Läs testet

Smarta hemmet

Nya uppgifter om Ipad

Apple bekräftar: Ingen 4G i Sverige

[Uppdaterad 13.58] Inte någon av de två nya 4G-versionerna av Ipad som Apple visade upp igår kommer att fungera i de svenska 4G-näten. Tidigare har Apple skrivit på sin svenska sajt att 4G kommer att stödjas av svenska operatörer, men nu säger Apples svenska presskontakt att den informationen var felaktig.

Publicerad:

9 mar 2012 - 14:04

Uppdaterad:

9 mar 2012 - 14:04

På tisdag kväll prestenterade Apple en ny Ipad-modell. Eller rättare sagt så presenterades två versioner av den ny Ipaden med stöd för 4G. De amerikanska operatörena AT&T och Verizon kommer att sälja varsin version. Båda har inbyggda 4G-moduler baserade på LTE-teknik, samma teknik som används i de svenska 4G-näten. Men ingen av dem kommer att fungera i något av de svenska 4G-näten.

[Uppdaterad 13.58, fredag 9 mars]  Apple bekräftar nu att man inte kommer kunna använda 4G till den nya Ipaden i Sverige. 

Tidigare på fredagen har man kunnat läsa på Apples svenska sajt att 4G kommer att stödjas av svenska operatörer, men den informationen ska vara felaktig.

– Det var ett misstag, kommenterar Petter Arnstedt, pressansvarig på Apple i Sverige, till Telekom Online.

På Apples brittiska sajt, där man kan förbeställa versionen med 700 och 2100 MHz, skriver Apple "I länder utan kompatibla 4G LTE-nät kommer den nya Ipaden att använda global GSM-teknik som HSPA+ och DC-HSPA+".

HSPA+ och DC-HSPA+ syftar på två olika varianter av turbo-3g-teknik, där de maximala hastigheterna är 21 Mbit/s respektive 42 Mbit/s.

- Vi tycker att det är viktigt att det kommer ut flera 4G-enheter på marknaden. Nu får vi ta och titta på den här senaste Ipaden från Apple, det är så klart en intressant produkt. Sen får vi ta en diskussion med Apple så får vi se vad som blir aktuellt för den svenska marknaden, säger Charlotte Züger på Telia till Mobil.se.

Hos Tre, som ännu inte lanserat 4G kommersiellt, säger Erik Hörnfeldt:

- Erfarenheter från fast bredband visar att nånstans mellan 10 och 20 Mbit/s så slutar hastigheten att vara en issue, har man bra HSPA så behöver man inte LTE. Sen kanske det hade varit roligare med en Ipad som hade en bättre radiodel.

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Ios - senaste testet

Nya surfplattor

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • Mer eller mindre briljant

  Nu finns appen Prisma för både Ios och Android och vi är djupt imponerade av hur den lyckas göra konstverk av alla våra bilder.

  15 aug 2016 - 11:12
 • Perfekt för nybörjare

  Om du är bestämd att lära dig spela instrument är detta en bra start.

  1 aug 2016 - 14:20
 • Klassisk musikstreaming

  Grammofy är en streamingtjänst enbart för klassisk musik, med unika poänger och begränsningar.

  29 jul 2016 - 10:24

Mest kommenterat

Hetaste apparna

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!