Annons

Självklart smart

Nokia N9 i test del 2

Den erbjuder nördarna allt de kan önska, men är ändå förförande enkel och smart för oss andra. Nokia N9 med nya operativsystemet Meego är både smart och snyggt.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
10/10
Media & Skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
9/10
Material & kvalitet
9/10
Totalbetyg
88%

Integrerade tjänsterna som Skype

Känns logisk och enkel

Precist skärmtangentbord

Apputbudet

Läs vidare

Nokia N9 i test - Del 1

Nokia N9 i test - Del 2

Nokia N9 i test - Del 3

Utöver samtalen så är även de andra kontouppgifterna relativt integrerade i systemet. Om jag surfar in på en webbsida i telefonens webbläsare kan jag dela med mig av innehållet där med hjälp av Facebook, Twitter, sms eller e-post och då används givetvis de kontouppgifter jag angivit för att posta adressen.

Webbläsaren utlovas klara html5, men det som de flesta av oss är intresserade av är nog hur den klarar Flash. Svaret är att den inte klarar att visa Flash i dagsläget och det är oklart om det kommer. Nokia har sagt att de prioriterat en snabb webbläsare som klarar html5 och det tycker jag de lyckats med. Surfar man in på vanliga SVT Play till exempel så kan telefonen inte visa innehållet, men mobilversionen av SVT Play på mobil.svtplay.se fungerar att titta på. Där provade jag bland annat att titta på direktsändningen från fridrotts-vm i Sydkorea.

N9 kan ladda ner i 14,4 Mbit/s och det är ju så snabbt att de flesta nog har abonnemang med lägre hastighetstak. Surfar du på vanliga webbsidor så kan du dubbelklicka på en text för att webbläsaren ska zooma in till textbredden. Det fungerar ungefär som på Iphone och webbläsaren i Nokia N9 baserar sig på Webkit 2, precis som Safari i Mac och Iphone.

Man kan inte använda flikar i webbläsaren, men man kan däremot öppna nya webbläsarfönster. Det här innebär rent praktiskt att varje sida syns som en egen applikation i multitaskingfönstret där alla aktiva program visas. Det gör det lite onödigt krångligt att hoppa mellan sidor, så jag hade föredragit en snabbare möjlighet att växla mellan aktiva sidor.

När man ska växla mellan olika funktioner och aktiva appar så gör man det genom att ta sig till multitaskingskärmen, alltså en av de tre startskärmarna. Där visas miniatyrfönster i en lång rad och det är det verkliga fönstret och inte en ikon. Här samlas alltså alla appar du kör tills du väljer att avsluta dem. Som sagt så visas varje inp>När det gäller just program, alltså appar att ladda ner så är det telefonens största frågetecken. Jag testar telefonen en tid innan den kommer ut i butik och därför är apputbudet inte vad det är senare. Nokia jobbar hårt i Sverige för att viktiga svenska appar ska finnas tillgängliga även för Meego-mobiler som N9. I praktiken handlar det ju, i alla fall i dagsläget inte om Meego-mobiler, utan om Meego-mobilen. Att till exempel Spotify skulle lägga utvecklarresurser för att göra en Meego-app där man kan lyssna på Spotify är ju svårt att motivera. Lika svårt tror jag det är att motivera de flesta andra svenska spelare om det förträffliga att finnas med appar tillgängliga för just Nokia N9. Hur det här verkligen blir kan jag ju bara spekulera om, men man kan säkert säga att utbudet blir begränsat och långt ifrån det antal som Iphone och Android hunnit samla ihop. Det kan alltså bli så att du istället för appar blir hänvisad i många ärenden till de inbyggda tjänsterna och den vanliga webbläsaren.

E-postkonto då, ja utöver alla de konton jag nämnt så kan man självklart även ange e-post. Har du angivit ditt Google-konto hamnar ju dina Gmail här och du kan även få mail från andra tjänster liksom via pop3, imap och Exchange. Använder du Exchange kan du dessutom få kalenderuppgifter och kontakterna synkade. E-postklienten i N9 hör definitivt till de bästa som gjorts för mobiltelefoner. Den visar mail bra med rätt tyspnitt, bilagor, html-formatering och så vidare. Dessutom tycker jag att tangentbordet är riktigt bra och det är ju en förutsättning för att man ska orka svara på de mail man får. Ordkorrigering dyker upp om du råkar skriva fel någon bokstav och för att acceptera ändringen trycker du mellanslag eller klickar på ordförslaget. Det går att ändra så det blir som du föredrar. Dock ska jag säga att det är enkelt att skriva. Skärmen svarar bra och man kan få vibration så man får varje tryck på tangentbordet bekräftat. Däremot är placeringen av ÅÄÖ lite udda, så det tar en stund att lära sig. De har hamnat längre ner och har inte samma placering som på vanliga tangentbord. Själva skärmreaktionen när man sveper, knappar och skriver är riktigt bra. Den gör helt enkelt som man vill att den ska.

