Apprecensioner

Musik- och foto-appar till Iphone

Apparna står i centrum oasvett om det är en Iphone eller en Ipad som du har i din hand. Användningsområdena är många och oavsett vilket specialintresse du har kan du hitta appen som tillfredsställer det. Börja med de vi valt ut.

Publicerad:

30 aug 2011 - 13:00

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:03

Musik

Med Itunes som skivback

Namn: Tap DJ

Med hela telefonens Itunesbibliotek som utgångspunkt kan du med appen Tap DJ mixa två låtar och dessutom spara resultatet och låta kompisarna höra det. Det är kanske först och främst något man gläds åt själv för det är ganska enkelt att komma igång och man behöver inte förstå så mycket för att ha kul. Du väljer två låtar och kan sedan styra hastighet, tona (crossfada) mellan de olika låtarna och styra volymen. Dessutom finns en rad effekter  du kan lägga på och samplingar du kan klippa in. Väljer du dina låtar med omsorg kan det bli både bra och roligt. Möjligheterna att dela med sig smidigt av resultatet fungerar dock bristfälligt. Exporten till Itunes är mest tillförlitlig.

Pris: 7 kr (Endast för Iphone)

Betyg: 9

Alternativ: Djay, 75 kr

För blivande konsertpianister

Namn: Nota

Som musikapp är Nota visserligen lite krävande, men samtidigt en av de mest kompetenta apparna på området. Det är först och främst en övningsapp för den som spelar, eller vill kunna spela, piano och den visar såväl noter, skalor och ackord. Trycker du ner tangenter på skärmklaviaturet så ser du noterna dyka upp ovanför. Under referensikonen i menyn kan du se till att öva noter och det finns även en frågesport där du på tid kan testa dina kunskaper. Appen fungerar både i liggande och stående läge och när du lägger telefonen ner får du hela skärmen för klaviaturet.

Pris: 22 kr (För Ipad: 22 kr)

Betyg: 9

Alternativ: Tabtoolkit, 38 kr

När du ska sjunga med

Namn: Instant Lyrics

Genom att plocka musiken från din Iphone-app i telefonen kan du direkt få se texten från den låt som just spelas. Instant Lyics är en ganska speciell applikation. Det enda den gör är att snabbt läsa av vilken låt som spelas i telefonen och sedan skicka titeln och göra sökningar efter just låttexten. Det enda du märker av appen är när du startar den för du visas startskärmen först och sedan känner den blixtsnabbt av titel och artist och öppnar Safari med den sajt som har låttexten. Olika låttexter hittas på olika sajter så man kommer till olika sajter i Safari beroende på var låttexten hittas. När jag testat klarar den kanske 3 av 5 låtar så det händer även att man möts av en sajt endast med meddelandet att låttexten inte är tillgänglig.

Pris: 15 kr (För både Iphone och Ipad)

Betyg: 6

Alternativ: Lyrics, 22 kr

Smått psykedeliskt kanske

Namn: Bloom

Man skulle kunna kalla Bloom för något av en visuell och musikalisk upptäcktsfärd. Det är lite oklart vad appen rent faktiskt är till för, så det är lika bra att du bara slappnar av och låter dig föras in i den. Genom att peka på skärmen skapar du mönster och melodier på en och samma gång. Väljer du istället att sitta inaktiv skapas både mönster och melodier åt dig och du kan helt enkelt luta dig tillbaka och bara konsumera upplevelsen. Det finns 12 olika känslor som man kan välja mellan och bakom skapelsen står faktiskt självaste Brian Eno som kallar den för en ändlös musikmaskin för 2000-talet.

Pris: 28 kr (För Ipad 28 kr)

Betyg: 6

Alternativ: Oddtunes:Hang, 7 kr

Lekfulla rörelser

Namn: Gyrosynth

I Gyrosynth möts du först av en hel del små lampor och knappar, men appen behöver inte vara krånglig att andända. Tvärt om är den relativt lekfull och kul. Du börjar med att grepa telefonen som om den vore en datormus. Sedan skapar du musik genom att röra telefonen i luften, föra den i olika riktningar och vinkla den. Det är väldigt intuitivt och du märker snabbt vad som funkar och vad respektive rörelse har för effekt. Sedan akn du spela in dina skapelser dela med dig eller använda som grund för att lägga till fler spår ovanpå.

