Läs testet

Smarta hemmet

Vi hjälper dig välja

Stora molnfajten

Google Drive, Box, Skydrive eller Dropbox – hur ska du välja bland molntjänsterna? Mobil har jämfört fyra stora tjänster för näthårddiskar som fungerar i mobilen.

Publicerad:

19 jun 2012 - 07:43

Uppdaterad:

19 jun 2012 - 07:43

Just nu rasar vad man skulle kunna kalla stjärnornas krig bland molnlagrings-tjänsterna. Populära Dropbox, Skydrive och Box har under våren uppdaterat sina tjänster för att knäcka varandra. För en tid sedan gav sig även Google in i leken med sin Google Drive. Så hur ska man välja som konsument? Mobil har gått igenom tjänsterna och ställer dem mot varandra i tre ronder.

Komma igång

Alla fyra tjänster är mycket enkla att komma igång med. Man behöver egentligen bara ange en giltig e-postadress och ett lösenord för att skapa ett konto. Om du redan använder Gmail eller Hotmail kan du använda samma lösenord till Google Drive respektive Microsoft Skydrive.

När det gäller gratisutrymme skiljer de olika tjänsterna sig åt. Mest får du när du tecknar ett Skydrivekonto (hela 7 gigabyte), följt av Google Drive och Box (5 gigabyte) och Dropbox (2 gigabyte). Alla tjänster erbjuder större lagringsutrymme för den som vill betala.

Mest utrymme kan du få hos Google Drive. För cirka 5 700 kronor i månaden får du hela 16 terabyte. Värt att notera är att Dropbox ger dig 500 megabyte utrymme för varje ny användare du lockar till tjänsten. App-användare får dessutom 500 megabyte extra om de laddar upp sina mobilbilder automatiskt via Dropboxappen.

Tittar vi på apputbudet finns Dropbox till Android och ios, Skydrive till ios och Windows Phone och Box till ios och Android. Google Drive finns bara till Android, men ios-versionen är på gång.

Betyg: Komma igång

Google Drive: 7

Box: 8

Skydrive: 8

Dropbox: 6

Uppladdning

Alla appar klarar självklart av att ladda upp och ladda ner filer, men man har valt att lösa detta på lite olika sätt. Box bjuder på flest och mest avancerade funktioner: Förutom att ladda upp befintliga filer kan du även fota, filma och spela in ljud med appen. Tyvärr får filerna vara max 200 megabyte stora för gratisanvändare. Både upp- och nedladdning känns snabb och tillförlitlig, och du kan enkelt välja vilken Boxmapp du vill ladda upp filen i.

Google Drive-appen bygger till stor del på tjänsten Google Docs. Rent praktiskt innebär det att appen har bra stöd för att skapa text- eller kalkyldokument. Men du kan självklart även ladda upp befintliga filer samt hämta filer från till exempel ditt Box-konto. Maxstorlek för uppladdade filer är 10 gigabyte. I stort ger Google Drive ett lite instabilt intryck, då appen kraschar vid flera tillfällen.

Med Dropboxappen kan du välja att ladda upp bild och video från telefonens galleri eller andra filer från ditt sd-kort. Vid uppladdning kan du sedan enkelt välja vilken mapp i Dropboxappen som filen ska läggas i. Du kan även välja att automatiskt ladda upp alla bilder du tar med luren till Dropboxkontot. Väl uppladdade kan filer sedan favoritmarkeras med en liten stjärna, vilket gör dem tillgängliga även offline. Maxstorleken för uppladdade filer är 2 gigabyte. Utöver att ladda upp filer kan man också skapa enkla textanteckningar direkt i appen. 

Skydriveappen erbjuder inte särskilt många funktioner. Du kan välja mellan att ta foto eller spela in video via appen, eller att ladda upp befintliga filer. Du har tyvärr bara möjlighet att ladda upp filer från ditt telefongalleri, vilket innebär att du inte kan ladda upp filer som används av andra appar på telefonen. Maxstorleken för uppladdade filer är 2 gigabyte. Skydrive har också bra koppling till Onenote, Microsofts svar på anteckningsappen Evernote.

