Första intrycket

4X HD och fyrkantiga LG Vu

En spelmobil som är snabb när vi får igång den och en udda mobil med penna och skärm i 4:3-format har vi tittat närmare på hos LG.

Publicerad:

27 feb 2012 - 14:25

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:04

Med fyra processorkärnor är tanken att man ska kunna spela ännu mer avancerade spel och det är mycket riktigt något av det som LG visar när jag testar LG 4X HD. Den här telefonen är ju uppföljare till den dubbelkärniga 2X från förra året och det märks att det här är en tidig version vi får se. Telefonen ska börja säljas under andra kvartalet i år enligt LG:s svenska representant.

Det finns alltså lite tid att spela med för två telefoner jag testar har mjukvara som kraschar när jag försöker se vad den går för. På tredje försöket kör jag i alla fall ett sensorstyrt flipperspel med effekter som liknar ett mindre fyrverkeri, allt utan att telefonen saktar ner visningen.

Det är främst i spel, webbläsaren och i nedladdning av filer som LG uppger att man har som mest nytta av de fyra processorkärnorna. Det finns dock en femte kompletterande och om till exempel telefonen är i viloläge så är det den femte som jobbar för att spara på batterikapaciteten.

Det spel jag får att fungera gör alltså telefonen rättvisa, men medverkande i den upplevelsen är även skärmen som är det som LG kallar en True HD IPS-skärm på 4,7 tum. Operativsystemet i 4X är Ice Cream Sandwish, alltså version 4.0 av Android och kameran är på 8 megapixel.

Prestandaluren LG 4X HD ska kosta 5500 kronor när den kommer under andra kvartalet i Sverige.

Fyrkantig udda upplevelse

En mer udda upplevelse är den nyligen lanserade LG Vu som jag hunnit känna lite på. Formatet 4:3 gör den betydligt mera liksidigt kvadratisk än andra enheter och det tar en stund att vänja sig vid. Den är helt enkelt lite stor för att hålla i en hand och lite liten att hålla med båda händerna. 

LG Vu är en 4G-mobil med LTE och det går både att ringa och skicka sms. Förklaringen till formatet, och här jämför LG friskt med en bild på vad man kallar ”en annan tillverkares” lilla platta, är att i LG Vu ska presentationer, officedokument, tidningar och annat passa mycket bättre. E-böcker uppges också passa bättre, men en sak jag kan skriva under på är i alla fall att den passar utan problem i fickan. 

Det följer med en penna till enheten och med den kan man enkelt anteckna med skrivstil direkt på skärmen. Det går med penna eller direkt med fingret. Förutom att anteckna i anteckningsblocket fritt så går det att lägga in understrykningar, anteckningar och annat i till exempel vyn där du läser dina tidningar och böcker så att du ska kunna anteckna och gå tillbaka till intressanta stycken.

En intressant detalj är att LG här tar sin egen väg och formatet 4:3 när det mesta andra prylar blir widescreen är onekligen unikt.

 

Aktuellt just nu

 • Stockholm Tech Meetup

  Att inspireras av att få lyssna på berättelser både från nystartade företag och från villiga investerare är ett koncept som drar rekordpublik.

  13 aug 2014 - 10:16
 • Inför Mobilgalan

  Den 7 november är det dags för årets Mobilgala då åtråvärda Guldmobiler delas ut till årets främsta innovatörer och bästa mobilföretag. Du kan vara med och avgöra vilka som vinner. Här kan du lägga din röst i de Guldmobilskategorier där Mobils läsare tillsammans med redaktionen fäller avgörandet.

  28 okt 2013 - 11:02
 • Inför Mobilgalan 2013

  Den 7 november är det dags för årets Mobilgalan då åtråvärda Guldmobiler delas ut till årets främsta innovatörer och bästa mobilföretag. Även du kan avgöra vilka som vinner. Här kan du lägga din röst i de Guldmobils-kategorier där Mobils läsare tillsammans med redaktionen fäller avgörandet.

  15 okt 2013 - 12:28
 • VILKA FÖRTJÄNAR ETT PRIS?

  Den 7 november går årets upplaga av Mobilgalan av stapeln. Då är det dags att utse årets bästa mobiltelefoner och bästa mobila tjänster. Ta chansen att nominera de mobila produkter, tjänster, företag och innovationer som du tycker är värda en Guldmobil.

