Annons

Smartphones för under 2000

7 billigare smartphones i test

Lite billigare än värstinglurarna ja, men för den skull inte ett dugg dåliga. Du får mycket för pengarna om du lägger ungefär 2000 kronor på en ny mobil.

Publicerad Uppdaterad

Visst, tillverkarna försöker överträffa varandra med toppmodeller och ny teknik, men det innebär också att priserna skjuter i höjden och för vem spelar inte priset någon roll? Vi har valt ut en samling telefoner där du faktiskt får smarta funktioner utan att behöva leva på ris och soppa resten av månaden. I den här prisnivån som vi tittar på blir ett par saker snabbt tydliga. För det första är det stor skillnad mellan telefonerna. Du har alltså mycket att vinna på att granska vårt test, för det skiljer en hel del i vad du får för pengarna. Samtidigt är likheten slående i och med att dominansen för Android är så påtaglig. Det är bara en telefon, Lumia 710 från Nokia som lyckas kvala in i startfältet och den blir självklart en spännande telefon att jämföra de övriga mot.

Trots att Androidtelefoner i grunden är rätt lika varandra, i alla fall när man tittar på apputbud och grundläggande funktioner som erbjuds, lyckas de här telefonerna skilja sig från varandra. Flera av tillverkarna erbjuder tillägg och anpassningar för att övertyga dig om att just deras telefon är den bästa. Sedan skiljer det sig även när vi tittar på skärm, snabbhet, kamera och så vidare, alla väl så viktiga för att du ska bli nöjd med den telefon du väljer.

Det är tydligt att det är mycket som händer just i prisklassen kring 2000 kronor, där vi lagt oss. Ett par hundralappar extra i kostnad kan göra ganska mycket på en telefon och det blir extra tydligt här. Den som hade hoppats på en Iphone blir dock besviken för den billigaste Iphone som säljs idag är Iphone 4 som lanserades i juni 2004 kostar idag en bra bit över 3000 kr, vilket alltså är för dyrt för att den ska kunna kvala in i den här jämförelsen. Det kan dock finnas en idé att titta på begagnatmarknaden om du vill ha en Iphone eller någon annan telefon som annars är för dyr idag för att du ska kunna hitta den för 2000 kronor.

Samsung Galaxy Mini 2

Samsungs bidrag till testet har inga problem att ta sig in under 2000 kronor om det är din smärtgräns. Med ett pris på ungefär 1500 kronor är den en av testets två billigaste och det märks framförallt på skärmen. Det är färgåtergivningen och betraktningsvinkeln som framförallt brister och det märker du bland annat när du använder kameran. Tar du en bild och sedan för över den till datorn eller annan bättre och större skärm blir du utan tvekan positivt överraskad, för så dåliga som bilder ser ut i skärmen på Galaxy Mini 2, ja så dåliga är inte alls bilderna. Däremot saknar kameran både autofokus och fotolampa, så det innebär att du främst får sikta in dig på miljöbilder där motivet håller sig lite på distans. Då håller kameran bra klass.

Bildgalleriet är också bra även om skärmupplösning och skärpa gör sig påmint även här och vill du hålla dig uppdaterad så finns Twitter, Facebook och Linkedin integrerat i det som Samsung kallar Social Hub. Där har du uppdateringar samlade utan att behöva klicka dig runt i tre olika appar. Samsung har även ett eget chattprogram kallat Chaton som följer med och ger dig ett alternativ till Google Talk som finns i Android.

Efter att ha genomlidigt ett hopplöst men tillfälligt moment 22 av felmeddelanden och uppgraderingsrutor lyckas jag också öppna det medföljande programmet Thinkfree Office som man ska kunna använda för att skapa, redigera och läsa dokument. Det funkar riktigt hyggligt trots att givetvis skärmstorleken sätter en del begränsningar. Programmet Thinkfree Office laddar man hem gratis från Samsungs egen lilla programbutik vid sidan av Google Play.

