Annons

10 stereo-headset testade

Bluetooth-headset i test - del 2

Bluetooth är tekniken som ger ljud från mobilen utan sladdar. Vi har placerat 19 olika headset under luppen och tipsar om bästa valet i respektive kategori – monoheadset för prat och stereoheadset för musik. I den här delen av testet har vi testat 10 stereoheadset, i del 1 hittar du vårt test av 11 monoheadset (se länk nedan).

Publicerad Uppdaterad

11 mono-headset testade: Bluetooth-headset del 1

Jabra Halo 2

Jabra har uppdaterat sina vikbara Halo-lurar och version två har ett par intressanta nyheter. Lurarna har fått ett inbyggd ljudkort, så du kan koppla dem med usb-sladd – även till datorer utan bluetooth – och lyssna på musik eller ringa ip-samtal samtidigt som batteriet laddas. Det finns också en adapter så att du kan ansluta en vanlig ljudkälla med 3,5-millimeterskontakt.

Lurarna är snygga och har fått ett lätt uppfräschat utseende med silverfärgade ytor, men den känsliga sammetsklädda insidan finns kvar liksom de krångliga touchknapparna för volymen. Touchknappar fungerar bra för att styra musikspelaren, men det är svårt att ställa in lagom volym – det blir lätt en för stor eller för liten justering.

Jabra Halo 2 spelar inte så djupt i basen, men i övrigt är ljudkvaliteten bra. Lurarna fungerar bäst för att lyssna på musik och samtalsljudet imponerar inte. Även de billigaste monoheadseten låter bättre hos motparten. Det är enkelt att ställa in lagom storlek och lurarna sitter bra på huvudet. När man viker ihop dem stängs strömmen av automatiskt, men det krävs rätt handgrepp när man vecklar ut dem igen för att de ska aktiveras.

Plus: Bekväma, inbyggt ljudkort

Minus: Dålig mikrofon

Jabra Street 2

Jabra Street 2 känns tyvärr som en gammal produkt i ny kartong. Utseendet är nästan helt identiskt med den gamla Street-modellen – bortsett från att de svarta plastdetaljerna bytts ut mot vita. Att hålla fast vid ett lyckat koncept är inget fel, men några detaljer hade jag förväntat mig att Jabra skulle åtgärda. 

Jabra Street 2 använder fortfarande mini-usb-kontakten för laddning. Det var flera år sedan den var gångbar på mobiler, så hela poängen med att använda en standardkontakt går förlorad när man inte kan använda samma laddare för mobil och headset. Jabra Street 2 är en dongel med vanligt 3,5-millimetersuttag och i förpackningen finns ett par in-ear-lurar. 

Ljudkvaliteten i lurarna får godkänt betyg – absolut inte mer – och den trasselbenägna sladden drar ned helhetsintrycket. Jabra Street 2 levereras med en halskedja och är designad som en militär id-bricka. Det går att ta bort kedjan och fästa dongeln högre upp på kläderna med en klämma. Det ger betydligt bättre samtalsljud hos motparten. Musikknapparna och de välgjorda detaljerna i metall gör Jabra Street 2 till ett intressant alternativ, men originallurarna vill man byta ut så fort som möjligt.

Plus: Hög kvalitetskänsla

Minus: Lurarna, föråldrad usb-kontakt

Jabra Sport

Jabra Sport består av två väl tilltagna hörsnäckor som sitter ihop med en kort sladd. Sladden är ilsket gul till färgen och av den platta typ som inte ska trassla sig. Ljudet saknar det djup i basen som in-ear-lurar kan leverera, men i gengäld stänger man inte ute omgivningen helt. Det kan vara lyckat ur säkerhetssynpunkt när man springer eller cyklar i stadsmiljö, men jag tycker också att det är en fördel om jag besvarar ett samtal med headsetet. 