Pris: 15 kr (Endast för Iphone)

Betyg: 7

Alternativ: Elecrify, 109 kr

För kameran

Ett riktigt Photoshop

Namn: Photoforge2

Visst har Adobe själva släppt en app för Iphone och Ipad som de kallar för Photoshop Express, men den kommer inte ens i närheten av vad Photoforge klarar av. En viss risk är det ju så klart att pumpa in så många avancerade funktioner i en app på liten skärm, men Photoforge lyckas utan att det blir krångligt att använda. Man kan tillexempel lägga bilder i olika lager, rotera på fri hand med multitouch. Riktigt avancerade skapelser alltså på ett rätt enkelt sätt.

Pris: 22 kr  (Endast för Iphone)

Betyg: 8

Alternativ: Pictureshow, 15 kr

Som det var förr

Namn: Oldbooth

Ett knep jag brukar använda mig av för att hitta bra och välgjorda appar är att välja appar efter hur snygg ikonen är. Det är kanske inget felfritt sätt att hitta appar på, men Oldbooth är en app jag upptäckt på just det sättet. Ikonen är riktigt snygg och appens funktion är bra. Du tar ett porträtt eller utgår från en bild du redan har i telefonen. Trettio färdiga huvuden med retrokänsla ingår som du kan klippa in egna ansikten på och sedan finns fler man kan köpa till om man vill det. Storleksförändra för att passa in ansiktet rätt, men tyvärr ger verktyget för att klippa in ansiktet ingen exakt möjlighet att rotera och placera perfekt.

Pris: 15 kr  (Endast för Iphone)

Betyg: 8

Alternativ: Iswap Faces, 15 kr

Magiska panoramafoton

Namn: Photosynth

Det finns rätt så många program för att skapa panoramabilder med kameran i Iphone, men Microsofts app är en av de som ger absolut bäst resultat. Du riktar bara kameran i alla riktningar och är bara ljuset tillräckligt så skapar appen nästan självmant ett fullständigt panorama i 360 grader. Den stora nackdelen får man väl säga är att resultatet inte kan avnjutas fullt ut i en Iphone eller Ipad. För att titta på bilden och navigera dig runt måste du använda en dator med Microsofts Silverlight-plugin i webbläsaren. Annars ser du bara en statisk bild som den som sparas i telefonens kamerarulle.

Pris: Gratis (Endast för Iphone)

Betyg: 8

Alternativ: 360 Panorama, 7 kr

Framsteg steg för steg

Namn: Timelapse Pro

Program som sticker ut och låter dig använda kameran på nya sätt är så klart extra roliga. Du kanske sett timelapsefilmer där man i en kort följd kan se längre skeenden, som när scenen till Melodifestivalen byggs på ett par sekunder. På det sättet låter Timelapse Pro dig ta följder av bilder på samma motiv under en längre period och sedan spela upp stillbilderna i en film. Ställ kameran stilla och rikta mot något där det händer saker och folk rör sig. Se resultatet och njut. Misslyckas du lär du dig snabbt av misstagen vad som fungerar.

Pris: 15 kr (Endast för Iphone)

Betyg: 8

Alternativ: Timelapse, 15 kr

Blixt i efterhand

Namn: Kamerablixt Pro

Jag har sett många appar som påstår att de ska ge dig den starkaste blixten i en Iphone. Eftersom lampan i sig alltid är densamma är det lätt att tror att dom helt enkelt luras. Så jag laddar ner Kamerablixt Pro och ett par till för att jag helt enkelt måste prova vad de gör. Svaret är att det handlar om efterbehandling. Kamerablixt Pro låter dig ta bilden med vanliga blixten som vanligt och sedan får du lägga på någon av appens effekter för att så att säga simulera en mer kraftfull blixt. Funkar förvånansvärt bra. Inte helt realistiska  resultat, men ofta effektfulla.

Pris: 7 kr (Endast för Iphone)

Betyg: 6

Alternativ: Flash, 7 kr

.

.

 

.