Omständligt avancerat

Apptips: Shoot

Proffsfunktioner och raw-foton är vad Shoot lockar med.

Publicerad Uppdaterad

Kameraappen till Androidtelefoner är som bekant helt och hållet avhängig av vad den aktuella tillverkaren av telefonen anser behövs. Om du har större ambitioner än att bara peka och fota är det ofta en väldigt varierad kompott av funktioner du får i tillverkarnas egna kameraappar. Har du otur landar inställningarna i olika förinställda filter och inget mer. Men som med det mesta annat i Android – är du inte nöjd är det bara att byta app.

Shoot är just en sådan app och till skillnad från väldigt många andra appar på Play Store handlar det inte om en app med inbyggda filter. Faktum är att det inte existerar några filter alls, vilket känns rätt uppfriskande sett till vad appen vill göra.

Istället handlar det om manuella inställningar för kamera helt och hållet, allt för att vara så lik mer professionella kameror som möjligt. 

Menygömma

Det är en ganska diger samling funktioner som återfinns i appen. I utgångsläget har du menyn, avtryckare (som även kan styras via headset) och några grundläggande data om vad som används för den aktuella bilden. Du kan även snabbt slå på eller av varningar för utfrätta ljusa partier eller alldeles för mörka sådana för att kunna ändra på det efter eget tycke.

För att komma åt inställningarna trycker du på menyknappen och väljer någon av de funktioner som dyker upp. Alla funktioner är uppdelade i grupper för allmänna inställningar, lägen och exponering. Här går det även att få fram valmöjligheter för att spara bilden i antingen enbart JPEG eller om bilden ska sparas i raw-format också (något som gör att bilderna tar någon sekund att ta, istället för med ögonblickshastighet som annars).

Så länge du inte väljer burst mode, som bara har av-eller-på-läge, hoppar du tillbaka till sökarläget med ett överlägg för inställningarna du precis valt. Efter att du är klar lägger du in inställningen som en inforuta under inställningsknappen och börjar om igen med nästa inställning. Vill du sätta någon redan ändrad funktion till ett automatläge sveper du bara bort dem från sidopanelen.

Alla inställningarna gör sitt jobb som aviserat, även om ett enkelt dragreglage kan kännas lite begränsat i vissa lägen. 

Nackdelen är istället gränssnittet. Många manuella lägen i andra kameraappar utgörs av överlägg, rattar och rullhjul direkt i sökarfältet, vilket gör att du med ett knapptryck är inne och gör förändringar i den aktuella inställningen. Såvida du inte lägger upp alla tilltänka inställningar i sidofältet innan du börjar göra de riktiga inställningarna blir det ett väldigt hoppande mellan menyerna. Det gör att gränssnittet inte känns riktigt modernt och användarvänligt, utan mer ingenjörsdesignat för att täcka in antalet funktioner. En bättre lösning vore att funktionerna redan fanns i sidofältet, så att du bara behövde klicka fram dem direkt från sökaren.

När du väl vant dig vid proceduren går det ändå rätt bra och om din inbyggda kameraapp saknar vettiga inställningar är Shoot ett vettigt val för sina sju kronor. Just varianten med att du slipper allt fluff i form av fotofilter känns väldigt uppskattat sett till vad appen vill göra med dina bilder.