Betyg: Uppladdning

Google Drive: 6

Box: 6

Skydrive: 6

Dropbox: 8

Användbarhet

Dropboxappen har ett enkelt och intuitivt upplägg som känns igen från webbversionen. Dropbox har förstått att webben är social, och du kan dela ut uppladdade filer till andra appar och användare med ett enkelt knapptryck. Utdelade filer kan lösenordsskyddas och sedan redigeras i grupp. En praktisk funktion är att du strömma film direkt i Dropbox i din telefon.

Boxappen har ett gränssnitt som känns lättnavigerat. Även Box satsar på sociala funktioner. Du kan dela ut filer via webblänkar, som antingen kan vara publik eller privat, eller via andra appar. Man kan också lägga till kommentarer till sina och andras utdelade filer. Dessa syns sedan i en Updates-flik i appen. Du kan strömma filer via Box, men funktionen känns inte helt stabil. Max­storleken för uppladdade filer är bara 200 megabyte. Att Box dessutom till skillnad från övriga tjänster enbart erbjuder en desktop-klient för företagskunder gör att Box känns något begränsat.

Google Drive-appen kan som sagt förutom att ladda upp filer även användas för att skapa bland annat textdokument. Det är dock svårt att redigera text på mobilskärm, men surfplattan fungerar aningen bättre. Appen har ett bra stöd för att strömma filer via tredjeparts­appar. En annan stark funktion är söket, vilket är i toppklass. En spännande sak med söket är att Google Drive kan hitta text i inskannade dokument. Mindre bra med Google Drive är man bara kan dela ut sina uppladdade filer till andra Google-användare. Appen är dock bra integrerad i Gmail och Google +. 

Skydriveappen har ett enkelt upplägg med ett system av olika mappar som känns igen från webbversionen. Appen är enkel och inbjudande, men känns begränsad i funktioner. Du kan som sagt bara ladda upp filer från telefonens galleri. På plussidan hittar vi bra stöd för att dela ut uppladdade filer via mejl eller www-adress. Appen konverterar även och spelar upp uppladdade filmer.

Betyg: Användbarhet

Google Drive: 6

Box: 8

Skydrive: 4

Dropbox: 10

Sammanfattningsvis

Vinnaren är Dropbox, som slår konkurrenten Box med två ynka poäng. Dropbox är – precis som Box – mycket stabilt när det gäller att ladda upp filer och är väldigt bra på att dela ut uppladdade filer till andra användare. Men det som gör Dropbox till en vinnare är appen klarar av att ladda upp större filer än man kan med Box, som dessutom känns aningen begränsat för gratisanvändare.

Vinnare: 

Dropbox: 24 poäng

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Ios - senaste testet

Nya surfplattor

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • Ricoh Theta S vs. 360fly

  Både Samsung och LG kommer snart ut med egna kameror som ska filma i 360-grader. Tanken är att du ska kunna se filmerna i ett vr-headset, men vi har testat två vr-kameror som filmar i 360-grader redan nu.

  16 mar 2016 - 11:33
 • Android, Ios eller Windows

  Om man bortser från hårdvaran – vad skiljer sig åt mellan de olika mobilsystemen? Vi tittar närmare på hur de tre stora operativsystemen fungerar i mobilen respektive i surfplattan.

  4 mar 2016 - 11:00
 • Här gör du det bästa mobilköpet

  Sortiment, service och prislapp – några av de viktigaste parametrarna i jakten på de bästa mobilåterförsäljarna. Vi har besökt 11 olika butikskedjor och 22 handlare på webben.

  2 feb 2016 - 12:30
 • Duell: Kameramobiler

  När S6 kom var den klar kameramästare men nu när Sonys Z5-familj har lanserats och S6 har fått sällskap av Edge och Edge Plus är utgången inte lika säker.

  19 okt 2015 - 11:31
 • Lurar för alla väder

  Mobiler som klarar oöm behandling utan att ge upp finns i alla prisklasser. Vi testar fem modeller – från det riktigt enkla med lite extra vattenskydd via tåliga smartphones till en riktig monsterlur.

  16 okt 2015 - 11:30
 • Kamera, action!

  De klarar både stillbild och film, men framför allt klarar de saker där din mobiltelefon går bet. Vi jämför och korar den bästa.

  7 sep 2015 - 11:31

Mest kommenterat

Hetaste apparna

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!