Vi hjälper dig välja

Stora molnfajten

Google Drive, Box, Skydrive eller Dropbox – hur ska du välja bland molntjänsterna? Mobil har jämfört fyra stora tjänster för näthårddiskar som fungerar i mobilen.

Publicerad:

19 jun 2012 - 07:43

Uppdaterad:

19 jun 2012 - 07:43

Just nu rasar vad man skulle kunna kalla stjärnornas krig bland molnlagrings-tjänsterna. Populära Dropbox, Skydrive och Box har under våren uppdaterat sina tjänster för att knäcka varandra. För en tid sedan gav sig även Google in i leken med sin Google Drive. Så hur ska man välja som konsument? Mobil har gått igenom tjänsterna och ställer dem mot varandra i tre ronder.

Komma igång

Alla fyra tjänster är mycket enkla att komma igång med. Man behöver egentligen bara ange en giltig e-postadress och ett lösenord för att skapa ett konto. Om du redan använder Gmail eller Hotmail kan du använda samma lösenord till Google Drive respektive Microsoft Skydrive.

När det gäller gratisutrymme skiljer de olika tjänsterna sig åt. Mest får du när du tecknar ett Skydrivekonto (hela 7 gigabyte), följt av Google Drive och Box (5 gigabyte) och Dropbox (2 gigabyte). Alla tjänster erbjuder större lagringsutrymme för den som vill betala.

Mest utrymme kan du få hos Google Drive. För cirka 5 700 kronor i månaden får du hela 16 terabyte. Värt att notera är att Dropbox ger dig 500 megabyte utrymme för varje ny användare du lockar till tjänsten. App-användare får dessutom 500 megabyte extra om de laddar upp sina mobilbilder automatiskt via Dropboxappen.

Tittar vi på apputbudet finns Dropbox till Android och ios, Skydrive till ios och Windows Phone och Box till ios och Android. Google Drive finns bara till Android, men ios-versionen är på gång.

Betyg: Komma igång

Google Drive: 7

Box: 8

Skydrive: 8

Dropbox: 6

Uppladdning

Alla appar klarar självklart av att ladda upp och ladda ner filer, men man har valt att lösa detta på lite olika sätt. Box bjuder på flest och mest avancerade funktioner: Förutom att ladda upp befintliga filer kan du även fota, filma och spela in ljud med appen. Tyvärr får filerna vara max 200 megabyte stora för gratisanvändare. Både upp- och nedladdning känns snabb och tillförlitlig, och du kan enkelt välja vilken Boxmapp du vill ladda upp filen i.

Google Drive-appen bygger till stor del på tjänsten Google Docs. Rent praktiskt innebär det att appen har bra stöd för att skapa text- eller kalkyldokument. Men du kan självklart även ladda upp befintliga filer samt hämta filer från till exempel ditt Box-konto. Maxstorlek för uppladdade filer är 10 gigabyte. I stort ger Google Drive ett lite instabilt intryck, då appen kraschar vid flera tillfällen.

Med Dropboxappen kan du välja att ladda upp bild och video från telefonens galleri eller andra filer från ditt sd-kort. Vid uppladdning kan du sedan enkelt välja vilken mapp i Dropboxappen som filen ska läggas i. Du kan även välja att automatiskt ladda upp alla bilder du tar med luren till Dropboxkontot. Väl uppladdade kan filer sedan favoritmarkeras med en liten stjärna, vilket gör dem tillgängliga även offline. Maxstorleken för uppladdade filer är 2 gigabyte. Utöver att ladda upp filer kan man också skapa enkla textanteckningar direkt i appen. 

Skydriveappen erbjuder inte särskilt många funktioner. Du kan välja mellan att ta foto eller spela in video via appen, eller att ladda upp befintliga filer. Du har tyvärr bara möjlighet att ladda upp filer från ditt telefongalleri, vilket innebär att du inte kan ladda upp filer som används av andra appar på telefonen. Maxstorleken för uppladdade filer är 2 gigabyte. Skydrive har också bra koppling till Onenote, Microsofts svar på anteckningsappen Evernote.

Betyg: Uppladdning

Google Drive: 6

Box: 6

Skydrive: 6

Dropbox: 8

Användbarhet

Dropboxappen har ett enkelt och intuitivt upplägg som känns igen från webbversionen. Dropbox har förstått att webben är social, och du kan dela ut uppladdade filer till andra appar och användare med ett enkelt knapptryck. Utdelade filer kan lösenordsskyddas och sedan redigeras i grupp. En praktisk funktion är att du strömma film direkt i Dropbox i din telefon.

