• Sedan starten 1988 har service alltid stått i fokus hos Sveriges första fristående Apple-auktoriserade servicepartner. På 30 år har LanMaster fixat över en kvarts miljon prylar, fördelat över hela Apples produktfamilj - från iPhone och iPad, till Macbook och iMac.

Alternativen till Apples kartor

Stort test: 7 karttjänster till Ios

I höstas lanserades Ios 6 och med det nya systemet kom den största uppdateringen av appen »Kartor« sedan Iphone begåvades med GPS sommaren 2008. Begreppet uppdatering är dock en sanning med modifikation. Vi har gått på djupet och detaljgranskat både Apple Kartor och alternativen, för i många fall är de betydligt bättre.

Publicerad:

31 jan 2013 - 14:38

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 12:29

Fram till Ios 6 stod Google för Iphonekartorna, men för den nya appen byggde Apple upp en egen karttjänst med Tomtom som främsta dataleverantör. Resultatet blev som bekant förvånansvärt uselt och Apples vd Tim Cook skrev ett öppet brev med en ursäkt till alla som uppdaterat till ios 6 och blivit besvikna på kartorna. I brevet utlovas förbättringar och Tim Cook föreslår otåliga användare ett antal alternativ till Apples kartor: apparna Bing, Map Quest, Waze och de mobila webbversionerna av Google Maps och Nokia Maps.

Vi har jämfört Apples kartor med apparna på listan. Map Quest saknas på svenska App Store och som ersättare har vi lyft in Eniro och Hitta. Har Apple lyckats lösa problemen, är Googles återkomst till ios ett bättre alternativ eller blir det någon av utmanarna som tar hem flest poäng? 

Apple Kartor

Från och med ios version 6 är det en ny app som döljer sig bakom »Kartor«-ikonen. På papperet ser det riktigt lovande ut. Tomtom, som har både en egen väl fungerande ios-app och en lång rad utmärkta navigatorenheter på sin meritlista, står för huvuddelen av kartmaterialet. Apple har själva tagit fram gränssnittet med stöd av teknik från ett antal nyförvärvade företag – till exempel svenska c3 Technologies som utvecklat de högupplösta 3d-kartorna. Tyvärr lyckades Apple inte få alla delar att passa ihop i tid för lanseringen och appen var fylld av märkliga fel – till exempel saknades Göteborg helt på kartan, Berlin placerades på Antarktis och myndigheter i Australien fick ingripa när Iphone-användare guidats ut på farliga omvägar genom öknen. När detta skrivs har många fel åtgärdats, men Apples kartor håller fortfarande förvånansvärt låg kvalitet. I hybridläget – när kartgrafiken ligger ovanpå satellitbilden – avviker vägarna ofta en bit från varandra i de båda kartlagren. Det finns också exempel på fel som varit kända sedan september 2012, men ännu inte åtgärdats. Ett sådant är Vrångö, en stor ö i Göteborgs skärgård med cirka 400 åretruntboende, som fått namnet Väggö (i verkligheten ett naturreservat i Östergötland) i Apples karta. Motsvarande fel finns inte hos Tomtom på webben (routes.tomtom.com).

Apples 3D-vyer har sitt ursprung i ett svenskt bolag som Apple köpt upp.

När kartans och orternas positioner stämmer med verkligheten levererar Apple riktigt bra vägvisning. Appen har talsyntes, som läser upp namn på gator och körfält, och kan beräkna rutter både för bil och för promenad. I fotgängarläget kan man enkelt bläddra mellan de olika momenten i vägbeskrivningen genom att svepa fältet med nästa instruktion åt sidan. För att bläddra och leta efter platser på kartan är appen inte lika lyckad. Detaljerna är få i förhållande till zoomnivån och man måste bläddra väldigt mycket för att få en överblick över vilka restauranger, affärer etc. som finns i närheten. Appen har en stor databas över intressepunkter, men det är svårt att få vettiga sökresultat och det levereras uppgifter som i vissa fall är skrämmande inaktuella. 

En sökning på »bensin« ger närmaste träff drygt 5 km bort – inom radien finns åtminstone ett 10-tal närmare alternativ. En sökning på »bio« i centrala Göteborg föreslår sf Downtown (nedlagd 2007) medan »nya« Filmstaden (invigd 2006) helt saknas i kartan. Intill sökfältet finns en knapp som öppnar tele­fonboken, så om du knappat in adress för dina kontakter är det enkelt att välja den som destination. 3D-läget imponerar, men tyvärr fungerar det på förhållandevis få platser – i Skandinavien bara i Stockholm och Köpenhamn.

