Giganternas kamp

Duell: Galaxy Note 2 vs. Optimus Vu

Båda må vara stora men det är ändå en hel del som skiljer dessa giganter åt. Frågan är vilken som är bäst för den som är ute efter en riktigt stor Androidmobil?

Publicerad Uppdaterad

Appar och system

LG Optimus Vu: Om det är dåligt skrivna drivrutiner eller avsaknaden av senaste Android låter vi vara osagt (troligen en kombination), men sida vid sida känns Vu enormt mycket långsammare än Note 2. Bland apparna ligger stort fokus på media och det är egentligen bara anteckningsappen som över huvud taget drar nytta av skärmdumpsknappen och anteckningsmöjligheterna.

Samsung Galaxy Note 2: Note 2 har senaste versionen av Android, alltså 4.1, förinstallerad. Redan där ges användaren fördelar, främst med bättre flyt genom hela systemet. Precis som hos Galaxy S3 är telefonen fullpackad med extrafunktioner av olika vettighetsgrad, där specialfunktionen för att köra två fönster samtidigt är fullständigt underbar. Samtidigt kryllar det av inställningar för mer eller mindre allt i telefonen, vilket kan vara till både för- och nackdel beroende på hur du är lagd.

Kamera

LG Optimus Vu: LG har byggt in en funktion för att du ska slippa hålla i kameran vid foto. Rigga kameran och hojta »say cheese« till den så tas en bild automatiskt. Utöver den funktionen är Vu och Note 2 nästan likvärdiga sett till funktioner, även om Vu inte är lika bra på seriebildstagning. Bilderna blir bra, men saknar de extra detaljerna och trycket i färgerna som Note 2 erbjuder.

Samsung Galaxy Note 2: Kameran ger betydligt bättre bilder än Vu över lag. Färgerna ser mer levande ut och vid närmare inzoomningar är ­detaljerna betydligt skarpare. Bland inställningarna ser det någorlunda likadant ut, men Note 2 har större möjligheter när det kommer till att ta flera bilder i snabb följd.

Media

LG Optimus Vu: LG skjuter sig i foten genom att inte erbjuda masslagringsläge i telefonen. Då det saknas minneskortsplats blir därför den enklaste vägen för att överföra mediafiler att använda LG:s synkprogram eller Windows Media Player (huga). Stödet för olika format är något sämre än hos Note 2 och upplösningen samt formen ger inte direkt några positiva fördelar för filmerna.

Samsung Galaxy Note 2: Precis som syskonet Galaxy S3 gör Note 2 inte bort sig på den här fronten. Den stora skärmen med riktig 720p-upplösning passar bra till filmerna och redan från start har telefonen ett brett stöd för kodekar, både för ljud och bild. Formatet gör den bekvämare att hålla i under längre tittningar, men den lite högre vikten gör även att den börjar kännas tung förhållandevis fort.

Anteckningar

LG Optimus Vu: En separat knapp för att ta skärmdumpar, idiotiskt nog vatten­stämplade sådana, tillsammans med appen Quickmemo är det som utgör anteckningsfunktionen här. Vill du ha penna får du nöja dig med en vanlig kapacitiv sådan, vilket i de flesta fall gör att du klarar dig bättre med fingret för anteckningar. Utöver appen finns det heller inga större åtgärder för att agera anteckningsmaskin bortsett från en fullversion av Polaris Office, men i sammanhanget är det en väldigt klen tröst.

Samsung Galaxy Note 2: Det stora ämnet för båda telefonerna är anteckningsmöjligheterna och det är mycket därför skärmen är så stor som den är. På Note 2 finns till att börja med pennan med Wacom-teknik, som gör den ruskigt precis. Det som imponerar är dock den djupa integrationen av pennan genom många delar av systemet, alla extrafunktioner som pennan för med sig och den smått fenomenala igenkänningsfunktionen för att översätta skrift till text. Enda nackdelen är att det kan kännas lite halt att skriva på glaset med plastpennan.

Övriga funktioner

LG Optimus Vu: LG vinner en del på fejklädret på baksidan av telefonen som ger ett bra grepp. Tyvärr motverkas det av den breda formen som helt enkelt inte är bekväm att hålla i. Bland övriga funktioner skulle det här lika gärna ha kunnat vara ­någon annan av LG:s mobiler från i år, då det faktiskt bara är skärmstorleken och skärmdumpsknappen som egentligen skiljer dem åt.

Samsung Galaxy Note 2: Vi ogillar lacket på baksidan av Note 2, som gör att telefonen känns ganska hal att hålla i. Bortsett från det är den lite mer avlånga formen bekvämare att ha i handen än den fyrkantigare formen hos Vu. Just övriga funktioner är lite svårt med Note 2, eftersom det är så mycket som finns inbyggt i systemet. Kort och gott känns Note 2 mer som en genomtänkt produkt än sin motståndare.

Betyg

Mobiltelefon: LG Optimus Vu Samsung Galaxy Note 2
Appar och system 6 9
Kamera 6 8
Media 6 8
Navigering 4 9
Övrigt 5 7
Totalbetyg 27 41

Vinnaren: Samsung Galaxy Note 2

LG må ha priset till sin fördel, men utöver det är det knappt en tävling mellan de två. Samsung är inne på sin andra generation, där redan första utgåvan var en riktigt lovande anteckningsmaskin.

Optimus Vu tar inte vara på den stora skärmen på samma sätt och det klumpiga formatet är till en definitiv nackdel. Samsung å sin sida gör samma sak som förra året, fast mer på alla fronter. Det kan bli lite överväldigande med alla funktioner hos Note 2 i början, men kommer du över inlärningströskeln kan Note 2 vara fullkomligt underbar.

LG Optimus Vu

Mått: 90,4 × 139,6 × 8,5 millimeter

Vikt: 168 gram

Kamera: 8 megapixel, fotolampa, autofokus

Skärm Skärm: 5 tum, 768 × 1024 pixel

Minne: 32 gigabyte

Operativsystem: Android 4.04

Pris: 4 995 kronor

Samsung Galaxy Note 2

Mått: 80,5 × 151,1 × 9,4 millimeter

Vikt: 183 gram

Kamera: 8 megapixel, fotolampa, autofokus

Skärm: 5,5 tum, 720 × 1280 pixel

Minne: 16 gigabyte, mikro-sd

Operativsystem: Android 4.1.1

Pris: 5 995 kronor