Läs vidare

Nokia N9 i test - Del 1

Nokia N9 i test - Del 2

Nokia N9 i test - Del 3

Betyg

Telefoni & Data
10/10
Media & Skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
9/10
Material & kvalitet
9/10
Totalbetyg
88%

Fakta

Allmänt

Modell N9

Tillverkare Nokia

Lanseringsdatum 2012-06-21

Typ Pekskärmsmobil utan knappsats

Mått 116,5 x 61,2 x 12,1 mm

Vikt 135 g, 66 %

Pris 6000 kr

System Meego

Processor 1 GHz ARM Cortex-A8

Skärm

Mått 3,9 tum, 59 %

Upplösning 480 x 854 pixel

Typ AMOLED

Pekskärm Kapacitiv

3D Nej

Minne

Lagringsminne 16 / 64 GB

Minneskortplats Ja

Batteri

Kapacitet 1450 mAh, 29 %

Standbytid enligt tillverkaren 420 tim

Taltid enligt tillverkaren 6 tim, 30 min

Nät

LTE Nej

Datahastighet in 14,4 Mbit/s (Turbo-3G) samt wlan 802.11 b/g/n

Kamera

Upplösning 8 Megapixel, 13 %

Kameraknapp Nej

Autofokus Ja

Frontkamera Ja

Fotobelysning Fotolampa

Videoinspelning, upplösning 1280 x 720 pixel

Videofokus Kontinuerlig autofokus

Media

Musikformatstöd WAV, AAC, MP3, M4A, WMA, FLAC, Ogg Vorbis, AAC+, AMR-WB, HE AAC

Videoformatstöd WMV 9, H.264/AVC, MPEG-4, XVID, Matroska, 3GPP formats (H.263),

Internet

Webbläsare Full

Flash-stöd Ja

E-post Ja

Exchange-synk Ja

Google-synk Ja

GPS

Program Nokias kartor med 3D-landmärken och inkluderad navigering med rö

Navigering Ingår

Anslutningar

USB Ja

Bluetooth 2.1

Wifi 802.11b/g/n

DLNA Nej

HDMI Nej

Tillbehör

Headset Ja

USB-kabel Ja

Övrigt

Röststyrning Nej

FM-radio Ja

Tålig Nej

NFC Nej

Integrerade tjänsterna som Skype

Känns logisk och enkel

Precist skärmtangentbord

Apputbudet

”Å andra sidan”

Jonas Ryberg: N9 må vara en helt fantastisk telefon med unik design och smart system. Men den är ändå svår att rekommendera. Med ett pris på 6 000 kronor känns det väl vågat att satsa på ett system som kanske inte ens tillverkaren och än mindre fria utvecklare kommer att ge sitt helhjärtade stöd. Idag är stödet från utvecklare och leverantörer av innehåll minst lika viktigt som själva hårdvaran i telefonen.

Grunderna i N9

Operativsystem på mobiltelefoner skiljer sig ju en hel del åt. Nokia har visserligen sålt telefonen N900 baserad på besläktade Maemo tidigare, men N9 är något helt nytt så vi passar på att gå igenom grunderna i systemet.

För att ta sig runt i systemet och mellan appar i N9 så sveper man över skärmen antingen från höger eller vänster. När du till exempel är inne i en app så kan du skjuta svepa den åt sidan och då hamnar du i en av telefonens tre startskärmar. Dit kommer du alltid om du sveper åt sidan oavsett var i telefonens funktioner du befinner dig.

Den första startskärmen består av ikoner för telefonens funktioner och inställningar samt appar du själv laddat ner och installerat. Du scrollar neråt för att se alla och du kan hålla in fingret på en ikon för att radera eller sortera ikonerna som du vill ha dem.

Nästa startskärm kommer du till om du sveper med fingret åt sidan. Där finner vi miniatyrfönster av alla aktiva applikationer. Det är alltså inte ikonerna där, utan den verkliga skärmbilden. Det kan vara webbsidan du surfat på i webbläsaren, skärmbilden från ett spel eller sms-appen, precis som du lämnade den.

I den tredje startskärmen som du hittar om du sveper ytterligare en gång åt sidan visas alla uppdateringar från olika funktioner i telefonen. Här samlas aktuell väderprognos för platsen du befinner dig på, inkomna sms, mejl, kalenderposter som är aktuella och till exempel missade samtal. Här finns även Facebook-uppdateringar, Twitter och rss-flöden med nyheter eller andra webbkällor som du valt ut.

Operativsystemet i Nokia N9 är Meego 1.2 Harmattan och det innebär så klart att appar från andra system, som Android och Iphone inte går att köras i N9. Inte heller appar från Nokias tidigare N900 fungerar. Hur stort utbudet av appar blir är svårt att säga, särskilt som Nokia tydligt deklarerat att det är Windows Phone 7 som är deras primära smartphonesystem och givetvis är det då det systemet som får den mesta uppmärksamheten. En hel del kända appar finns dock redan tillgängliga och fler kommer inom kort lovar Nokia som jobbar hårt särskilt på att få viktiga svenska appar tillgängliga för N9.

En rad olika tjänster och appar finns dock i Nokia N9 från start. Du kan ange ditt Facebook-konto, Twitter, Flickr, Skype, Google och annat och då kan du alltid vara tillgänglig. Ett inkommande Skypesamtal hanteras till exempel precis som ett samtal via mobilnätet, mycket snyggt.

Fotnot om testet av N9

Vi har fått testa Nokia N9 under en hel dag inomhus och ute, från morgon till kväll under överinseende av en representant från Nokia i Sverige. Det är en betydligt kortare period än när vi vanligen testar telefoner, men vi tycker ändå att vi har kunnat skapa oss en tillräcklig bild av telefonens för och nackdelar för att kunna bedöma och betygsätta den.

Alternativ

Apples Iphone 4 är nog den närmaste att jämföra med. Där får du oändligt fånga fler appar tillgängliga.

Testbild

Man kan klicka på skärmen för att fokusera eller använda ansiktsigenkänning. Framförallt imponerar videoinspelningen och fotolamporna.