Tittar vi på övriga extrafunktioner är det värt att nämna att telefonen är utrustad med NFC, något som är ovanligt i den här prisklassen och Samsung har även med en smidig lösning för DLNA, vilket gör att du enkelt kan dela innehåll som filmer och bilder en tv trådlöst. Formatet på telefonen är onekligen riktigt smidigt även om den inte har lika fina detaljer som HTC Desire C. När jag använder Galaxy Mini 2 stör jag mig i början på att lyset i touchknappar släcks så att man inte ser direkt vad de visar. Lyckligtvis går dock det här att ändra i inställningarna, så att tilbaka- och meny är tydligt varje gång skärmen är aktiv.

Plus: Formatet, Sociala kopplingar

Minus: Skärmen

Nokia Lumia 710

Det här är utan tvekan testets outsider. Anledningen är så klart att den kör Windows Phone 7.5, medan alla andra tävlande förlitar sig på Android. Skillnaden är tydlig så snart du startar enheten. Här möts du av blå rutor i skärmen istället för ikoner som i Iphone och Android. Windows Phone integrerar Facebook och Twitter i startskärm och kontaktlista och tanken är att du inte ska vara lika beroende av de enskilda apparna även om de finns där de också.

Nokia Kör är bilnavigeringen som ingår och till skillnad från andra mobiler så kan Lumia 710 även erbjuda kartorna i offlineläge. Det första som händer när jag startar appen är att kartan för Sverige och svensk röstnavigering laddas ner till telefonen. Sedan visar sig en föredömlig vy över närområdet och möjligheten att med stora tydliga menyval ange mitt mål och sedan bli vägledd dit.

Den Nokia Lumia 710 som jag testar är anonymt vit, men den som vill uttrycka sig med sin telefon har ett par betydligt starkare färger att välja mellan också. Operativsystemet i telefonen är version 7.5 av Windows Phone, men utlovat inom kort är en uppgradering till 7.8 med framförallt fler möjligheter att anpassa startskärmen som man kan göra i nya Windows Phone 8 som dock inte kommer att släppas för Lumia 710.

Jämfört med andra telefoner med Windows Phone är Nokias mobiler överlag bättre eftersom tillverkaren satsar exklusivt på plattformen och därför sett till att utbudet av appar exklusivt för Nokiamobilerna är bättre än för andra. Ett exempel är tjänsten Nokia Musik där man gratis kan lyssna på musik i de kategorier du själv väljer och det även i offline-läge.

Jag tycker dock att Windows Phone gör sig bättre på större skärmar, för i Lumia 710 blir det mycket scrollande på startskärmen för att få översikt och utrymmet som finns utnyttjas inte så effektivt som man skulle önska. Jämfört med motsvarande Android-mobiler är det inte lika mycket som skiljer som man först kanske kan tro. Rutorna på startskärmen kallas på engelska “tiles” och kan vara ikoner i form av genvägar till program, men kan även visa information som widgets i Android kan göra. Det kan vara vädret, senaste nyheterna, uppdateringar från en av dina kontakter eller kommande kalenderposter.

Startskärmen i Windows Phone är dock, lite på Iphone-manér, mer låst och går inte att anpassa lika mycket som Android ger möjlighet till. Möjligheten att till exempel ha kontaktgrupper på startskärmen och direkt se när någon i din familj gjort ett en uppdatering till exempel på Facebook är en sak som visar styrkan i Windows Phone. Design och form är välgjort, men knappast exklusiv med sitt genomgående plastmaterial. Grundfunktioner som skärmtangentbord och telefon fungerar fint och kameran gör oss inte besvikna.

Plus: Konsekvent gränssnitt, navigering, Nokia Musik

Minus: Begränsad anpassning

Sony Xperia J

Varför välja en av Sonys värstingar när man får nästan samma sak i ett både mindre och billigare paket kallat Xperia J? Nja riktigt så enkelt är det inte, men Xperia J är en bra telefon i klassen. Jämfört med den Android vi gått igenom hittills är den ett klart lyft med sin stora och skarpa skärm. Du får inte vatten- och smutståligheten som Sony gjort sig känt för på dyrare modeller, men du får många av de andra funktionerna.