Med in-ear-lurar i båda öronen känns det som att min egen röst ekar i hela huvudet och den effekten slipper jag med Jabra Sport. Samtalsljudet är godkänt för att komma från ett par musiklurar och knapparna för att svara eller ändra volymen är väl placerade, men tyvärr för små och tröga för att fungera med handskar. Headsetet är stöt- och vattentåligt och har anpassade funktioner för träningsappen Endomondo så att du kan pausa tidtagningen eller få aktuell distans och hastighet uppläst med ett tryck på headsetet. 

Om du skulle vilja träna till musik, men lämna mobilen hemma, så finns en inbyggd fm-radio. Kanalinställningen är lite krånglig – det finns inga minnen utan enda möjligheten är att hoppa till nästa station uppåt i frekvens.

Plus: Fm-radio, tåligt

Minus: Klen bas

LG HBS-700

Musiklurarna från lg låter betydligt bättre än de ser ut. Elektroniken sitter i två delar som är förbundna med en kort sladd så att man kan hänga headsetet runt halsen. Lurarna låter bra över hela registret, men resten av headsetet känns tyvärr billigt och plastigt. I vardera änden av headsetet finns magneter som kan hålla in-ear-pluggarna på plats när man inte lyssnar på musik. 

Magneterna är dock svaga och lursladdarna alldeles för långa, så det är svårt att undvika att lurarna lossnar och trasslar sig. På headsetets ena sida finns knappar för att styra musikspelaren och på andra sidan finns svarsknapp och volym. HBS-700 har också ett tydligt skjutreglage för att stänga av headsetet. Batteritiden är riktigt bra i förhållande till vikten.

Plus: Bra ljud, bra batteritid

Minus: Plastiga, trassliga sladdar

Nokia BH-505

Nokia bh-505 är ett par sportiga lurar med alla delar samlade i en bygel som går bakom nacken. Konstruktionen känns först väldigt stel och kantig, men när jag hittat rätt vinkel så sitter headsetet riktigt bekvämt. Det ingår proppar i tre olika storlekar. 

NFC-tekniken gör det oerhört enkelt att komma igång med BH-505. Om du har en kompatibel mobil räcker det med att hålla headsetet mot mobilen för att göra alla inställningar, men det går givetvis att ansluta till valfri mobil på vanligt sätt. Ljudkvaliteten är bra – bh-505 låter bäst av testets musiklurar med in-ear-konstruktion – men för samtal är de inte lika lyckade. 

Elektroniken tar bort vindbrus väldigt effektivt, men ljudet från mikrofonen är svagt jämfört med testets monoheadset. Headsetet är stänkskyddat och ger totalt sett ett tåligt intryck, men tyvärr är knapparna för volym och låtbyte väldigt små. Att svara på samtal eller pausa musiken fungerar dock fint även med handskar.

Plus: Bra ljud, NFC

Minus: Små knappar

Nokia BH-905i

Nokias flaggskepp BH-905i har hängt med ett tag, men bortsett från att laddaren fortfarande använder Nokias gamla stiftkontakt istället för usb känns det som en fräsch produkt. Kvalitetskänslan håller riktigt hög nivå med detaljer i läder och metall. Lurarna går att fälla ihop och levereras i en påkostad väska tillsammans med alla tänkbara tillbehör. Väskan rymmer laddare, förlängningssladd och adaptrar för de flesta hörlurskontakter – inklusive kontakt för flygplanssäten. 

Det finns också en adapter som gör det möjligt att använda bh-905i som headset för datorer eller komradio där mikrofon och hörlur har var sin kontakt. Jag tycker att lurarna låter bäst med standard­inställningarna, men det finns möjlighet att ge ljudet hängmattekaraktär och öka både bas och diskant. Maxvolymen är begränsad och jag kan tänka mig att det finns situationer när man kan vilja dra på lite mer, men ljudkvaliteten håller riktigt hög nivå med rejält tryck i basen och gott om detaljer i de högre frekvenserna. 

