Revansch för Microsoft

Nya Windows Phone bryter med pc:n

Windows Mobile 7 har just visats upp och Microsoft går i och med det ifrån likheterna med operativsystem för datorer, för som chefsdesignern säger: telefonen är så mycket mer personlig.

Publicerad:

15 feb 2010 - 16:35

Uppdaterad:

15 feb 2010 - 16:35

Start och Search exempel på knappar som finns på alla telefoner med Windows Mobile 7. Startskärmen består av fyrkanter i olika storlekar som tillsammans skapåar ett fönster och fyller skärmen. Man kan skrolla ner för att få mer fler rutor synliga och varje ruta kan ha en mängd olika användningsområden. Det kan vara genvägar till program, det kan vara din kalender direkt i startskärmen, eller bilder direkt från Facebook, i fallet vi får se presentatörens fru.

Grafiskt består gränssnittet av stor text på olika bakgrunder, teckensnittet har här en framstående roll med stora rubriker.

Multitouch finns genom hela operativsystemet och gör till exempel att man på det sättet kan zooma in och ut i kartapplikationen och när vi tittar på de applikationer som visas syns inga spår av scrollister, knappar och sånt som funnits i tidigare versioner av Windows Mobile, det är i alla fall till utseendet en stor uppgradering av systemet. I kartsökningen kan man utöver med hjälp av multitouch även trycka på en zoomknapp.

Webbläsaren bygger enligt Microsoft på samma kod som Internet Explorer i datorn. Man kan zooma med två fingrar och man kan dubbelklicka med fingret för att inzoomningen ska anpassa sig till bredden av en text eller en bild.

Gränsnittet generellt, oavsett om det gäller kartor, e-post eller webbläsaren bygger å ett väldigt avskalat formspråk, ofta bara gemena vita bokstäver på av svart bakgrund.

I en så kallad hub kan man samla flera olika användningsområden. En sådan är People där alla dina vänner samlas oavsett vilket socialt nätverk det plockas från. Man klickar en gång för att hitta det senast uppdaterade och sedan kan man välja att ringa, kommentera status eller se vad de senast skrivit på Windows Live, Facebook eller något annat nätverk.

I motsvarande Pictures-hub kan man se bilder man har på telefonen, men även se vännernas bilder och själv ladda upp bilder.

Utöver funktionerna som mest kanske används på fritiden finns även Office kvar i Windows Mobile. Office-huben samlar alla dokument så man kan synka mellan telefon och datorn.

Tittar man närmare på mediafunktionerna så kopierar man helt funktionaliteten från Microsofts mediaspelare Zune. Ansluter man telefonen till datorn så startar mjukvaran för Zune och man kan synka sin musik och filmer.

För spel tar Microsoft Xbox Live till alla windowsmobiler. Där finns del en del spel men även möjlighet att kontakta andra spelare.

Tittar man på tidigare versioner av Windows Mobile så är det faktiskt svårt att se några likheter, för så fundamentalt verkar Microsoft tänk om.

En passning till Apple kommer i Microsofts film där man pratar om telefoner som bara kan använda en app åt gången. På frågan vad man ska göra istället svarar helt enkelt Microsoft att det är dags att starta om från början, börja om.

Det är inte mycket av idéerna som Microsoft tidigare pratat om som finns kvar i det som kallas Windows Phone 7 Series. Istället upprepade Microsoft och VD Steve Ballmer gång på gång att telefonen inte är en pc och att de två därför måste skilja sig väsentligt åt.

Nya Windows i mobilen visades här idag på en prototyptelefon och enligt Steve Ballmer vill man ha lite mer konsekvens i hårdvarudesign från mobiltillverkarna och även lite mer likhet mellan olika windowsmobiler. Men man vill fortfarande vara en bas så att operatörer och kanske framförallt programutvecklare kan utgå ifrån och vidareutveckla.

– För ett och ett halvt till två år sedan tog vi ett steg tillbaka och reflekterade över var vi ville ta oss och se över strategin, sa Steve Ballmer.

Microsoft har flera partners som ska göra telefoner med Windows. Man började med Qualcomm och har under utvecklingsarbetet kommit överens med Htc, Samsung, Dell, HP, LG, Sony Ericsson, Garmin-asus och Toshiba.

Något datum för när telefoner kan komma ut med det nya systemet sägs dock inte.

Operativsystem

 

Aktuellt just nu

 • Stockholm Tech Meetup

  Att inspireras av att få lyssna på berättelser både från nystartade företag och från villiga investerare är ett koncept som drar rekordpublik.

  13 aug 2014 - 10:16
 • Inför Mobilgalan

  Den 7 november är det dags för årets Mobilgala då åtråvärda Guldmobiler delas ut till årets främsta innovatörer och bästa mobilföretag. Du kan vara med och avgöra vilka som vinner. Här kan du lägga din röst i de Guldmobilskategorier där Mobils läsare tillsammans med redaktionen fäller avgörandet.