  9 sep 2013 - 11:25
 • STOCKHOLM 7 NOVEMBER

  Missa inte den uppskattade Mobilgalan som startar efter konferensen Mobile Future! Galan bjuder på god mat, underhållning och så ska ju självklart 2013 års Guldmobiler delas ut!

  18 apr 2013 - 10:39
 • Nya uppgifter:

  Första enheten med nya operativsystemet Sailfish OS ska presenteras i maj, säger en representant för företaget i en intervju med finska Digitoday.

  17 apr 2013 - 05:00
 • "Världens tunnaste smartphone"

  Vi har tittat närmare på flera spännande Android-mobiler från Alcatel, bland annat världens tunnaste och andra med spännande extrafunktioner.

  4 mar 2013 - 09:44
 • Mobil sammanfattar:

  Har du missat att hänga med i lanseringsyran under året upplaga av Mobile World Congress? Lugn i stormen. Här har Mobil sammanfattat de viktigaste, roligaste och mest spännande nyheterna från MWC 2013.

  4 mar 2013 - 06:00
 • Nokia N9 och Meego lever i ny form

  Nokia N9 och framförallt Meego-systemet lever vidare i form av Sailfish OS. Mark Dillon, en av flera grundare till Jolla berättar mer om Sailfish OS, visar hur det fungerar och säger lite om den telefon som ska komma ut innan året är slut.

  27 feb 2013 - 15:35
 • P2, Mate och D2

  Hos Huawei kollar vi in både två telefoner med imponerande pixeldensitet och snabbhet samt snackar en del om batterikapaciteten. Oskar Fernandez Thunström på Huawei visar även Ascend Mate.

  27 feb 2013 - 15:08
 • Ny version

  Efterlängtade Tizen har visats upp på Mobile world Congress i en version 2.0.

  27 feb 2013 - 12:48
 • Dela och spara

  Det är inte bara Samsungs Homesync som ska lagra dina bilder, även Sony kommer med två liknande apparater.

  27 feb 2013 - 12:39
 • Hands on på MWC 2013

  Asus har precis visat upp sin nya värsting Padfone Infinity. Mobil tog en sväng förbi Asus för att kolla in det nya prestandamonstret.

  26 feb 2013 - 18:14
 • MWC 2013 i Barcelona

  Mobilredaktionen var på plats under Mobile World Congress och svarade på era frågor. Vad har varit bäst och sämst? Vad är det mest snack om? Hur kändes den där nya telefonen? Svaren hittar du här.

  26 feb 2013 - 16:05
 • FRÅN MWC 2013:

  Med Ascend Mate har Huawei hoppat på phablettrenden - och det med en riktig bjässe till telefon. Mobil har snabbtestat telefonen med "världens största skärm".

  26 feb 2013 - 15:24
 • För spel, film och annat

  Grand Memo är den första enheten från ZTE i den växande kategorin av stora telefoner, ibland kallade phablets. Bäst lämpad är den för film, spel och surf. Nicklas Sivander på ZTE visar telefonen.

  26 feb 2013 - 12:59
 • Hands on

  Mobil har kollat närmare på Fonepad, Asus nya sjutumsplatta med en Intelprocessor under huven.

  26 feb 2013 - 12:58
 • Första intrycket

  Vi har tidigare berättat om ZTE:s nyheter den större Grand Memo och ZTE Grand S LTE, men nu har vi fått tillfälle att titta lite närmare på telefonerna.

  26 feb 2013 - 11:37
 • Expanderar i Asien

  Svenska it-företaget Mobill lanserar en ny version av sitt biljetthanteringssystem, som stöder kontaktlösa tekniken Near Field Communication, NFC. Som ett led i sin expansion nyanställer även företaget 15 utvecklare till Malmökontoret och öppnar ett utvecklingscenter i Indien.

  26 feb 2013 - 10:19
 • Den senaste hårdvaran

  Asus Padfone har även i tidigare inkarnationer haft hårdvaruegenskaper som imponerat på oss, men den senaste varianten som nu har lanserats i Barcelona är något i hästväg.

  26 feb 2013 - 06:00
 • Bildspel: Extrafunktionerna

  Framförallt skärmen och ett par olika extrafunktioner imponerar när vi tog en närmare titt på Sony Xperia Tablet Z.

  25 feb 2013 - 18:02
 • Första intrycket

  En närmare titt på Nokias nya modeller Lumia 720 och Lumia 520 visar att man lyckats med mycket av ambitionen.

  25 feb 2013 - 17:54

Missa inte

Senaste nytt på mobil.se

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.