Apple Kartor: Plus och Minus 

+ Vägvisning med talsyntes. Utskriftsfunktion. 3D-kartor i vissa städer. 

- Låg detaljnivå i kartorna. Opålitlig.

Bing Maps

Bing Maps är testets enda renodlade webbapp och utgör en del av Microsofts söktjänst bing.com. Första gången måste du öppna Bing via Safari, men därifrån är det enkelt att lägga till en genväg på hemskärmen. På Iphone fungerar Bing Maps riktigt dåligt. Sajten skickar besökaren vidare till en förenklad mobilversion av tjänsten och sökfältet verkar inte kunna hitta platser utanför USA. 

Knappar man in orter i Sverige visar appen istället en karta över Seattle. När jag trycker på ikonen för att flytta kartan till aktuell position hamnar den rätt, men utan sökfunktioner är tjänsten inte speciellt användbar. Via Ipadens webbläsare blir det mycket roligare att använda Bing. Gränssnittet ser ut som i datorn, så vissa knappar är i minsta laget för att fungera optimalt på pekskärm, men kartan är tydlig och det finns gott om användbara funktioner. 

Bing är den enda webbappen och det är inte enda svagheten den har.

Bing har en panel till vänster om kartan med genvägar till olika typer av kartinnehåll, till exempel inomhuskartor för flygplatser och gallerior, flygbilder, högupplösta 3d-vyer och »appar« i kartan för väder och bensin- och taxipriser. Med undantag för vädret hittar jag inga appar som går att använda i Sverige, men det finns inomhuskartor för 25 olika platser och trafikinformationen fungerar bra. Bing kan visa vägbeskrivningar för transport till fots eller med bil, men intressepunkterna imponerar inte. Vissa kategorier fungerar bra – till exempel hotell – men enligt Bing Maps finns det inte en enda bar i hela Stockholm.

Bing Maps: Plus och minus 

+ Inomhuskartor. Trafikinformation. 

- Fungerar bara korrekt på Ipad. 

Eniro

Eniro har sina rötter i produktionen av den tryckta telefonkatalogen och det är ett dna som går att skönja även i mobil­appen. Fokus ligger på kataloguppgifterna och alla företag som annonserar i gula och rosa sidorna finns också i appen. Det går även att hitta såväl privatpersoner som företag som inte annonserar, men då måste man göra en mer exakt sökning med fullständigt namn eller telefonnummer. Många företag har levererat detaljerad information till Eniro, så det går fint att knappa in namnet på en produkt eller ett varumärke för att hitta närmaste återförsäljare – åtminstone när det gäller lite dyrare prylar. En sökning på »Ipad« ger flera butiker på gångavstånd medan »Findus fiskgratäng« inte ger en enda träff inom 100 km. Om man bortser från privatpersoner så är Eniros databas långt ifrån den största, men det märks att det ligger ett större redaktionellt arbete bakom Eniros tjänst och kategoriseringen underlättar när man vill bläddra inom en kategori ­istället för att söka efter ett firmanamn. 

Många företag har detaljerad information hos Eniro.

Sverigekartan i Eniros app kommer från Lantmäteriet, men det finns också kartor för Danmark, Norge, Finland och Polen. Det går dock inte att söka efter platser utomlands. Kartan blir ful och pixlig i vissa zoomlägen, men det går att hitta nivåer där den är både tydlig och detaljrik. En bonus med Eniros app är möjligheten att visa sjökort. På Ipad har Eniro placerat en liten rund meny till höger på skärmen som gör det enkelt att välja karttyp eller kategori bland intressepunkterna. Appen har en funktion för vägbeskrivningar, men det går bara att välja mellan snabbaste eller kortaste väg – inte att få vägbeskrivning för fotgängare eller med kollektivtrafik.

Eniro: Plus och minus

Lättnavigerad samling intressepunkter. Bra produktsök. Sjökort. 

- Begränsade vägbeskrivningar. Saknar navigatorfunktion. 

Here

Here är det nya namnet på tjänsten som tidigare gick under namn som Ovi Maps och Nokia Maps. Appen levererar samma upplevelse som du får om du knappar in adressen m.here.com i Safari, men nu finns alltså alternativet att installera Here via App Store istället för att skapa en genväg till webbsidan. Kartorna och intressepunkterna kommer från Nokias dotterbolag Navteq, men det finns också koppling till Lokaldelen och till recensioner från Expedia, Viamichelin och Tripadvisor. 