  28 okt 2013 - 11:02
 • Inför Mobilgalan 2013

  Den 7 november är det dags för årets Mobilgalan då åtråvärda Guldmobiler delas ut till årets främsta innovatörer och bästa mobilföretag. Även du kan avgöra vilka som vinner. Här kan du lägga din röst i de Guldmobils-kategorier där Mobils läsare tillsammans med redaktionen fäller avgörandet.

  15 okt 2013 - 12:28
 • VILKA FÖRTJÄNAR ETT PRIS?

  Den 7 november går årets upplaga av Mobilgalan av stapeln. Då är det dags att utse årets bästa mobiltelefoner och bästa mobila tjänster. Ta chansen att nominera de mobila produkter, tjänster, företag och innovationer som du tycker är värda en Guldmobil.

  9 sep 2013 - 11:25
 • STOCKHOLM 7 NOVEMBER

  Missa inte den uppskattade Mobilgalan som startar efter konferensen Mobile Future! Galan bjuder på god mat, underhållning och så ska ju självklart 2013 års Guldmobiler delas ut!

  18 apr 2013 - 10:39
 • Nya uppgifter:

  Första enheten med nya operativsystemet Sailfish OS ska presenteras i maj, säger en representant för företaget i en intervju med finska Digitoday.

  17 apr 2013 - 05:00
 • "Världens tunnaste smartphone"

  Vi har tittat närmare på flera spännande Android-mobiler från Alcatel, bland annat världens tunnaste och andra med spännande extrafunktioner.

  4 mar 2013 - 09:44
 • Mobil sammanfattar:

  Har du missat att hänga med i lanseringsyran under året upplaga av Mobile World Congress? Lugn i stormen. Här har Mobil sammanfattat de viktigaste, roligaste och mest spännande nyheterna från MWC 2013.

  4 mar 2013 - 06:00
 • Nokia N9 och Meego lever i ny form

  Nokia N9 och framförallt Meego-systemet lever vidare i form av Sailfish OS. Mark Dillon, en av flera grundare till Jolla berättar mer om Sailfish OS, visar hur det fungerar och säger lite om den telefon som ska komma ut innan året är slut.

  27 feb 2013 - 15:35
 • P2, Mate och D2

  Hos Huawei kollar vi in både två telefoner med imponerande pixeldensitet och snabbhet samt snackar en del om batterikapaciteten. Oskar Fernandez Thunström på Huawei visar även Ascend Mate.

  27 feb 2013 - 15:08
 • Ny version

  Efterlängtade Tizen har visats upp på Mobile world Congress i en version 2.0.

  27 feb 2013 - 12:48
 • Dela och spara

  Det är inte bara Samsungs Homesync som ska lagra dina bilder, även Sony kommer med två liknande apparater.

  27 feb 2013 - 12:39
 • Hands on på MWC 2013

  Asus har precis visat upp sin nya värsting Padfone Infinity. Mobil tog en sväng förbi Asus för att kolla in det nya prestandamonstret.

  26 feb 2013 - 18:14
 • MWC 2013 i Barcelona

  Mobilredaktionen var på plats under Mobile World Congress och svarade på era frågor. Vad har varit bäst och sämst? Vad är det mest snack om? Hur kändes den där nya telefonen? Svaren hittar du här.

  26 feb 2013 - 16:05
 • FRÅN MWC 2013:

  Med Ascend Mate har Huawei hoppat på phablettrenden - och det med en riktig bjässe till telefon. Mobil har snabbtestat telefonen med "världens största skärm".

  26 feb 2013 - 15:24
 • För spel, film och annat

  Grand Memo är den första enheten från ZTE i den växande kategorin av stora telefoner, ibland kallade phablets. Bäst lämpad är den för film, spel och surf. Nicklas Sivander på ZTE visar telefonen.

  26 feb 2013 - 12:59
 • Hands on

  Mobil har kollat närmare på Fonepad, Asus nya sjutumsplatta med en Intelprocessor under huven.

  26 feb 2013 - 12:58
 • Första intrycket

  Vi har tidigare berättat om ZTE:s nyheter den större Grand Memo och ZTE Grand S LTE, men nu har vi fått tillfälle att titta lite närmare på telefonerna.

  26 feb 2013 - 11:37
 • Expanderar i Asien

  Svenska it-företaget Mobill lanserar en ny version av sitt biljetthanteringssystem, som stöder kontaktlösa tekniken Near Field Communication, NFC. Som ett led i sin expansion nyanställer även företaget 15 utvecklare till Malmökontoret och öppnar ett utvecklingscenter i Indien.

  26 feb 2013 - 10:19
 • Den senaste hårdvaran

  Asus Padfone har även i tidigare inkarnationer haft hårdvaruegenskaper som imponerat på oss, men den senaste varianten som nu har lanserats i Barcelona är något i hästväg.

  26 feb 2013 - 06:00
 • Bildspel: Extrafunktionerna

  Framförallt skärmen och ett par olika extrafunktioner imponerar när vi tog en närmare titt på Sony Xperia Tablet Z.

  25 feb 2013 - 18:02
 • Första intrycket

  En närmare titt på Nokias nya modeller Lumia 720 och Lumia 520 visar att man lyckats med mycket av ambitionen.

  25 feb 2013 - 17:54

Missa inte

Senaste nytt på mobil.se

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.