Annons

Hands on

Asus Fonepad: Våra första intryck

Mobil har kollat närmare på Fonepad, Asus nya sjutumsplatta med en Intelprocessor under huven.

Publicerad Uppdaterad

Att Asus kan göra sjutumsplattor vet vi sedan tidigare. Google Nexus 7 - som lanserades under sommars 2012 - blev snabbt en favorit bland Androidfansen världen över.

Nu väljer Asus att släppa en ny sjutummare under helt egen flagg. Namnet på modellen är Fonepad. Känns det bekant? Det beror på att Asus sedan tidigare har gett ut två hybridmodeller - Padfone och Padfone 2 - med telefoner som sedan kan dockas i surfplattor.

Men det här handlar alltså inte om en ny hybrid. Istället handlar det om att man tagit Nexus 7-konceptet, och sedan lagt till en Asus-touch till det hela. Det märks framför allt när man tittar på konstruktionen. Till skillnad från Nexus 7, med en baksida i plats som påminner om en läderimitation, har Fonepad ett metallskal. Det är egentligen bara en smaksak, men jag måste erkänna att jag är svag för Asus industridesign. Dessutom känns konstruktionen mycket mer rejäl än motsvarande hos Nexus 7-plattan. Baksidan har samma kurvade som vi har sett hos Google-plattan,  och Fonepad kommer att finnas tillgänglig i färgerna grå samt guld (!). I nuläget vet vi dock inte om både färgerna är aktuella för släpp i Sverige.

När vi vänder på plattan ser man att Asus-loggan fått sällskap en motsvarande för Intel. Intel satsar stenhårt på att ta in sig in på marknaden för mobila enheter, och på insidan av Asus surfplatta hittar man processortillverkarens nya Atom Z2420-processor. Vi har inte haft möjlighet att göra några riktiga prestandatester, men ett första intryck är flytet är bra och absolut inte sämre än hos Nexus 7, som har en  fyrkärnig Tegra 3-processor. Vi har tidigare testat batterisnåla ZTE Grand X In, även den med en Intelprocessor. Fonepad har ett 4270mAh-batteri, och Asus utlovar en batteritid på nio timmar. 

Surfplattans operativsystem är Android 4.1 Jelly Bean. Asus har lagt sitt eget gränssnitt som en tunn hinna över Googles system. Det finns några trevliga tillägg här. Bland annat har Asus lagt till en fjärde kapacitiv knapp, och med den kan du aktivera ett gäng mindre widgets (kalender, kalkylator etc) som sedan dyker upp på skärmen i popup-fönster. Fonepad har också några av de Asus-widget som vi har sett på tidigare modeller, exempelvis deras distinkta klockwidget. Gränssnittet går i ljus färger, känns intuitivt och är överlag tilltalande. 

Skärmen på Fonepad är som sagt på sju tum, och har upplösningen 1280 x 800 bildpunkter. När Nexus 7 släpptes fick den en del kritik för att färgerna skulle vara urvattnade. Det är inget vi ser hos Fonepad. Skärmen har fina, klara färger och betraktningsvinkeln på 178 grader gör att du utan problem kan lägga ner plattan på bordet och ändå har bra skärpa och fina detaljer.

En av de funktionerna som särskiljer Asus Fonepad från många andra surfplattor är att det går att ringa från Asus nya sjutummare. Av förklarliga skäl har vi inte haft möjligt att testa detta i svenska nät.