Smarta hemmet

 • Fitbit Charge 2 är väldigt behändig när det kommer till att hålla koll på din träning men förväntade dig inte att det är en ”smartklocka”.

 • Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

 • Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

Revansch för Microsoft

Nya Windows Phone bryter med pc:n

Windows Mobile 7 har just visats upp och Microsoft går i och med det ifrån likheterna med operativsystem för datorer, för som chefsdesignern säger: telefonen är så mycket mer personlig.

Publicerad:

15 feb 2010 - 16:35

Uppdaterad:

15 feb 2010 - 16:35

Start och Search exempel på knappar som finns på alla telefoner med Windows Mobile 7. Startskärmen består av fyrkanter i olika storlekar som tillsammans skapåar ett fönster och fyller skärmen. Man kan skrolla ner för att få mer fler rutor synliga och varje ruta kan ha en mängd olika användningsområden. Det kan vara genvägar till program, det kan vara din kalender direkt i startskärmen, eller bilder direkt från Facebook, i fallet vi får se presentatörens fru.

Grafiskt består gränssnittet av stor text på olika bakgrunder, teckensnittet har här en framstående roll med stora rubriker.

Multitouch finns genom hela operativsystemet och gör till exempel att man på det sättet kan zooma in och ut i kartapplikationen och när vi tittar på de applikationer som visas syns inga spår av scrollister, knappar och sånt som funnits i tidigare versioner av Windows Mobile, det är i alla fall till utseendet en stor uppgradering av systemet. I kartsökningen kan man utöver med hjälp av multitouch även trycka på en zoomknapp.

Webbläsaren bygger enligt Microsoft på samma kod som Internet Explorer i datorn. Man kan zooma med två fingrar och man kan dubbelklicka med fingret för att inzoomningen ska anpassa sig till bredden av en text eller en bild.

Gränsnittet generellt, oavsett om det gäller kartor, e-post eller webbläsaren bygger å ett väldigt avskalat formspråk, ofta bara gemena vita bokstäver på av svart bakgrund.

I en så kallad hub kan man samla flera olika användningsområden. En sådan är People där alla dina vänner samlas oavsett vilket socialt nätverk det plockas från. Man klickar en gång för att hitta det senast uppdaterade och sedan kan man välja att ringa, kommentera status eller se vad de senast skrivit på Windows Live, Facebook eller något annat nätverk.

I motsvarande Pictures-hub kan man se bilder man har på telefonen, men även se vännernas bilder och själv ladda upp bilder.

Utöver funktionerna som mest kanske används på fritiden finns även Office kvar i Windows Mobile. Office-huben samlar alla dokument så man kan synka mellan telefon och datorn.

Tittar man närmare på mediafunktionerna så kopierar man helt funktionaliteten från Microsofts mediaspelare Zune. Ansluter man telefonen till datorn så startar mjukvaran för Zune och man kan synka sin musik och filmer.

För spel tar Microsoft Xbox Live till alla windowsmobiler. Där finns del en del spel men även möjlighet att kontakta andra spelare.

Tittar man på tidigare versioner av Windows Mobile så är det faktiskt svårt att se några likheter, för så fundamentalt verkar Microsoft tänk om.

En passning till Apple kommer i Microsofts film där man pratar om telefoner som bara kan använda en app åt gången. På frågan vad man ska göra istället svarar helt enkelt Microsoft att det är dags att starta om från början, börja om.

Det är inte mycket av idéerna som Microsoft tidigare pratat om som finns kvar i det som kallas Windows Phone 7 Series. Istället upprepade Microsoft och VD Steve Ballmer gång på gång att telefonen inte är en pc och att de två därför måste skilja sig väsentligt åt.

Nya Windows i mobilen visades här idag på en prototyptelefon och enligt Steve Ballmer vill man ha lite mer konsekvens i hårdvarudesign från mobiltillverkarna och även lite mer likhet mellan olika windowsmobiler. Men man vill fortfarande vara en bas så att operatörer och kanske framförallt programutvecklare kan utgå ifrån och vidareutveckla.

– För ett och ett halvt till två år sedan tog vi ett steg tillbaka och reflekterade över var vi ville ta oss och se över strategin, sa Steve Ballmer.

Microsoft har flera partners som ska göra telefoner med Windows. Man började med Qualcomm och har under utvecklingsarbetet kommit överens med Htc, Samsung, Dell, HP, LG, Sony Ericsson, Garmin-asus och Toshiba.

Något datum för när telefoner kan komma ut med det nya systemet sägs dock inte.

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • Gör mobilen till textskanner

  Vill du skanna in textdokument till PDF är Scanbot en av de mer eleganta och flexibla lösningarna på marknaden.

  29 sep 2016 - 10:48
 • Ordlistan är bäst i mobilen

  Svenska Akademiens Ordlista (SAOL) som app är inte bara gratis, utan har en del verkliga fördelar jämfört med pappersutgåvan.

  27 sep 2016 - 14:46
 • Gör retrografik av dina bilder

  Om du har längtat efter att kärleksfullt konvertera dina bilder till hur de skulle sett ut på din allra första dator har du lösningen här.

  26 sep 2016 - 18:33

Mest kommenterat

Senaste testet

Hetaste apparna

 • Fågelfakta på blandad nivå

  För den fågelintresserade är obearbetade fakta i mobilen bättre än inga fakta.

  15 sep 2016 - 14:26
 • Kollektivtrafik på ny nivå

  Jag trodde inte att det fanns något behov av ännu en app för att resa med kollektivtrafiken. Jag trodde tydligen fel.

  14 sep 2016 - 14:39
 • Lättare multitasking

  Snabbare tillgång till fler appar har alltid ett pris, men Taskbar försöker hålla det så lågt som möjligt.

  13 sep 2016 - 15:00

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!