Fotografering

Glöm inte hålkamera-dagen

Över hela världen firar hålkamerafotografer över hela världen sin egen dag den 26 april. Syftet är att sprida glädjen med optiklös fotografi.

Alla i hela världen

är välkomna att delta genom att ta en bild med en hålkamera den 26 april 2009 och ladda upp den på webbplatsen

. Där skapas ett världsomspännande galleri med en bild från varje deltagande fotograf.

www.pinholeday.org

Hålkamerabilder tas utan objektiv, med hjälp av ett litet hål, av ungefär samma storlek som punkten efter den här meningen. Fotografierna kan tas med en vanlig kamera, även med en digitalkamera som utrustats med en bländare i knappnålsstorlek. Men det roligaste är nog att använda en kamera som är gjord av något vardagligt föremål som en skokartong, en konservburk eller en gammal teburk. Vilken behållare som helst som kan göras ljustät kan användas som hålkamera.

Fler och fler intresserar sig för den spännande hålkamerafotografin. Den första pinholeday, 2001, deltog 291 hålkamerafotografer från 24 länder i utställningen på webben. 2008 hade antalet deltagare stigit till 2628 fotografer från 62 länder över hela världen.

Söndagen den 26 april 2009 kommer ett stort antal aktiviteter att äga rum på olika platser i världen, från workshops till kompisgäng som gör bilder tillsammans och allt från eleganta utställningar till lågstadiebarn som fotograferar. Ungdomar och skolor ägnas extra stor uppmärksamhet.

Mer information och fullständigt program finns på www.pinholeday.org.