Maxtaxa för datatrafik

EU: Surfa med valfri operatör utomlands

Istället för att operatören bestämmer roaming-kostnaden ska man kunna surfa med vilken lokal operatör som helst utomlands, samtidigt som man har sitt vanliga nummmer och sim-kort i mobilen. Det föreslår EU för att pressa priserna på mobildata.

Publicerad:

2 apr 2012 - 11:22

Uppdaterad:

2 apr 2012 - 11:22

EU-kommissionen senaste förslag för att pressa priserna för mobiltjänster när man är på resa innehåller ett annorlunda grepp för att komma åt de höga roaming-priserna på data. Istället för att enbart reglera hur mycket det får kosta när man operatörer förmedlar trafik i varandras nät ska det vara möjligt att på plats välja vilken lokal operatör man vill surfa med och betala en taxa som bestäms direkt av den operatören. Detta samtidigt som man kan använda sitt vanliga abonnemang, låta sim-kortet sitta kvar och vara nåbar på sitt vanliga nummer. 

Den del av förslaget som ska göra det möjligt att fritt välja operatör för datatrafiken kommer dock inte att träda i kraft förrän i juli 2014. Fram tills dess ska succesivt sänkta maxtaxor hindra operatörena från att ta ut allt för höga roamingpriser.

Från och med 1 juli i år ska 1 megabyte data inte få kosta mer än 70 eurocent, motsvarande cirka 6,45 kronor. Det blir första gången som EU reglerar priset på datatrafik. Sedan tidigare finns maxgränser för samtal och sms, gränser som nu ska sänkas. Att ringa ett samtal ska inte få kosta mer än 2,67 kronor per minut och att ta emot ett samtal ska som mest kosta 74 öre per minut. Sms-kostnaden ska inte överstiga 83 öre.

 

Mest läst

  Missa inte

  Hetaste apparna

  Senaste nytt

  Mobilbusiness nyhetsbrev

  Senaste nytt från den mobila världen två gånger i veckan.

  Registrera dig här!

  Mest läst

  Tipsa Mobilbusiness

  Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker Mobilbusiness.

  Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

  Om Mobilbusiness

  Mobilbusiness - nyheter och analys för dig som jobbar med mobilt.

  Vi ger bland annat ut nyhetssidan Mobilbusiness.se, gör analyser och rapportprodukter samt arrangerar events och mötesplatser.

  Mer om Mobilbusiness här.

  Vi är Mobilbusiness

  Kontakta Mobilbusiness redaktion.

  Du hittar vår kontaktinformation här.

  Smarta hemmet