Utseendet är funktionellt och sobert. När jag börjar använda telefonen kommer jag på mig själv med att söka efter saker som man prioriterat bort med tanke på priset, för det är inte uppenbart. Skärmen är skarp och ger bra färgåtergivning vilket så klart är en fördel när du surfar eller när du ska titta på bilder eller filmer du själv tagit med kameran. Skärmen gör dem rättvisa. Kameran tar bra bilder och framförallt så tycker jag att gränssnittet i kameran är föredömligt enkelt och överskådligt att använda. Det är en bra avvägning mellan snabbåtkomliga funktioner och val man ofta vill ändra och fler inställningar tillgängliga ett steg längre ner så att gränssnittet i kameraläget inte blir överbelamrat. Det man saknar är dock en fysisk kameraknapp, men i övrigt har kameran det mesta.

Ett program för att visa officefiler medföljer, men vill du redigera får du betala för en uppgradering. Mer intressant då är Sonys program för media som nu allt mer knyter an till bolagets övriga produkter. Musikspelaren heter till exempel Walkman och gör till exempel att du enkelt kan spela upp musiken på en annan enhet trådlöst samt få mer information om den artist eller låt som spelas via Youtube, Wikipedia, låttexter på Google eller andra källor. Telefonen är integrerad mot Facebook om du väljer det, vilket gör att du till exempel kan se dina kontakters senaste bilder direkt innifrån Kontakter-appen. Lika smidigt kan du se bilder från Picasa och Facebook direkt i den vanliga Album-appen där dina bilder från kameran visas.

Med tanke på att Xperia J förmodligen ofta kommer att användas som kontantkortsmobil är särskilt funktionen för sms-bevakning användbar. Vill du hålla koll på kostnaderna kan du ha en räknare i startskärmen som visar hur många sms du skickat under innevarande månad. Har du ett tak kan du alltså se om du närmar dig det.

Plus: Grässnitt, skärmen

Minus: Ingen fysisk kameraknapp

HTC Desire C

Det som direkt utmärker HTC Desire C är att den har ett av testets minsta format, men skärmen är i alla fall klart bättre än den i Samsung Galaxy Mini 2 och metallfinnishen tillsammans med formgivning och generella materialval gör den till testets mest påkostade på det området. Även den helröda plasten på delarna under batteriluckan vittnar om omsorg om detaljerna.

Trots att HTC Desire C har Android som de flesta andra i testet skiljer den sig rätt tydligt när du börjar använda den. Anledningen är att HTC sedan länge lagt till sitt eget skal över Android och det skalet heter HTC Sense. Dit räknas en rad olika funktioner förutom det faktum att utseendet är anpassat till HTC:s önskemål. I många fall sammanfaller de även med mina. Telefonen känns välkomnande eftersom så mycket redan är tillrättalagt när man startar den. HTC Sense hade större betydelse för några år sedan när Android inte var lika utvecklat. Idag finns många av funktionerna, till exempel kopplingen till sociala nätverk i många andra Android-mobiler, men det är ändå trevligt att ha allt samlat i systemet som det är gjort hos HTC.

Kameran lider en del av att sakna både autofokus och fotolampa, men håller du dig i upplysta miljöer kan du i alla fall få relativt bra bilder. Klickar man sig runt i HTC-mobilen märker man dock att den inte svarar riktigt så rappt som man skulle önska. Här märks att en snabbare processor vore att föredra.

Det är framförallt kopplingarna till olika sociala nätverk som märks i HTC Sense. Utöver kopplingen i Album-appen där man kan se bilder från bland annat Facebook, Flickr och Dropbox utöver de egna kamerabilderna finns även Friendfeed där kompisarnas statusuppdateringar samlas smidigt på en plats. Extrafunktioner är det annars dåligt med. Vi kan visserligen använda bilnavigering i appen Google Navigation och telefonen är utrustad med Android version 4 vilket garanterar en hög lägstanivå. HTC Hub är en app som HTC som namnet antyder är ensamma om. Funktionen där är dock begränsad. Det är ett urval av till exempel appar, och ringsignaler, men aparna laddas sedan ner från vanliga Google Play och är alltså inget man har exklusiv tillgång till.

