Sök i varje rum

Google House: ett hus fyllt av information

Google låter dig röststyra information var du än befinner dig i hemmet – men inte röststyra hemmet.

Publicerad Uppdaterad

Slipp kladdiga skärmar i köket, få information om favoritskådespelaren när du tittar på TV och kolla senaste marknadssiffrorna medan du jobbar hemma med din kollega som sitter på kontoret. Eller få körinstruktioner upplästa i bilen och översätt utländska menyner genom att ta ett kort på de listade läckerheterna och dra med fingret över de ord du inte begriper.

Under en förmiddag på Djurgården bjuder Google House på de förenklingar av vardagen som Googles röststyrningsfunktion tillhandahåller, av vilka många för våra läsare är välbekanta. Johan Hedberg, som driver bloggen Matgeek med tillhörande Youtube-kanal, bjuder på ganache och låter röstassistenten förklara vad chokladkrämen innehåller, både i recept- och kaloriväg, ber den sätta ett tidtagarur, och frågar vad svenska Celsius-grader är i amerikanska Farenheit – utan att sätta ett söligt fingeravtryck på sin platta. 

– Ett av de största problemen för folk som lagar mat med recept på tablets eller på större telefoner är att man kladdar ner skärmen, säger han, men har större drömmar för uppkopplad matlagning än så. 

Johan Hedberg

– Jag gillar ju tanken på att köra sådana här hangouts med folk som följer mig, jag har har ju 26 000 pers som följer mig på Facebook. Utav dem finns ett antal som vill köra en live-hangout och vara med och laga mat när jag står vid kameran. Att då köra med Google Glass, då kan de vara med, se det jag ser, och på ett tydligare sätt få kopplingen till receptet, säger han.

Google Glass innan årets slut
Nämnda Google Glass finns som bekant inte i Sverige ännu. Än så länge bara tillgängliga för ett litet antal användare i USA och i Storbritannien så ser glasögonen dock ut att börja ta sig ut på marknaden. 

– Utan att lova någonting så finns det ju indikationer på att de ska lanseras kommersiellt i USA nu innan året är slut, säger nordiskt kommunikationsansvarig på Google Farshad Shadloo, men kan inte säga något om lansering på andra marknader.

Hur ser intresset för dem ut?

– Vi har ju inte vetat vilka användningsområden de har egentligen, det är därför vi har Explorerprogrammet (de personer som använder och ger Google feedback på den första versionen av Google Glass red. anm.) Mycket av den uppskattning vi har fått kommer från sportvärlden, folk som tränar, det har kommit otroligt många appar på träningssidan, vi ser en stor potential där, säger Farshad Shadloo.

Även inom nischade yrkesområden, exempelvis brandkår och läkarkår, har Google Glass visat sig vara användbart i syfte att dela med sig av eller få information. 

– Jag använder dem till exempel inte jag sitter på tunnelbanan, jag har dem när jag cyklar till jobbet. Det är mer en mobil enhet, inte en enhet som ersätter mobilen, säger Farshad Shadloo.

Men det har ju kommit rapporter om att skicka röststyrda meddelanden med Google Glass i bilen är lika farligt som att sms:a? 

– Det finns ju guidelines omkring när man ska använda dem och inte använda dem. Man måste vara lika försiktig som med Google Glass som med mobilen.

– Men långsamt, långsamt, så blir skärmen en naturlig grej. Den är ju inte heller på hela tiden, men till slut kan du bara titta på den utan att tappa fokus på det du gör. Den blir som en mobil du har med dig, säger Farshad Shadloo. 

All röststyrning som ni har visat i huset handlar om informationssök. När kan du med rösten kontrollera ljuset i ditt hem – som Cortana kan – eller din hembevakningskamera?

– Vad vi försöker visa i det här huset är egentligen röstsök, hur kan man använda röstsök i olika situationer, på Youtube, i vardagsrummet, på kontoret. Hur det fungerar, var vi är på väg. 

Och att styra hemmet via rösten?

–  Hahaha, jag har faktiskt ingen aning om när det kommer ske, jag vet bara att det kommer ske! 

Förstår i alla fall svenska
Än så länge är det alltså röstsök istället för röststyrning som gäller och – om du vill ha svar på dina frågor – att ställa dem på engelska. Till skillnad från Siri och Cortana förstår faktiskt Google svenska, men erbjuder endast talsvar på engelska. 

När kommer Google svara på svenska?

– Det har jag ingen uppgift om, men man får väl vara ärlig, svenska är inte är ett världsspråk. Men tanken med alla tjänster vi rullar ut är så klart att de ska rullas ut fullt ut i alla länder, säger Gustaf Brusewitz, också nordiskt kommunikationsansvarig på Google.

Google kan dock lära sig känna igen användarens röst på upp till fem språk, men man får inte blanda dem. Och ibland blir det fel. Arlanda Airport låter för röstsöket vid flera tillfällen förvillande likt Orlando Airport och även om Johan Hedberg i köket gladdes åt att slippa kladda ner sin telefon så håller samtliga Googelanställda som demonstrerar röstassistenten sina Nexus-lurar endast några få centimeter från munnen.

Mjukvaran och dess kaliberingsfunktioner förbättras dock hela tiden, lovar Google. Eftersom du som använder gratistjänsterna, som vanligt, betalar genom att Google får använda sig av informationen om vad du söker på och hur.