Smarta hemmet

 • Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

 • Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

 • Laurastar slår på stort under IFA och lanserar världens första uppkopplade strykjärn. Och nej, vi hajar inte heller poängen.

Lunar Lander fast tvärtom

Speltest: Cavernaut

Beroendeframkallande men också frustrerande grottnavigering.

Publicerad:

1 mar 2016 - 15:58

Uppdaterad:

1 mar 2016 - 15:58

Att flyga rymdskepp i en grotta har varit en grej sedan åtminstone Caverns of Mars för 35 år sedan. Senast i raden är Cavernaut, som dessutom lånar från den ännu äldre klassikern Lunar Lander.

Du ska alltså styra ditt rymdskepp ut ur en djup djup grotta, och det gör du genom att gasa (tryck på skärmen) och svänga (luta mobilen åt sidan, ett styrsätt som jag normalt är måttligt förtjust i men som här fungerar riktigt bra). Varje gång du gasar går det åt bränsle, och för att få mer bränsle måste du hitta de landningsplattformar som förekommer med regelbundna intervall i grottan. Rymdskeppet tar skada av att du kör in i väggen, och kan haverera totalt om det får för mycket skada.

På vägen samlar du upp så kallade luminumkristaller samt diverse power-ups, såsom sköldar, traktorstråle (som gör att du kan suga åt dig saker du hittar på lite håll utan att behöva köra över dem) och den oerhört värdefulla indikatorn som visar åt vilket håll nästa bensinstation ligger. Ingenting är mer frustrerande än att du får slut på soppa för att du råkat flyga förbi nästa tankstation.

På tal om frustrerande: om du lyckas haverera ditt rymdskepp börjar spelet om från början, oavsett hur långt du hann komma, och banan slumpgenereras, så du kan egentligen inte bli bättre på att hitta i grottan. Alla power-ups du har hittat försvinner också när du kraschar, det enda som är kvar är antalet insamlade luminumkristaller. Dessa kan du använda för att köpa uppgraderingar till ditt skepp såsom större bränsletank eller mer sköldar. Jag vågar påstå att du inte kan klara spelet utan dessa uppgraderingar. Valutan tickar i alla fall in i tillräcklig takt för att det inte ska kännas som om det går evigheter mellan uppgraderingarna.

Här ska tilläggas att spelet är helt freemiumfritt. Du kan inte köpa uppgraderingar för reda pengar, de 20 kronor spelet kostar är allt du kommer att betala för det, och det innehåller ingen reklam. Spelet saknar egentliga instruktioner vilket också kan vara frustrerande, som när du äntligen lyckats ta dig till nivå tre för första gången och försöker plocka upp ett nytt intressant föremål, bara för att upptäcka att det var en mina som omedelbart spränger dig i luften.

Både musik och grafik är riktigt snygga och suggestiva i sin minimalism som inte faller tillbaka på 8-bitarsgrafik.

Men jag tycker nog att spelet är lite för elakt för att bli en riktig fullpoängare. Totalt har det fem nivåer med stegrande svårighetsgrad (och jag har lyckats ta mig ungefär halvvägs). Det tar uppskattningsvis trekvart att flyga genom alla nivåerna, och när du väl har uppgraderat ditt skepp är den första nivån rätt simpel, även om det är ett bra ställe att jaga power-ups utan att oroa dig för mycket över soppatorsk. Det hade helt enkelt blivit ett bättre spel om det erbjöd något slags funktion för att inte behöva börja om från början varje gång. Å andra sidan kanske man hade spelat klart spelet för fort då?

Jag vill fortfarande hala fram mobilen och slösa ytterligare en halvtimme på att komma lite längre, men förr eller senare kommer spelet att bli mer irriterande än roligt. Då har jag i alla fall lätt fått ut värdet för de 20 kronorna och mer därtill.

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Nya surfplattor

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • Fågelfakta på blandad nivå

  För den fågelintresserade är obearbetade fakta i mobilen bättre än inga fakta.

  15 sep 2016 - 14:26
 • Kollektivtrafik på ny nivå

  Jag trodde inte att det fanns något behov av ännu en app för att resa med kollektivtrafiken. Jag trodde tydligen fel.

  14 sep 2016 - 14:39
 • Lättare multitasking

  Snabbare tillgång till fler appar har alltid ett pris, men Taskbar försöker hålla det så lågt som möjligt.

  13 sep 2016 - 15:00

Mest kommenterat

Hetaste apparna

 • Ett klick ska göra mer

  Ett klick istället för flera låter ju som en bra grundidé när du vill spara tid. Actions vill snabba upp allt du gör med telefonen.

  12 sep 2016 - 14:56
 • Manipulera i efterskott

  Appen är bra, men kanske inte riktigt lika fantastisk som den ser ut i företagets egen reklamfilm.

  9 sep 2016 - 14:39
 • Enkel och användbar

  Smarta urval och kategorisering av poddar ska göra dig villig att slanta upp för en podcast-app.

  8 sep 2016 - 14:08

Senaste apptestet

Hetaste tillbehöret

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!