Lurarna har aktiv brusreducering som »släcker« störande ljud från omgivningen med hjälp av mikrofoner utanpå lurarna. Perfekt på tåget, flyget eller på andra platser där det finns ett monotont buller i bakgrunden. BH-905i har mycket bra samtalsljud för att vara ett par musikhörlurar. Jag tycker att tättslutande lurar alltid känns konstiga att samtala i, men mikrofonerna fungerar bra och ger ett ljud hos motparten som matchar ett hyfsat monoheadset.

Plus: Ljudet, komforten, tillbehören

Minus: Något klumpiga

Plantronics Backbeat 903+

Plantronics musiklurar Backbeat är svåra att skilja från äldre headset i serien, men de har fått ett nytt modellnummer och nya finesser som uppläst status och en batterimätare för Iphoneskärmen. Hörsnäckorna har en liten pip som sticker in i örat – en lösning som fanns på flera monoheadset från Plantronics för några år sedan. 

Ljudet placerar Backbeat-lurarna ungefär mittemellan vanliga snäckor och in-ear-pluggar. Basen är hyfsad utan att omgivningen stängs ute helt. Tyvärr har Plantronics inte gjort något åt designen och Backbeat är fortfarande ganska tunga och obekväma hörlurar. Jag skulle inte välja dem för en joggingtur. 

En smart funktion är att man med en knapptryckning kan pausa musiken och lyssna på ljudet från headsetets mikrofon. Plantronics kallar finessen för OpenMic och den gör det möjligt att prata med någon öga mot öga utan att ta av lurarna. Backbeat har bra knappar, men känns inte lika tåliga och har sämre batteritid än konkurrenterna i samma viktklass.

Plus: Bra ljud

Minus: Obekväma, dålig batteritid

Samsung BHS3000

Samsungs nya stereodongel är en riktigt trevlig bekantskap. Formatet har krympt jämfört med förra generationen och headsetet levereras med ett par in-ear-lurar av bra kvalitet – både när det gäller ljudet och materialen. Sladden är dock i längsta laget om du fäster dongeln vid kragen där den ger bäst samtalsljud. Klämman känns tålig och knapparna för volym och musikspelare är tydliga, men för små för att fungera med handskar. 

Alla funktioner har sin egen knapp – det finns inga menyer eller svårgissade knappkombinationer, så det är väldigt enkelt att komma igång. Mikrofonen är bra, men väldigt beroende av hur du bär headsetet. 

Hamnar dongeln innanför ytterkläderna hör motparten ingenting – detsamma gäller om det blåser för mycket. BHS3000 har tyvärr ingen display, men det finns en talsyntes som läser upp status och batterinivå. Headsetet har tre olika equalizerprofiler som man kan växla mellan med hjälp av »Mode«-knappen. Jag tycker dock att headsetet låter bäst med normalinställningarna och om man behöver justera ljudet ger de flesta mobiler betydligt bättre kontroll.

Plus: Bra lurar, lätt och smidigt

Minus: Ingen display

Samsung BHS6000

Samsungs stora stereolurar har brukat vara bra budgetalternativ till topp­modeller från Nokia, Sennheiser, Sony eller AKG, men BHS6000 håller inte riktigt måttet. Lurar i den här vikt- och prisklassen måste låta bra och sitta skönt, men BHS6000 klämmer lite för mycket på huvudet och Samsung har satsat allt krut på basen när det gäller ljudåtergivningen. 

Från mellanregistret och uppåt låter lurarna grötiga och det finns tendenser till kompressionsartefakter, så felet ligger kanske i mjukvaran snarare än i själva lurarna. Det finns fler tecken på att Samsung haft för bråttom med lurarnas fasta programvara – ljudkvaliteten på den inbyggda rösten är riktigt usel. Brusig och överkomprimerad. 

Om man bortser från hur responsen låter så har Samsung lyckats bra med röststyrningen. Funktionen har en egen knapp och det finns flera användbara kommandon – till exempel kan man säga "redial" eller "what time is it" för att ringa senaste numret respektive få aktuell tid uppläst. 

