Energitjuvar

Uppkopplade prylar tär på världens resurser

Bild: IEA

Effektiviserande IOE-lösningar stjäl i själva verket både pengar och energi.

Publicerad Uppdaterad

Uppkopplade prylar effektiviserar  både vardagslivet och samhällsfunktioner - samtidigt som de slösar på och till och med kräver utbyggda energiresurser. Det är slutsatsen i rapporten “More Data, Less Energy” av International Energy Agency (IEA).
– Uppkopplade enheter bidrar med många fördelar till samhället, men just nu är kostnaden högre än den borde vara. Konsumenter förlorar pengar i form av energislöseri, vilket i sin tur leder till att fler bygger fler dyra kraftverk och mer energiinfrastruktur än vad vi annars skulle behöva - för att inte tala om alla extra växthusgasutsläpp, säger IEA:s generaldirektör Maria van der Hoeven. 

Lika mycket energi som Norge och England tillsammans
Problemet med de uppkopplade sakerna, från kontorets skrivare till vardagsrummets spelkonsol, är att de slukar upp till 65 procent mer energi än nödvändigt. Enligt IEA är det främst standbyläget som är förrädiskt: det låter påskina att enheten är i viloläge, men drar i  själva verket nästan lika mycket energi som när den är på. 2013 krävde världens 14 miljarder uppkopplade enheter sammanlagt 616 terrawattimmar, av vilka 400 terrawattimmar gick åt i standbyläge. Det motsvarar lika mycket energi som Norge och Storbritannien tillsammans förbrukar årligen, kapaciteten av 130 medelstora kolkraftverk eller 80 miljarder dollar extra på energiräkningarna.

80 procent av en spelkonsols energiförbrukning går åt endast till att hålla den uppkopplad. Bild: IEA

Alarmerande problem - och dess lösning
I och med att den uppkopplade tekniken får allt fler användningsområden och sprids över världen, kommer det i dag stora problemet snart vara alarmerande: Redan 2020 kan 50 miljarder uppkopplade enheter kosta konsumenterna 120 miljarder dollar och kräva 200 extra kolkraftverk. År 2025 kan siffrorna ha kommit att stiga till 148 miljarder dollar och 250 extra kolkraftverk.
Men IEA:s rapport pekar även ut lösningar. Bara genom att använda teknik som finns tillgänglig i dag kan energikonsumtion i standbyläge minskas med 65 procent.