Bilder istället för QR-koder

Video: Metros bilder blir film i mobilen

I morgondagens Metro är det premiär för en teknik som gör att man kan få filmer och annat innehåll till mobilen genom att rikta kameran mot bilder i tidningen.

Publicerad:

28 maj 2012 - 16:54

Uppdaterad:

28 maj 2012 - 16:54

QR-koderna, de små prickiga fyrkanterna som numera dyker upp i både annonser och artiklar med länkar till grejer på nätet har en stor nackdel - de är inte speciellt snygga att titta på.

Svenska 13th Lab har med sin Pointcloud-teknik tagit det hela ett steg längre. I morgondagens Metro är det premiär för en lösning där man kombinerar webbteknik med så kallad agumented reality för att få bilder i tidningen att röra sig. I alla fall om du väljer att titta på dem genom mobilen. 

Precis som med QR-koder är det kameran som känner av vad man har framför sig men istället för ett svartvitt mönster kan bilder i tidningen identifieras och kopplas ihop med olika typer av innehåll.

När Pointcloud känner igen bilden hämtas till exempel en film och placeras så att den verkar ligga över bilden i tidningen. Mobilen beräknar hela tiden betraktningsvinkeln så att det verkar som att filmen är tryckt i tidningen.  

Andra exempel är möjligheten att lägga in Facebooks likeknappar över artiklar i tidningen eller att presentera rörlig grafik och bildspel. Materialet som ska visas hanteras med vanlig webbteknik vilket ska underlätta för den som vill utveckla och ta fram material för Pointcloud.

Den närmaste tiden kommer bara Metro-läsare med Iphone eller Ipad att kunna använda Pointcloud med hjälp av den app som kommer finnas för nedladdning från och med i morgon.  

- Vi har fokuserat på iOS till att börja med, säger Petter Ivmark på 13th Lab. En Android-app kommer mot slutet av sommaren.

.

.

 

.