Om du har en Androidmobil kan du få fler finesser via Samsungs Freesync-app. Den ger ännu fler röstkommandon och kan exempelvis läsa upp sms eller statusuppdateringar från Facebook och ­Twitter. Lurarna levereras med en sladd om du vill lyssna på analoga ljudkällor.

Plus: Röststyrning och mobilapp

Minus: Dåligt ljud

Sony Ericsson MW600

MW600 är ett riktigt prisvärt dongel-headset. Det liknar flera tidigare modeller från Sony Ericsson och består av en klämförsedd cylinder med mikrofon, knappar och display. Hörlurarna är av in-ear-modell och kopplas in med standardkontakt. Lurarna låter bra, men skulle de gå sönder är det med andra ord möjligt att köpa ett nytt par av valfri modell och koppla in. Mikrofonen är känslig för vindbrus och buller, så om du vill använda headsetet för samtal är det bäst att stänga in sig på kontoret. 

Kvalitetskänslan får högt betyg. Gummiytan på knapparna som styr musikspelaren ger ett tåligt intryck och dongeln sitter stabilt på kläderna. Jag är inte lika imponerad av volymknappen. Den utgörs av en långsmal touch-yta som man ska svepa över med fingret för att höja eller sänka ljudet. Vanliga höj- och sänkknappar fungerar bättre och det är svårt att reglera volymen lagom mycket. 

MW600 har en inbyggd fm-radio som fungerar även när headsetet inte är kopplat till en mobil. Radion har rds, så du kan se vilken station som är inställd – både med namn och med frekvens. Den lilla displayen använder oled-teknik och sitter snyggt dold bakom en blank yta i plasten. Om du har en javamobil från Sony Ericsson kan du antagligen se låttitlarna på displayen, men det verkar fungera dåligt både med andra märken och med Sony Ericssons Androidmobiler.

Plus: 3,5 mm kontakt för hörlurar, fm-radio

Minus: Låttitlar syns bara på vissa mobiler

Vinnare stereoheadset

Nokia BH-905i

Nokia lyckas hålla sig kvar på förstaplatsen även i år med sitt påkostade musik­headset. BH-905i har det mesta man kan önska sig – bra inställningsmöjlig­heter och komfort, ljudkvalitet i toppklass och en riktigt effektiv brusreducering. Värt att nämna är också det omfattande tillbehörspaket som ingår. Det enda som avslöjar att produkten har hängt med ett tag är att lurarna använder Nokias gamla laddare.

Bluetooth-tekniken

Bluetooth utvecklades för att ersätta sladdar och infraröda datalänkar med radiovågor – en trasselfri lösning som fungerar även där det inte är fri sikt. Bluetooth använder det licensfria 2,4 GHz–bandet och sänder på låg effekt – 2,5 mW är vanligast. Räckvidden blir normalt upp till 10 meter.

Standarden består av två delar – kärna och profiler. Kärnan – "Bluetooth Core" – bestämmer hur kommunikationen ska gå till och avgör strömförbrukning och toppfart. Version 2.1 och 3.0 är vanligast för kärnan idag, men för headset har det liten praktisk betydelse – andra faktorer har större inverkan på hur bra headsetet fungerar.

Profilerna standardiserar vad man kan göra med bluetooth och för headset är de viktigaste profilerna Headset Profile (HSP), Handsfree Profile (HFP), Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) och Audio/Video Remote Control Profile (AVRCP). HSP och HFP finns i monoheadset och är ett måste för röstsamtal. 

A2DP öppnar för ljud med full bandbredd och finns idag både i mono- och stereoheadset. A2DP förbättrar inte ljudet från headsetets mikrofon, men är ett stort lyft för kvaliteten från musikspelaren eller från ip-telefoniappar. AVRCP gör det möjligt att styra musik­spelaren från headsetet.