Mobil från IFA 2015

I samarbete med Huawei

Netflix

Den efterlängtade filmtjänsten Netflix har lanserats i Sverige. Redan från start finns den som app i mobiler och surfplattor. Strömmade tjänster för teve, film och dokumentärer via internet har varit tillgängliga i Sverige ett tag. Nu utmanar Netflix

Publicerad:

8 jan 2013 - 11:06

Uppdaterad:

8 jan 2013 - 11:06

Netflix erbjuder ett abonnemang för strömmade filmer, teveserier och dokumentärer till ett fast pris på 79 kronor i månaden utan bindningstid. Netflix kan användas på sammanlagt 800 typer av enheter inklusive mobiltelefoner, surfplattor, datorer, spelkonsoler, uppkopplade teveapparater och annat, men vi fokuserar så klart på telefoner och plattor. En stor fördel med Netflix är att det inte finns några restriktioner kring hur många enheter en användare kan registrera, samt att det går att påbörja tittandet på en enhet och fortsätta det på en annan. Det som styr är inte enheten, utan användarkontot, vilket gör tjänsten helt mobil.

Merparten av film- och tevekatalogen består idag av internationella engelskspråkiga filmer, men Netflix erbjuder även svenskt eller nordiskt producerat innehåll från exempelvis Nordisk Film, sf och Scanbox samt en hel del internationella bolag. Netflix erbjuder däremot inte nödvändigtvis det allra senaste innehållet. Vi har testat Netflix på en rad enheter och bedömer om tjänsten lever upp till förväntningarna.

Lätt att komma igång – svårt att få grepp om hela utbudet

För att komma igång med Netflix på datorn går du in på Netflix hemsida och skapar ett konto. På telefonen och plattan behöver du ladda ner appen. När du öppnar Netflixappen uppmanas du att skapa ett konto med en kostnadsfri provperiod på en månad. För att registrera ett konto krävs att man anger sina konto-kortsuppgifter. Kontot debiteras inte om man väljer att avsluta abonnemanget under provperioden. Månads-avgiften efter provperioden är 79 kr utan bindningstid och det går att avsluta abonnemanget direkt på nätet.

Antalet enheter som kan registreras och användas med ett och samma konto är obegränsat och det går att strömma innehåll till två enheter samtidigt med ett och samma konto. Man kan också välja om man bara ska tillåta uppspelning via wifi eller även via mobilnätet. Tittar man via mobilnätet är bilden pixlad i några sekunder innan den justeras och därefter blir lika bra som via wifi. Undertexten syns bra även på de mindre skärmarna.Netflix har däremot för stunden problem med att leverera undertexten till Apple tv.

När du väl är inloggad öppnas Netflix startsida och du blir tillfrågad om vilken typ av film du gillar för att Netflix ska kunna rekommendera filmer till dig. Baserat på vad du sedan väljer att se får du sedan fler rekommendationer. Om du vill kan du koppla Netflixkontot till Facebook för att dela med dig till vänner och visa vilka filmer du ser på.

Sedan går det att bläddra antingen bland de olika filmerna, som är uppdelade i genrer i en rullmeny: Teve, barn och familj, drama, komedi, svenskt och så vidare. Netflix erbjuder en annan uppdelning av innehållet på hemskärmen där bland annat de populäraste filmerna från Facebook, kritikerfavoriter och nya premiärer lyfts fram. Det blir många olika kategorier, vilket gör det lite svårt att överblicka utbudet i sin helhet.

Liknande upplevelse

Upplevelsen är i stort sett likvärdig mellan Iphone, Android, dator och Apple tv. För att börja titta på en film eller teveserie räcker det att dubbelklicka på filmens ikon. Skärmen vänder sig då automatiskt i liggande läge. Klickar man bara en gång kommer det upp en beskrivning av innehållet samt vilket betyg Netflix gissar att användaren skulle ge det, baserat på tittarhistoriken och preferenser. Så fort filmen startas visas en ikon i högerkanten som ger möjligheten att inte dela den särskilda filmen på Facebook. Har du kopplat ditt konto till Facebook och valt att dela det du ser så postas det alltså automatiskt varje gång du ser en film. Det är med andra ord när du vill undvika det som du kan klicka bort det i filmens inledning. I filmvisningen får du även möjlighet att ändra språk för tal och för undertext när det finns. Ikonen försvinner av sig själv efter några sekunder om inget väljs. Något som saknas jämfört med Netflix på dator och Apple tv är rekommendationer av liknande innehåll.

 

Aktuellt just nu

 • Apptest: Nine

  Ta en bild, skriv en text och spara platsen för att komma ihåg vad du ska göra.

  18 aug 2015 - 16:10
 • Kapitel på tre minuter

  För den som inte vill spendera timmar med boken i hand finns en app som ämnar lösa problemet.

  14 aug 2015 - 11:05
 • Bada i inställningar

  Även om Androids hemskärm och appmeny fungerar erbjuder Apex Launcher så mycket mer att det bara är att bocka och ta emot.

  13 aug 2015 - 10:03
 • Effektfulla bilder på enkelt sätt till Windows Phone

  Att med hjälp av bildbehandlingseffekter skapa små miniplaneter av dina bilder är både kul och svårt, i den här appen mest kul.

  12 aug 2015 - 16:45
 • Sparsmakad rumdesign

  Homelab låter dig skapa ett hem i 2D men saknar många möbler.

  11 aug 2015 - 09:21
 • Rensa bilder

  Analyserar, identifierar och tar bort tråkiga bilder automatiskt. Det lovar Gallery Doctor att göra åt dig.

  10 aug 2015 - 09:40

Missa inte

Hetaste apparna

 • Fartfyllt lagarbete utan vänner

  Det ser ut som ett tecknat ninjadisco och höjer adrenalinet, men här saknas ett riktigt flerspelarläge.

  24 jul 2015 - 16:27
 • Animerad knythjälp

  Knutar kan vara komplexa och svåra att förstå sig på, men Knots 3D lyckas vara både informativ och lättförstådd.

  23 jul 2015 - 16:36
 • Molnmusik

  Cloudplayer är ett försök att samla all musik du har samlad på molnet i en musikspelare.

  23 jul 2015 - 09:02

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.