Plus: Gränssnitt, intererade webbtjänster

Minus: Lite långsam

LG Optimus L7

Nu hör visserligen LG till de dyrare i det här testet, men när vi får den i handen är det ändå med en fråga om man verkligen får så här mycket för “bara” 2000 kronor. Den utmärker sig inte som en typisk budgetmodell utan stoltserar till exempel med NFC-teknik, något som annars främst de dyrare mobilerna har idag (Samsung Galaxy Mini 2 som vi behandlat tidigare är dock ett liknande undantag). LG L7 presenterades som lite av en designmobil, men är relativt tillbakadragen i sitt uttryck. Den är svart och sober med ett räfflat bakstycke i plast.

Skärmen är riktigt bra, den är skarp och man märker tydligt att processorn dessutom gör responsen utmärkt. Här slipper man vänta på att något ska hända, vilket är mer än man kan säga om några av de telefoner vi hittills behandlat. Band ikonerna på LG Optimus L7 hittar vi flera som inte dykt upp hos någon av konkurrenterna. Bland annat finns funkitonen Smartshare här för att spela upp innehåll från telefonen trådlöst på till exempel din teve. Här hittar vi även tjänsten Remotecall så att du kan ge LG:s servicetekniker tillstånd att fjärrstyra din enhet när något gått fel, en tjänst vi dock inte fått möjlighet att prova.

Färgåtergivning och detaljrikedom i bilderna från kameran är bra, men gränssnittet i kameraläget är däremot överbelamrat med små ikoner och inställningar, vilket gör det onödigt krångligt att ta bra bilder.

LG Optimus L7 ger överlag ett intryck av att ge mer än prislappen antyder. LG har inte gjort så mycket för att finputsa uttrycket och funktionerna, men grundkraften som levereras ger förutsättning för att du själv med rätt appar och anpassningar ska kunna göra telefonen precis så som du vill ha den. Det ger Android och LG:s hårdvara goda möjligheter till.

Plus: Skärmen, snabb

Minus: Krånglig kamera

ZTE Blade 3

ZTE står för den första av telefonerna från testet mindre välkända varumärken. Det betyder dock inte så mycket mer än att skärmarna är lite större och anpassningarna av Android ofta är lite färre än hos de mer etablerade varumärkena.

Oj, kostar den här telefonen verkligen bara 1500 kronor? Ja, så reagerar man när man börjar testa ZTE Blade 3. Grundförutsättningar tycks väldigt bra. Trots det även i det här testets sammanhang låga priset är skärmen stor och skarp samt responsen bra.

Kamerans gränssnitt är föredömligt enkelt och det finns ett reglage direkt på skärmen för att reglera ljuskänsligheten, särskilt bra eftersom kameran tyvärr saknar fotolampa. Resultatet, alltså bilderna, blir dock ingen njutning. Bilderna är testets klart sämsta och färgåtergivningen får vi aldrig till egentligen i någon av bilderna vi tar. Den guldgula soldränkta fasaden blir grönaktig, himlen får ofta konstig nyans och pannkakorna ser inte alls aptitliga ut.

Zte har gjort ytterst lite för att anpassa Android som för övrigt är version 4.0.4, men en del saker kan man ändå hitta som skiljer sig. I låsskärmen finns till exempel en sorts blomma där varje blomblad är en genväg till ett program. Du kan själv anpassa vilken program och funktioner som ska vara så lättåtkomliga och det fungerar riktigt bra. Håller du in fingret på blomman kommer du till startskärmen, men sveper du åt sidan får du istället snabbvalen som tar dig direkt dit du vill. När jag börjar använda telefonen är inmatningssystemet (tangentbordet alltså) angivet till det som heter Touchpal, men efter att ha försökt använda det med framgång ger jag upp och byter till Androids standardtangentbord som jag tycker fungerar bättre.

När man detaljstuderar telefonen från utsidan kan man se att varken material eller bitarnas passform är helt hundra. Telefonen är gjord i vit och metallfärgad plast och passformen mellan de olika bitarna kunde vara bättre. Det är ingen omsorg om detaljer som format telefonen utan det känns snarare som den knakar lite när du klämmer på den. Tydligt är att det är en sak man kanske får finna sig i med en stor skärm kombinerat med ett av testets lägsta priser.

