dagar du särskilt vill hålla koll på. Dagarna kan presenteras både kronologiskt och i alfabetisk ordning.

Det hela är dessutom väldigt snyggt och smakfullt presenterat, vilket naturligtvis inte är ett måste för en app som i grunden presenterar text, men som ändå förhöjer upplevelsen en smula och gör att man gärna har appen på sin mobil i stället för att hitta motsvarande information på Wikipedia.