Laddad för framtiden

Sony Ericsson Arc i test

Sony Ericsson har ett uttalat mål att bli nummer ett på Android. Med Arc offrar man lite unika funktioner för att säkra framtida innovation.

Publicerad Uppdaterad

Sony Ericsson gick på en liten mina för ett år sedan när de lanserade X10 och lade in ett helt lass egna anpassningar, för det var anpassningar som gjorde att de fick svårt att släppa uppdateringar när Google kom ut med nya Android-versioner. Nu har man lärt sig läxan. Det innebär för dig som användare att det numera är mindre som skiljer Sony Ericssons telefoner från en ren Google-version än det var tidigare. Det är färre anpassningar som skiljer telefonen från mängden (och nu finns det ju massor av Android-mobiler) men det är betydligt större chans att du snabbt får den senaste versionen av Android med nya funktioner strax efter att Google gjort en sådan tillgänglig.

E-posthanteringen är förbättrad i Sony Ericsson Arc och den stora skärmen kan man använda för att få e-posten i två kolumner. Meddelandet visas till höger och listan med rubriker till vänster. På det sättet utnyttjas hårdvaran (skärmen) med anpassad mjukvara. I kommande Sony Ericsson Xperia Pro med tangentbord väljer systemet funktioner när du drar fram tangentbordet och funktionen i Arc är snarlik, man känner att systemet anpassar sig till vad man vill.

Kameran i Arc tycker jag är särdeles smart den med. Det är främst autoläget i telefonen som imponerar på mig. Jag har ofta i mobilkameror sett det läget som något av en kompromiss. Så är det inte alls i Arc. Istället för att autoläget är en halvdan kompromiss så upplever jag som att Sony Ericsson Arc analyserar motivet och sedan väljer den motivinställning som passar bäst och använder sedan den. Råkar jag hålla handen framför linsen så ställer den om till makro, så fort jag tar bort handen anpassar den motivinställningarna till det nya förhållandet. Det viktigaste är förstås inte upplevelsen när man tar bilden utan hur bilder och film du tar verkligen blir i slutänden. Jag återkommer till det. För innan själva bilden är klar fyller skärmen en tydlig funktion. Det är ju sökaren och när man tar bild, särskilt i mörker så ser man betydligt bättre i skärmen på Xperia Arc än man gör på många andra telefoner. Det behöver inte vara lika stor skillnad i den färdiga bilden, men för att sikta rätt och få med motivet är Arc riktigt bra. Iphone 4 är visserligen ingen kamerakung, men kan i jämförelse visa en helt svart bild på samma motiv.

Framförallt märker man skärmens styrka när man ser på bilder och film. Youtube är främsta skyltfönstret och när jag testar att titta på en film i Arc och jämför med andra mobilteelfoner så ser filmen bättre ut i den förstnämnda. Det här ska ha att göra med det som Sony Ericsson kallar Bravia Engine och motsvarigheter finns i alla tv-apparater, egentligen sedan de blev digitala. Bilden bearbetas i realtid för att korrigera och kompensera konstrast, färgåtergivning och så vidare. Det låter lite hokus pokus, men det fungerar, måste jag erkänna, även på filmer från Youtube som kan vara för högt komprimerade och dåligt filmade från början. Det är ingen aha-upplevelse när man ser film på Arc, men skillnaden är påtaglig när man lägger samma film bredvid i en annan mobil och jämför. När man använder telefonen annars så tycker jag den har bra betraktningsvinkel och kanske ännu viktigare, den fungerar bra även utomhus i solljus, även då ser man skarpt och kan läsa på skärmen utan problem.

Skärmen är alltså ovanligt bra men trots det så har jag personligen lite svårt att se nyttan med möjligheten att visa skärmbilden på en stor tv. Du gör det antingen via hdmi-kabeln som följer med eller trådlöst med en tv som klarar dlna (det överförs via wlan då). Du kan, till och med i hdmi-fallet, styra till exempel bildvisning via tv:ns vanliga fjärrkontroll, men vill man nu avnjuta bild och film på en tv gör man nog klokast i att inte gå via mobiltelefonen om du frågar mig. Håller du inte med så vet du nu i alla fall att båda vägarna fungerar med Arc kopplad till en tv.