Plus: Skärmen

Minus: Sämsta kameran, materialet

Huawei Ascend G330

Huawei har tagit steget upp och konkurrera med de stora spelarna med sina mest prestandatunga modeller, men det här är lillebror i det sammanhanget, nämligen Ascend G330. Jämfört med sin landsman från ZTE märks att Huawei har kommit längre i sin utveckling. Här känns själva bygget betydligt mera stabilt och det finns en del appar i telefonen som anpassar den och förbättrar funktioner även om det i huvudsak handlar om en relativt ren version av Android.

Liksom i ZTE-mobilen är skärmen stor och responsen direkt. En av de specialfunktioner Huawei har skickat med är säkerhetsvakten vilket är ett program som till exempel kan hjälpa dig att komma ihåg lösenord, kryptera telefonens filer eller blockera vissa oönskade samtal. Vill du använda webbtjänster som Dropbox och Facebook enkelt gör Huawei inget särskilt för att underlätta det. Givetvis kan du fortfarande ladda ner de apparna och använda fritt, men det finns inga ordnade funktioner för att till exempel se dina Facebook direkt i fotogalleriet som många andra tillverkare ordnat det.

Utöver säkerhetsprogrammet finns en ficklampsapp, vilket för övrigt innebär att kameran är utrustad med fotolampa och sedan har telefonen en app som heter All backup och som inte är standard i vanliga Android-lurar. I backupappen kan man välja att säkerhetskopiera till exempel systeminställningar på telefonen, kontaktlista, bokmärken från webbläsaren och installerade program. Säkerhetskopian hamnar sedan på telefonens interna minne eller på ett minneskort, men funitonen käns inte superviktig. Eftersom Android i stort bygger på att innehåll lagras på Googles servrar fyller funktionen inget skriande behov. Appar man köpt kan man ju lada ner på nytt om telefonen försvinner och adressboken lagras ju även den hos Google på webben i de fall din telefon skulle försvinna, och även annars.

Kameran har som jag nämnt fotolampa, men är även utrustad med autofokus, vilket säkrar bra bilder, något som även skärmen har kapacitet att visa.

Plus: Skärmen

Minus: Svag på webbtjänster

Material och kvalitet

Det är egentligen bara en av telefonerna som sticker ut lite när det handlar om formgivning. HTC har lyckats ta med sig sin känsla för detaljer från sina dyrare telefoner ner till lilla Desire C. I Desire C finns både den känslan för detaljer, fina och funktionella material och en välpassande kombination av alla dessa bitar.

Vinnare i kategorin: HTC Desire C

Media och skärm

I testet har vi bara med telefoner som har pekskärm och själva grundtanken med en pekskärm är ju att man ska få så mycket utrymme som möjligt tillgängligt på skärmen. Med en fysisk knappsats tas utrymme utan tvekan i anspråk även när du inte skriver, men med en pekskärm kan du ha tangentbordet framme bara när du skriver och vid andra tillfällen använda hela skärmytan för att till exempel spela upp ett filmklipp, surfa eller se på bilder. Apropå bilder så kommer så klart även kameran in i bedömningen här. Sony Xperia J har ett föredömligt enkelt kameragränssnitt vilket gör det extra enkelt att ta de fina bilder kameran är kapabel till och skrämen gör dem rättvisa.

Vinnare i kategorin: Sony Xperia J

Internet

Om mobiltelefonen tidigare användes främst för att ringa så är appar och tillgången till internet idag allt viktigare. Det kräver en hel del av telefonen och vi tittar bland annat närmare på webbläsare, e-postklient och kopplingen till olika nätbaserade tjänster. Det kan vara allt från Dropbox till Facebook, backuptjänster och chattprogram. E-post och webbläsaren är ju också viktiga funktioner här. I HTC Desire C har HTC med hjälp av sitt gränssnitt HTC Sense inkluderat smidig tillgång till de flesta internettjänster du kan tänka dig.