Nokias tjänst Here presenterar intressepunkter på ett smart sätt.

Innehållet från guidetjänsterna gör det möjligt att se information som prisintervallet på restauranger och hotell, men »läs mer«-länkarna fungerar dåligt. Länkarna till Viamichelin leder exempelvis bara till sajtens startsida – inte direkt till den aktuella recensionen. Kartan är korrekt och visar namn på gator och platser på ett effektivt sätt i förhållande till zoomnivån, men det är bara ett fåtal intressepunkter som visas direkt i kartbilden. Det handlar främst om större hotell och restauranger. Nedanför kartan finns ett fält med tips på intressepunkter i närheten. Hela fältet går att svepa åt sidan för att lista fler förslag. 

Med Here kan du ladda ned ett kartområde till mobilen – en smart funktion för utlandsresan. Det går dock inte att hämta speciellt stora ytor med bästa detaljnivå och du kan bara ha ett sammanhängande område sparat åt gången. Vägbeskrivningarna i Here fungerar bäst för fotgängare. Då får du navigation steg för steg med svensk röst i lurarna. Om du väljer vägbeskrivning för bil levererar appen bara en lista på instruktioner och kollektivtrafikläget när vi testar i Göteborg fungerar inte alls – närmaste förslag på busshållplats hamnar i Danmark. Däremot finns det ett lager i kartan som visar linjenätet för pendeltåg, spårvagnar och tunnelbana, men linjerna är dragna fågelvägen mellan hållplatserna, så det ser märkligt ut tillsammans med den riktiga kartan eller satellitbilden. I Stockholm kan vi i alla fall få färdbeskrivningar med kombinationer av promenad och kollektivtrafik till rätt destination.

Here: Plus och minus

+ Nedladdning av kartor. Intressepunkter med guidefunktion. 

- Saknar bilnavigation. 

Hitta.se

Hitta.se är i första hand en app för att söka efter telefonnummer, men appen har också en kartfunktion med satellitbilder, gatuadresser och vägbeskrivningar. Gränssnittet är väldigt enkelt och tydligt med fyra flikar som leder direkt till appens olika funktioner. Hitta.se innehåller bara kartor och adresser för Sverige, så det går inte att få en vägbeskrivning till exempelvis Köpenhamn eller Oslo. Kartan kommer från Lantmäteriet och ser ut som den klassiska kartan i telefonkatalogen. Det går att välja valfri zoomnivå på vanligt sätt, men detaljnivån och storleken på texterna ändras i fasta steg, så alla nivåer är inte lika lättlästa. 

Som alternativ till kartan kan du få en satellitbild, men båda varianterna är enkla bilder i ett lager – motsvarande en papperskarta. Om du markerar en intressepunkt eller gör en sökning syns resultatet på kartan, men det går inte att bläddra i kartan för att se allt som finns i ett visst område. Vägbeskrivningarna i appen är anpassade för resa med bil. Som standard utgår resan från aktuell position, men det går fint att använda appen för att beräkna avstånd och vägbeskrivningar mellan två valfria platser i landet. Vägbeskrivningen visas först som en översikt på kartan och sedan kan man titta på instruktionerna steg för steg. Hitta.se levererar ingen beräkning av restiden, men sträckan visas i översikten. Hitta använder »mil« för att ange längre avstånd. Att en mil motsvarar 10 km är naturligtvis känt inom Sveriges gränser, men när appen växlar mellan mil och kilometer beroende på resans längd förvirrar det mer än det underlättar.

Hitta.se: Plus och minus

+ Nummersök. Enkelt att spara kontakter från sökresultatet. 

- Ingen Ipadversion. Få kartfunktioner.

Google Maps

Googles egen kartapp för ios lanserades så sent som i december, men har seglat upp som en av de mest nedladdade titlarna på App Store. Kartmaterialet ser ut ungefär som i den gamla Google-baserade »Kartor«-appen som fanns till och med ios 5, men där upphör likheterna, vilket i sin tur har både för- och nackdelar. Istället för att »vända blad« till inställningarna har appen nu en ganska klumpig meny med de olika kartlagren (trafik, kollektivtrafik och satellitbild) som glider in från höger över själva kartan. Överst i bild finns sökfältet och de något kryptiska symbolerna med en pil och en användarsymbol som leder till vägbeskrivningar respektive till funktionerna som är kopplade till Googlekontot. 