Bland Sony Ericssons anpassningar i Android finns Twitter och Facebook som kan visas direkt i startskärmen i högen av brickor som kallas Timescape. Varje bricka visar en händelse och här hittar du förutom de två sociala tjänsterna även dina senaste samtal och sms. Det går att ställa in vad du vill se här. Vill du så kan du uppdatera din status direkt härifrån, ja faktiskt med ett klick i startskärmen, men vill du agera mer, som att gilla postningar eller skicka bilder får du istället använda appen. Ett klick på någon status i Timescape tar dig till Facebooks eller Twitters mobilanpassade webbsidan och där kan du ju i alla fall göra vissa saker.

Jag testade Sony Ericsson X10 grundligt precis när den kom ut. Då var den Sony Ericssons första mobiltelefon med Android och när man nu jämför de två är skillnaden monumental. X10 har hunnit få uppgradering till Android 2.1, så i meny, funktion och upplevelse är det inte lika stor skillnad som det är på hårdvaran. Formgivningen och utförandet tycker jag känns kompromisslöst på ett tilltalande sätt. Det gäller designdetaljer såväl som material och kvalitetskänslan. Många av Sony Ericssons telefoner i det lägre prissegmentet knakar och knarrar lite när man trycker på skalet, men den svagheten saknas i Arc. Det känns som man verkligen får valuta för pengarna, och det märker man redan vid första intrycket.

När huvuddelen av alla telefoner består av en stor pekskärm så blir det ju allt svårare att göra en telefon som sticker ut. Det är kanske ingen total revolution som Sony Ericsson presterat i Arc, men jag tycker att det rent logiskt är svårt att fatta hur tunn den är. Ett första intryck säger en att det måste ha inneburit kompromisser i prestanda, men några sådana nackdelar hittar man egentligen inte. Ingen telefon är dock perfekt. De största delarna av Sony Ericssons anpassningar sker nu i form av widgets och egna appar. På det sättet ska de alltså enklare kunna föra över anpassningarna till en ny Android-version när en sådan kommer. Dina senaste bilder och filmer från kameran visas som i ett kartotek. Det är alltså ganska funktionsfyllda widgets på det sättet. Musiken visas med skivomslag direkt i startskärmen i en annan widget och när man klickar hamnar man från fotowidgeten till exempel direkt i Androids standardfotovisare.

Med Android 2.3 svarar telefonen snabbt på fingertryck och det går fort att växla mellan startskärmar, att starta appar och klicka sig igenom animationer och andra grafiska effekter, det har vi även upplevt i andra telefoner med systemet. Särskilt effekter märker jag att Sony Ericsson använder för att både försköna och förenkla detaljer i gränssnittet och det har de gjort utan att det påverkar upplevelsen negativt. Med e-postklienten i liggande läge dyker en grafisk detalj upp i kanten som helt enkelt vägleder dig hur du ska anpassa vyn. Snyggt, smart och Sony Ericsson-specifikt.

Trots mina tidigare ord om hur smart kameran i Arc agerar så är Arc ingen kameramästare, det kan man konstatera direkt. Däremot tar den bra bilder om än inga fantastiska. Den är inte bästa kameramobilen, allt förhandssnack om Sonys kamerateknik och bildsensor till trots, men det skulle man kanske heller inte ha väntat sig. Det finns egentligen ingen Androidtelefon som varit utrustad med en riktigt bra kamera. Ljusinsläppet är bra och det märks tydligt att Sony Ericsson är bättre än många andra mobiltelefoner på att ta bilder när det är lite dålig belysning. Sida vid sida med Nokias N8 har den dock inget att sätta emot, inte ens utan blixt i mörker. En gren där Sony Ericsson Arc slår i stort sett alla andra mobiltelefoner är när man ska ta flera bilder i följd. Det kan ju behövas när man ska fånga ett snabbrörligt motiv och kameran är helt enkelt ruskigt snabb. Kombinationen snabb kamera och smidigt kameragränssnitt gör att jag först blir tveksam om någon bild verkligen tagits. I högerkant ser man dock miniatyrer på de senaste bilderna och där ligger mycket riktigt ett foto för varje gång jag tryckt ner knappen. Förhandsvisningen av bilden skapas samtidigt som jag tar nästa bild, så det försenar mig alltså inte när nästa bild ska knäppas.