Vinnare i kategorin: HTC Desire C

Extrafunktioner

Den kanske tydligaste extrafunktionen vi stöter på är Nokias inkluderade navigeringstjänst med karta och instruktioner sväng för sväng. Nokia har ju själva poängterat den och sin kompetens inom kartor mycket, men faktum är att den inte är särskilt unik idag. Både Android och Ios (även om ingen Iphone kvalade in i detta test) har inkluderade navigeringstjänster idag. Fördelen med Nokias är dock att man kan ladda ner kartor för användning i offlineläge, vilket är särskilt användbart när man ska navigera på utlandssemestern. Nokias många egna appar som finns för nedladdning till just din Nokia-mobil med Windows Phone oavsett om det gäller tillägg till kameran eller smidig kontaktöverföring lyfter också intrycket.

Vinnare i kategorin: Nokia Lumia 710

Användarupplevelse

Här handlar det framförallt om gränssnitt, alltså hur enkelt det är att använda telefonens funktioner, med menyer och eventuella anpassningar som tillverkaren gjort. Trots att de flesta av telefonerna i testet har samma operativsystem; Android, så finns det en hel del som skiljer dem åt. Sony har gjort ett fint jobb när de tagit upplevelsen från sina dyrare mobiler och fått in den på ett tillfredställande vis även i billigare Xperia J.

Vinnare i kategorin: Sony Xperia J

Prisvärde

Ett par hundralappar på priset i den här prisklassen kan göra mycket och när man jämför telefonerna i testet blir det tydligt. De priser vi angivit på respektive telefon är nypris som gäller idag. Telefonerna har ju olika många månader på nacken och eftersom priset på telefoner har en tendens att sjunka en tid efter lansering så tar vi upp kopplingen mellan funktion och dagens pris i den här kategorin. Att ZTE Blade 3 med sin skärm bara kostar 1500 kronor och därmed är testets billigaste telefon är tillräckligt för att den ska vinna klassen, men det är synd att kameran inte håller samma klass.

Vinnare: ZTE Blade 3

Vinnare: HTC Desire C

Den har inte den största mest imponerande skärmen, men priset är lågt och HTC har lyckats få med många av funktionerna från dyrare telefoner med ner i HTC Desire C. Du känner dig välkommen nr du använder ombonade HTC Desire C och material och kvalitet är på topp liksom möjligheterna att utnyttja webbaserade tjänster.

Klicka på tabellen för högre upplösning.

Apple Iphone 4

Lanserades: Juli 2010

Operativsystem: Ios 6

Iphone 4 har över två år på nacken, men skillnaden är inte jättestor mot den senaste Iphone 5. Du får visserligne inte Siri, men skärmen är den högupplösta retina-skärmen och apputbudet är bra.

Sony Xperia S

Lanserades: Mars 2012

Operativsystem: Android 4.0

Xperia S har framförallt en bra kamera och är den första smartphone som lanserades efter att Sony lämnade Ericsson. Liksom sen Sony-mobil som är med i testet har även Xperia S smarta kopplingar till Facebook och Sonys mediaappar med från start.

Samsung Galaxy S2

Lanserades: Maj 2011

Operativsystem: Android 4.0

Du känner säkert till Samsungs succélur Galaxy S3, men den är fortfarande, även i begagnad form, betydligt dyrare än 2000 kr. Föregångaren däremot, betydligt mer påkostad än Samsung-mobilen i det här testet går att hitta billigt.

LG Optimus 2X

Lanserades: Mars 2011

Operativsystem: Android 4.0

Optimus 2X var först med tvåkärnig processor och det var en riktig superlur när den kom. Numera har den också fått uppdatering, en försenad sådan, till Android 4.0.

Nokia Lumia 800

Lanserades: Janauri 2012

Operativsystem: Windows Phone 7.5

Jämfört med Lumia 710 som är med i testet har 800 framförallt ett mer påkostat utseende och en bättre kamera. Precis som 710 ska den få en uppgradering till Windows Phone 7.8 inom kort, men får inte heller den tillgång till nya Windows Phone 8.