Motorola tappar tredjeplatsen till Ericsson

Dåliga rapporter från Motorola har blivit vardagsmat senaste tiden men dagens kvartalsrapport som summerar det tredje kvartalet är en riktig katastrof. Inte nog med att bolaget förlorat tredjeplatsen till Sony Ericsson - de redan dåliga finanserna har förvärrats rejält.

Publicerad:

30 okt 2008 - 16:06

Uppdaterad:

30 okt 2008 - 16:06

De flesta känner redan till detta: Motorola var i flera år den ohotade världstvåan bakom Nokia. Men så kom ett dåligt 2007 där Samsung knep andraplatsen. Sedan andra kvartalet år 2007 har Motorola varit världstrea med god marginal ner till LG och Sony Ericsson.

Men marginalen ner till LG och Sony Ericsson har sakta men säkert minskat, och nu har det hänt: Motorola är världsfyra med en marknadsandel på 8,2 procent baserat på Nokias uppskattning för branschen totalt. Motorolas 25,4 miljoner sålda mobiltelefoner under kvartalet är färre än Sony Ericssons 25,7 miljoner.

Ett glädjeämne för Motorola är att räknat sedan årsskiftet är de fortfarande trea med 80,9 miljoner sålda telefoner, vilket är något fler än vad Sony Ericsson eller LG lyckats sälja. Både LG och Sony Ericsson ligger dock och flåsar Motorola i nacken vilket gör det mycket spännande att se om Motorola kan lyckas behålla tredjeplatsen för helåret.

Jämfört med motsvarande kvartal förra året har volymerna minskat med 32 procent och jämfört med föregående kvartal i år har de minskat med nära 10 procent. Detta gör att intäkterna har sjunkit till 3,1 miljarder dollar och att resultatet har försämrats påtagligt. Förlusten - 0,84 miljarder dollar - motsvarar drygt en fjärdedel av omsättningen.

För att förstå hur lite 3,1 miljarder dollar är för Motorolas mobilavdelning får man bläddra många sidor tillbaks i historieböckerna. För mobilavdelningen finns det redovisning tillbaks till år 2004. Årets tredje kvartal är det sämsta under denna period för både omsättning och resultat.

Inför framtiden planeras en styckning av Motorola, där mobilp>Sanjay Jha meddelar även att de arbetar för att "bygga om" mobilp>Tidigare i höst har Huawei försökt sälja hälften av sin mobilenhet. En av tankarna har varit att slå samman den verksamheten med Motorolas mobilp>

.

.

 

.