Annons

Fortsatt IoT-satsning

Teliasonera tror på uppkopplad vård

Hans Dahlberg, vd Teliasonera Global M2M Services. Foto: Kārlis Dambrāns

Microsoft och Hotswap senast i raden att ansluta sig till Teliasonera M2M Partnerprogram.

Publicerad Uppdaterad

Svenska teknikkonsultföretaget Hotswap ansluter sig till Teliasonera M2M Partnerprogram för att hjälpa till att utveckla och implementera uppkopplad medicinsk utrustning i vården. Det meddelade Teliasonera i ett pressmeddelande i går.

Att maskin-till-maskinkommunikation (M2M) integrerad med sakernas Internet (IoT) innebär stora möjligheter för sjuk- och äldrevården att effektivisera, nå ut med och förbättra sina tjänster stod klart när Mobilbusiness besökte konferensen Digital Health Days i augusti, där det demonstrerades hur såväl hembesök som analyser av medicinsk data kan genomföras via molnet.

– Hälsovård och särskilt uppkopplade medicinska apparater är ett område där vi ser stor potential för M2M och där det finns tydliga fördelar för både vårdgivare och patienter tack vare mer kostnadseffektiva tjänster med högre kvalitet, säger Hans Dahlberg, vd Teliasonera Global M2M Services i ett pressmeddelande. 

Även Samsung och Apple ser potentialen i området och har med sina senaste produkter tydligt visat att de menar allvar med sina hälsosatsningar: Apple Healthkit intresserar redan universitetssjukhus.  Wearables och bärbar teknologi är även en stor del av Teliasoneras uppkopplade vårdlösningar.

– En särskilt viktig tillämpning är att se till att mobila enheter säkert kan skicka data till patientregistersystem, vilket låter företag som tillverkar medisinsk utrustning att skapa helt nya tjänster och affärsmodelller, säger Oliver Trepte, chef på Hotswaps Stockholmskontor. 

Förra veckan meddelade Teliasonera att Microsoft numera ingår i Teliasonera M2M Partnerprogram och att Microsoft Azure är den molnplattform som Teliasonera Global M2M Services kommer bygga sina IoT-tjänster på.