Du behöver inget konto för att kunna använda appen, men genom att logga in kan du komma åt din sökhistorik och sparade adresser till hem och arbete. Googles kartor är inte direkt snygga, men avvägningen mellan zoomnivå, textstorlek och mängden information i kartbilden är bra, så det är enkelt att få överblick. Detsamma gäller vägbeskrivningarna. Gränssnittet är tydligt, men trist. Google Maps klarar att visa rutter anpassade för bil, fotgängare eller för resa med kollektivtrafik och det är enkelt att se hur trafikinformationen påverkar den beräknade restiden. Väljer man kartlagret Kollektivtrafik påstår appen att det inte finns någon information, men vägbeskrivningarna är korrekta och fungerar oavsett om det gäller ett par hållplatser med bussen eller tågtider för längre resor som Stockholm–Göteborg. 

Appens stora styrka är sökfunktionerna. Google Maps levererar relevanta träffar i de flesta fall oavsett om jag knappar in ett företagsnamn, en gatuadress eller en kategori – till exempel »café«. Att ange ett produktnamn för att hitta återförsäljare i närheten ska också vara möjligt, men fungerar betydligt sämre – en sökning på »Iphone« returnerar adressen till en nedlagd Onoff-butik. För att göra det enklare att gå från appens information till den fysiska verkligheten finns »Street View« med panoramabilder längs gatorna. När du närmar dig destinationen kan du alltså se ett foto av porten eller huset i mobilen och, förhoppningsvis, hitta en matchande plats i närheten. Street View täcker in en imponerande del av världens gatunät, men bilderna är inte lika väl uppdaterade som resten av kartmaterialet och på många platser verkar det gå åtminstone fem år mellan Googles fotorundor. De funktioner som finns på plats i Google Maps fungerar bra, men en hel del saknas för att appen ska kännas riktigt komplett. Det mest påtagliga är att det inte finns någon Ipadanpassad version, men Google har också missat att bygga in koppling till telefonboken och finesser från webbversionen som cykelvägar, inomhuskartor och favoritplatser.

Google Maps: Plus och minus

+ Sökmotorn. Street View. Kollektrafik

- Ingen Ipadversion

Waze

Waze finns med på listan över kartappar som Apple rekommenderar, men Waze är en helt annan typ av tjänst. Övriga appar och sajter i testet är först och främst söktjänster och hämtar information från någon av de stora kommersiella kartleverantörerna – Tomtom (tidigare Tele­atlas), Navteq eller Lantmäteriet. Waze fungerar mer som en bilnavigator och förlitar sig på appens användare för att bygga upp databaserna. Såväl trafikinformation som intressepunkter och kartor är antingen användargenererade eller hämtade från öppna källor. I vissa länder – till exempel usa och Israel – är kartan näst intill komplett, men i Sverige finns det gott om luckor. De vita fläckarna går att hitta både insprängda i större städer och i form av småorter som helt saknas. Om man surfar in på waze.com och klickar på »Live map« och jämför kartan med Google Maps eller Tomtom ser man snabbt skillnaderna. Bristerna i kartmaterialet gör att Waze knappast kan räknas som ett komplett alternativ till någon av de andra tjänsterna i testet, men man kan också välja att se Waze som ett mellanting mellan en navigatorapp och ett spel. Då känns det genast som en mer lyckad produkt. 

Waze är en social navigeringstjänst där du kan se övriga användare.

Gränssnittet är välgjort och har en lekfull design som passar bra ihop med spelkänslan. Som sig bör i ett spel kan du samla poäng – till exempel genom att rapportera in trafikproblem, lägga till vägar och platser eller genom att hjälpa andra användare i appens diskussionsforum. Att bara vara ute och köra med appen ger också poäng, men det finns dessutom renodlade tävlingsmoment som att jaga skatter på kartan. Andra användare visas som små bilfigurer på kartan och du kan klicka för att öppna en liten inforuta med smeknamn och poäng. Det finns många möjligheter att interagera med andra användare – från att chatta till att skapa grupper som tävlar tillsammans. Sökfunktionen i Waze används bara för att ange destination, men det finns gott om intressepunkter att söka bland. 

Förutom Wazes egen databas finns koppling till Google, Bing och Foursquare. Sökmotorn fungerar för att söka efter namn på platser och företag, men det går inte att knappa in en kategori i textfältet. Du kan bläddra bland intressepunkter kategorivis genom menyerna i appen, men då är bara Wazes egen databas tillgänglig.

Waze: Plus och minus

+ Spel och interaktiva funktioner. 

- Ofullständigt kartmaterial. Begränsad sökmotor. 

.

.

 

.