Annons

Hett med hållbarhet

Operatörerna: välkomnar ökad mobilåtervinning

Foto: Believekevin/Flickr

Hårdare regler möts med uppmuntran och möjlighet att stötta Barncancerfonden.

Publicerad Uppdaterad

Mitt under valspurten har mobiler seglat upp på den politiska dagordningen. Men det är inte kommande lanseringar på IFA-mässan i Berlin som diskuteras i maktens korridorer – utan dina gamla avdankade lurar.

I tisdags gick Miljöpartiet ut med att partiet vill införa en pant på 100 kronor för att minska den miljöförstörande utvinning av jordartsmetaller som tillverkningen av mobiltelefoner kräver. 

I dag rapporterar Ekot att regeringen svarar med att klubba igenom nya regler vilka från och med nästa år tvingar handeln att ta emot elskrot och innebär att kravet på producenterna att återvinna detsamma ökar. Mobiler måste tas om hand av alla återförsäljare, även om du inte har köpt dem där:

– Ja det ska du kunna göra. Om du inte kommer ihåg ska de större affärerna kunna ta emot alldeles oavsett. Du ska bara kunna gå dit och lämna, säger miljöminister Lena Ek till Ekot.

Ingen skillnad
Det låter som hårda bud, men operatörerna är inte oroliga. Oliver Carrà, presschef på Tele2, framhåller att det är producenterna som enligt lag ansvarar för att tillvarata sin elektronik och att Tele2 har ett välfungerande samarbete med Elkretsen för att samla in och återvinna produkter.

– Vi är positiva till regeringens beslut. Vi erbjuder redan våra kunder att kunna lämna in äldre telefoner i dag varför det inte blir någon omfattande omställning för oss som vi ser det.

Kan man alltså redan i dag lämna tillbaka gamla telefoner hos er, även om man inte är kund?

– Nej, i dagsläget så erbjuder vi servicen ”byt in din mobil” endast till konsumenter som antingen är kunder hos Tele2 eller i samband med inlämningen blir kunder hos oss. Det är också i linje med regeringens beslut inför 2015 att handelns aktörer tar hand om sina egna kunder, säger Oliver Carrà.

Exakt vem som kommer att ansvara för vad är något otydligt. "Den som säljer elutrustning får en skyldighet att ta emot motsvarande elavfall av samma typ och större butiker får en skyldighet att också ta emot allt smått elavfall", står det i Miljödepartementets pressmeddelnde. Oliver Carrà påpekar att Tele2 inte har hunnit sätta sig in i beslutet i detalj, men att man i grunden är positiva.  Även Telia välkomnar de skärpta reglerna och ser inte heller dem innebära några dramatiska förändringar 

Positiva till återvinning
– Vi har ännu inte hunnit sätta oss in i förslaget, men vi är generellt sätt positiva till initiativ som handlar om att återanvända och återvinna konsumentelektronik, hälsar Iréne Krohn, pressansvarig på Telia i ett mejl.
– Vi har redan idag väl fungerade processer för återvinning och tar emot all konsumentteknik som vi säljer idag, inklusive telefoner.

Samma lugna attityd intar Telenor, vars pressansvarige Alexandra Carlsson lyfter fram att Telenor i flera år har uppmanat kunderna att lämna in sina gamla mobiler för återvinning.

– Vi vet att det finns många mobiler som ligger och skräpar hemma i byrålåderna. Därför införde vi i somras Telenor Change, vilket innebär att vi nu både har möjlighet att bidra till återvinning, samt också möjlighet att bidra till återanvändning. Det vill säga att fungerande telefoner säljs vidare på en internationell andrahandsmarknad, skriver hon i ett mejl till Mobilnusiness.

Telenors bytesprogram låter kunder efter ett år uppdatera sin telefon mot en nyare modell utan kostnad. Tele2:s bytesprogram som Oliver Carrà talar om lanserades i våras och innebär att Tele2:s kunder kan byta in sina mobiler för att få pengar tillbaka i form av att beloppet räknas av priset på en ny telefon i samband med en abonnemangsförlängning. Telefoner med marknadsvärde får service vid behov för att sedan säljas vidare till lägre pris eller erbjudas som lånetelefoner. Telefoner utan marknadsvärde återvinns, förklarar han.

Nu är även Tre inne på ett liknande spår.

Barncencerfonden-pant
När Mobilbusiness når Tres PR- och informationschef Kamran Alemdar sitter han och lägger en sista hand vid det pressmeddelande som meddelar att Tre lanserar ett nytt återvinningsprogram. Från och med på måndag kan vem som helst lämna in sin gamla mobil i Tres butiker och antingen skänka mobilens värde till Barncancerfonden eller, som kund hos Tre, få summan avdragen på sin mobilräkning.

– Vi har jobbat med Elkretsen i ett 20-tal av våra butiker där man har kunnat lämna in sin mobil i en återvinningslåda. Tidigare har vi jobbat med olika lösningar, bland annat Mobilkomposten samt ett projekt där vi planterade ett träd för varje inlämnad mobil, förklarar Kamran Alemdar.

Hur kom ni på idén med att kunna ge "panten" till välgörande ändamål och varför just Barncancerfonden?

– Vi har skänkt pengar till Barncancerfonden tidigare och det är en organisation som vi tycker gör ett väldigt bra jobb. Vi är dock öppna för att lägga till andra organisationer i samband med att programmet utvecklas.

Sveriges politiker tycks alltså lugnt kunna återgå till att spekulera om vilka produktlanseringar vi får se i den tyska huvudstaden nästa vecka. 

Fotnot: Artikeln har uppdaterats med kommentar från Telenor.