Kameramobil med Symbian

Nokia 808 Pureview med 41 megapixel

Skype finns nu som Beta för Windows Phone och Lumia 900 kommer även i en 3G-version. Helt nya Lumia 610 har precis lanserats och är den billigaste Lumia-mobilen. Sensorn i nya nya modellen 808 Pureview med Symbian har 41 megapixel.

Publicerad:

27 feb 2012 - 08:08

Uppdaterad:

27 feb 2012 - 08:08

Presskonferensen drog igång 08.35 med hög musik och filmscener från Asien följt av att Stephen Elop entrar scenen. Han börjar med att prata om hur mycket som hänt det senaste året och nämner bland annat om utvecklingsländer. Det var ju bara ett år sedan som Nokias nya strategi tillsammans med Microsoft tillkännagavs. Nokia sa då att man skulle fokusera på design och navigationstjänster för att nämna något när man nu ska sticka ut bland andra Windows-mobiler. Dessutom talar Stephen om hur viktig utvecklingsländerna är där man har den enklare serien Asha.

Lumia 800, berättar Stephen Elop är nummer ett på försöljningslistan över de mest avancerade telefonerna i Ryssland och han nämner även andra försäljningsframgångar.

Idag säger Stephen att man ska accellerera försäljningarna globalt och då är det Mary McDowell som får lanserar tre nya telefoner. Asha 202 och 203 är pekskärmsmobiler och 202-modellen har dessutom två simkortsplatser. Nokia Lifetools följer med och den riktar sig till männsikor i länder som Indien, Nigeria. Den nya verisonen kallas Nokia Life och innehåller bland annat utbildning, hälsa och underhållning. Du kan till exempel få svar från en doktor eller lära sig engelska och tjänsten använder främst sms, så man ska inte behöva en datatjänst.

Telefonerna inkluderar även 40 spel från EA Games. De kan laddas ner under de första 60 dagarna. Priset för 202 och 203 är cirka 60 Euro (plus moms). Den något mer avancerade mobilen Asha 302 har push-epost, Twitter och andra sociala tjänster, nedladdning 14,4 Mbit/s och en ny version av webbläsare. Telefonen har fysiskt tangentbord. En nyhet för de här Series 40-teelfonerna är att det även finns Microsoft Exchange, så att även affärsmän kan använda telefonerna som jobbmobilr och komma åt sin e-post. Nokia har u en uttalad vision om att ta den nya tekniken och uppkopplade tjänster till den nästa miljarden mobilanävndare. det gäller både mer avancerade smartphones, men även de här enklare telefonerna. 95 Euro (plus moms) kommer Asha 302 att kosta och den börjar säljas redan nu.

Tillbaka till de smarta mobilerna. Stephen pratar om Lumia 900 som nu även kommer till Kanada i april, Kanada är ju Stephen Elops hemland. Men Kanada är inte ensamma om att få den efter USA. Eftersom LTE-nät ännu inte är utbyggt i stora delar av världen så kommer även en turbo-3G-version av Lumia 900 att släppas. En ny verison av Nokia Kör släpps idag och den nya appen Nokia Reading ska samla ljudböcker, nyheter och offlineläge. Även Nokia Kör ska nu stödja offlineläge fullt ut. En uppdatering till Nokia Reading ska senare samla dina favoritkällor i något som kallas Newsstream och då ser du de senaste nyheterna direkt i en ruta på startsidan i Windows Phone.

Från Microsoft berättar man att man nu arbetar för att ta Windows pHone till lägre prispunkter. Som en del av det så har man sänkt systemkraven och bara har 256 MB minne. Det här gör att Windows Phone och Lumia stasar mer på Kina och ska börja säljas även där. Skype finns nu som betaversion i Marketplace för Windows Phone.

En helt ny Lumia-mobil idag är Lumia 610 som har en metallic-glansig yta och givetvis använder den Windows Phone precis som de tidigare LUmia-mobilerna. Här finns ju till exempel Twitter, Facebook och Linkedin inkluderat. Nokia Transport är en ny app som gör sällskap med de tidigare Nokia Kör, Nokia Musikk och så vidare. Med Nokia Transport gört att man enkelt ska hitta tidtabeller och avgångar för kollektivstrafik enkelt.

Nokias VD Stephen Elop kom strax efter sju på morgonen och fick visa up sin id-bricka för att bli insläppt till Nokias monter där presentationen strax drar igång. Nokia själva har i förväg givit ledtrådar om att det vi framförallt ska förvänta oss idag är en kameramobil utöver det vanliga, men en 4G-mobil för europeiska marknaden förväntar man sig också. Med även en lansering av en surfplatta skulle Nokia överträffa förväntningarna.

Både Nokia Lumia 900 och Nokia Lumia 610 ska komma ut under andra kvartalet och Nokia 900 ska kosta 480 Euro plus moms och för den billigare Nokia 189 Euro innan moms.

Nokia har sedan tidigare lanserat två telefoner med Windows Phone, Lumia 800 och Lumia 710. På CES-mässan i Las Vegas tidigare i år visade man även upp 4G-mobilen Lumia 900 som dock ör förbehållen den amerikanska marknaden. Microsoft som ju står för operativsystemet i Nokia Lumia-mobiler har sin presskonferens först på onsdag då den senaste versionen av Windows 8 ska visas upp.

Den nya telefonen 808 Purewiew har en sensor på 41 megapixel, men det är oklart vad det egentligen innebär mer än att man ska kunna zooma in mycket och få klara bilder även i de detaljerna. Pureview 808 är en telefon med Symbian och den ska kosta 450 Euro plus moms och väntas skeppas i maj. Man demonstrerade även Nokia Pureview 808 med Dolby-ljud. När vi nu kort sett hur Nokia 808 Pureview fungerar, så verkar det handla om ett smart ssätt att lkunna zooma i en bild. När skaparna av tekniken filmade presskonferensen i Barcelona kunde de zooma in samtidigt som de filmade och få en klar och tydlig bild.

Tekniken Pureview har Nokia arbetat med länge och man säger att tekniken ska komma till fler telefoner senare, man undviker dock frågan om varför telefonen inte är en Windows Phopne utan använder Symbian. det verkar dock som om tekniken kan komma senare även till Nokias Windowsmobiler. Med Pureview 808 kan den resulterande bilden som kommer ut vara 5 megapixel, 8 megapixel eller 38 megapixel. Det finns alltså verkligen 41 miljoner pixlar på sensorn och på det sättet kan man kombinera ett stort antal pixlar till en betydligt mindre bild på till exempel 5 megapixel och den vägen få väldigt skarpa bilder. Den ska även ha utmärkta optiska egenskaper. På telefonen kan man titta på bilderna med full upplösning. Med lågre upplösning så kan man ha väldigt bra zoom. I videoinspelning bearbetas 1 miljard pixlar per sekund och även för stillbilder krävs mycket kraft för att kunan kombineras de stora mängderna information till den färdiga bilden.

.

.

 

.