Ska man leta nackdelar så hittar jag dock en liten sådan i kameraknappen. Den är dels liten eftersom telefonens kant där den är placerad i sig är tunn, det får helt enkelt inte plats någon stor tryckvänlig knapp där. Men dessutom så är knappen placerad långt ut på ett sluttande underlag, så det kan vara lite svårt att få ett bra grepp. Tycker du som jag på den punkten kan du ange i inställningarna att ett tryck på skärmen ska fungera för att ta en bild även det.

Om Androider generellt knappast är några kameramästare så har Sony Ericsson gjort en hel del för att finslipa upplevelsen. En riktigt irriterande detalj slipper vi undan i Arc, för har du filmat en film i HD (varför skulle man filma i någon sämre upplösning) så har det varit stört omöjligt att sedan skicka den filmen. Du har helt enkelt bara fått meddelandet att filen var för stor för att skicka som mms. Det verkar dumt att filma i något annat än HD-upplösning om du vill spara och senare använda filmen. Ska du se vad filmen föreställer är ju HD betydligt bättre än något annat. Och det är ju förmodligen just de minnesvärde klippen med bra kvalitet som du vill dela med dig av även som ett mms, direkt när det händer.

Sony Ericsson Arc hjälper dig att fixa det här problemet. Det är egentligen inte så avancerat, Iphone sköter det på ungefär samma sätt, men båda sätten är enkla på ett självklart sätt. I Arc ser du tydligt hur långt klippet får vara och kan välja hur mycket du vill ha med. Sedan tar det visserligen störande lång tid för telefonen att klippa och komprimera klippet, ofta runt en hel minut, men sedan kan du i alla fall skicka det direkt via mms. Det ska så klart vara en självklarhet och är det i Arc.

I Arc så förbereder Sony Ericsson tydligt för att Googles kommande innovationer snabbt ska kunna ta plats i Arc vid kommande uppdateringar. Man gör det visserligen lite på bekostnad av egen särart, men med Googles innovationstakt tror jag det är ett korrekt val. Sony Ericsson Arc saknar ju inte unika egenskaper och efter en tids användande är det hårdvarudesignen som påverkar mitt omdöme mest i positiv riktning.

Frågor & svar

Hur har Sony Ericsson anpassat Android?

De har till exempel widgets för dina bilder och filmer direkt i startskärmen, Timescape för att snabbt se Twitter, Facebook, samtalshistorik och annat samt ett par smarta tillägg, exempelvis e-postvisningen. Tillräckligt frikopplat för att Sony Ericsson snabbt ska kunna hänga med i uppdateringarna från Google, utlovas det.

Märker man skillnad på kameran jämfört med andra mobiler?

Ljuskänsligheten märker man tydligt. Där hör den definitivt till de bätrre och förmodligen bästa Androidmobilen just när det gäller kamera.

Hur känns den, är den bräcklig?

Tunn ja, men inte bräcklig. Rent logiskt är det lite svårt att första hur mycket som får plats i Arc formatet till trots. Trycker man på den så knakar och knarrar den inte som billigare Sony Ericsson-telefoner kan göra.

BATTERITID/TALTID

Tillverkaren uppger:

7 timmar

Batteriets taltid för oss:

8 timmar och 22 minuter

Kommentar: Riktigt bra batteritid på en så tunn telefon. Men om man surfar flitigt eller låter Timescape logga in på Facebook någorlunda ofta känns bat- teritiden inte riktigt lika bra.

Testbild

Sony Ericsson Arc är helt klart en av de bättre kameramobilerna med Android. Det är inte samma skarpa bildkvalitet som i de bästa kameramobilerna, men när det gäller kameragränssnittet, funktioner och snabbhet placerar den sig i topp.

Alternativ

Googles och Samsungs Nexus S är nog den vassaste konkurrenten och faktum är att Sony Ericsson Arc inte ligger långt ifrån Nexus-telefonens rena Android-utgåva. Det Sony Ericsson lagt till är dock finslipningar som gör den bättre.