Boxappen har ett gränssnitt som känns lättnavigerat. Även Box satsar på sociala funktioner. Du kan dela ut filer via webblänkar, som antingen kan vara publik eller privat, eller via andra appar. Man kan också lägga till kommentarer till sina och andras utdelade filer. Dessa syns sedan i en Updates-flik i appen. Du kan strömma filer via Box, men funktionen känns inte helt stabil. Max­storleken för uppladdade filer är bara 200 megabyte. Att Box dessutom till skillnad från övriga tjänster enbart erbjuder en desktop-klient för företagskunder gör att Box känns något begränsat.

Google Drive-appen kan som sagt förutom att ladda upp filer även användas för att skapa bland annat textdokument. Det är dock svårt att redigera text på mobilskärm, men surfplattan fungerar aningen bättre. Appen har ett bra stöd för att strömma filer via tredjeparts­appar. En annan stark funktion är söket, vilket är i toppklass. En spännande sak med söket är att Google Drive kan hitta text i inskannade dokument. Mindre bra med Google Drive är man bara kan dela ut sina uppladdade filer till andra Google-användare. Appen är dock bra integrerad i Gmail och Google +. 

Skydriveappen har ett enkelt upplägg med ett system av olika mappar som känns igen från webbversionen. Appen är enkel och inbjudande, men känns begränsad i funktioner. Du kan som sagt bara ladda upp filer från telefonens galleri. På plussidan hittar vi bra stöd för att dela ut uppladdade filer via mejl eller www-adress. Appen konverterar även och spelar upp uppladdade filmer.

Betyg: Användbarhet

Google Drive: 6

Box: 8

Skydrive: 4

Dropbox: 10

Sammanfattningsvis

Vinnaren är Dropbox, som slår konkurrenten Box med två ynka poäng. Dropbox är – precis som Box – mycket stabilt när det gäller att ladda upp filer och är väldigt bra på att dela ut uppladdade filer till andra användare. Men det som gör Dropbox till en vinnare är appen klarar av att ladda upp större filer än man kan med Box, som dessutom känns aningen begränsat för gratisanvändare.

Vinnare: 

Dropbox: 24 poäng

Operativsystem

 

Aktuellt just nu

Missa inte

 • Smarta mobiler till lågt pris

  Du får mycket telefon även om du inte vill lägga så mycket pengar på ditt inköp. Vi testar sju kompetenta smartphones under 2 100 kr.

  19 dec 2013 - 11:50
 • Alla bankappar i stort test

  Det är tydligt att bankerna lägger enorma resurser på att utveckla sina bankappar och det är flera funktioner som tillkommit bara den senaste tiden. Vi har testat apparna och kommit fram till vilken som fungerar bäst.

  27 nov 2013 - 15:57
 • Mörkrets härskare

  Bilder i mörker har alltid varit mobilkamerans främsta svaghet, men det är äntligen något som är på väg att ändras. Det visar sig tydligt när vi testar marknadens främsta kameramobiler.

  28 okt 2013 - 13:30

Hetaste apparna

 • På väg med mobil och gps

  Vi testar tolv navigatorlösningar – tre fristående enheter och nio olika appar.

  9 aug 2013 - 16:00
 • Kraftansamling

  Klockfrekvenserna ökar och processorkärnorna blir fler. Vi har valt ut åtta mobiler som innehåller den vassaste hårdvaran som går att komma över idag. För att hitta en vinnare har vi inte bara tittat på råstyrka i form av benchmarks och beräkningskraft, utan också jämfört hur mobilerna fungerar i praktiken, granskat kvaliteten på kamerorna och testat hur länge batterierna håller.

  28 jun 2013 - 16:26
 • Tema Hälsa och träning

  Vilken träningsapp är egentligen bäst? Vi tog en närmare titt på sex populära appar för som mäter din motionsrunda.

  14 maj 2013 - 06:00
 • Vem är bäst av de bästa?

  Sony och HTC har två värstinglurar som är svåra att inte rekommendera. Men båda har för- och nackdelar, så om man tvingas välja, vilken ska man ta? Vi reder ut frågan.

  23 apr 2013 - 06:00

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.