Överraskande bra

Samsung Galaxy W i test

Samsung gör ett nytt försök i mellanklassen för Androider och överraskar positivt med Galaxy W.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
7/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
9/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
80%

Bara några dagar innan jag får Galaxy W i min hand fick jag frågan av en bekant om det fanns några bra Samsung-mobiler som var billigare och mindre än Galaxy S2 och dess företrädare Galaxy S.

Mitt svar blev då att Samsung hade några billigare modeller på gång men att inte skulle ha några större förväntningar på dessa.

När Samsung släppte den lilla Galaxy 5 kunde den mäta sig med klart dyrare modeller, men senare  modeller har inte imponerat.  Tangentbordsmobilen 551 verkade lovande men var en besvikelse, liksom den ”exklusiva” Ace, som  var allt annat en exklusiv.

Med Galaxy W har Samsung åter igen lyckats ta fram en mobil som känns dyrare än vad den är. Att det inte fråga om någon toppmodell framgår av att telefonens storlek är några nummer mindre än vi är vana vid när det gäller mobiltillverkarnas flaggskepp.

Om det verkligen är en nackdel finns det olika uppfattningar om. Fördelen med en skärm som ”bara” är 3,7 tum är givetvis att telefonen i sig blir mindre. Med ett behändigt format, skönt rundade former och ett räfflat bakstycke ligger Galaxy W bekvämt och säkert i handen.

Själva skärmen är också en av styrkorna hos den här telefonen. Upplösningen är 800x480 pixel, alltså samma upplösning på betydligt dyrare modeller. Men även här märks fördelen med en något mindre skärm, eftersom skärmbilden blir riktigt skarp. Att skärmen dessutom är riktigt ljusstark bidrar också till det posïtiva intrycket.

Efter att ha testat mobiltelefoner under några år blir man rätt härdad när det gäller att konfronteras med mindre lyckade lösningar som tillverkarna släppt ut på marknaden, för att man tänkt fel eller för att man försöker snåla.

Inget har dock gett mig så mycket huvudvärk som  att få Samsung tidigare usla synk-program Kies att kommunicera med mobilerna. Därför är det med viss lättnad som jag ser att Samsung försett Galaxy W med Kies Air, en synk-app som man ansluter till via webbläsaren när telefonen och datorn är anslutna till samma trådlösa nätverk eller när man surfar via mobilens hotspot.

När jag sen installerar Kies-klienten på datorn inser jag även den numera är välfungerande och dessutom innehåller fler funktioner än appen för synk via Wlan.

Bilder hör till sådant man kan komma åt på ett smidigt sätt via Kies Air Det är dock inga fantastiska bilder som telefonens 5-megapixelkamera presterar, utan att för den skull vara dåliga. Men det är i rollen som multimedia-mobil som den här telefonen kanske inte riktigt räcker till, en något bättre kamera och en större skärm hade krävts för det.

I övrigt känns Galaxy W som en allsidig mobil som inte har några riktiga brister. Att den är välförsedd med appar som Samsung förinstallerat bidrar till det kompletta intrycket. Bland annat kan nämnas Samsungs egenutvecklade chatt-app  ChatOn. Den kan givetvis användas för både nytta och nöje medan appar som Polaris office är mera inriktade mot företagsanvändare.

Med en prislapp på cirka 2800 kronor känns Galaxy W som ett riktigt prisvärt alternativ för den som kan tänkas sig att gå emot trenden med stora skärmar.

Fråga och svar:

Har den amoled-skärm?

Nej, men tft-skärmen var så bra att den fick oss på redaktionen att tveka innan vi läste specifikationerna för telefonen.

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
7/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
9/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
80%

Fakta

Allmänt

Modell Galaxy W

Tillverkare Samsung

Lanseringsdatum 2011-12-19

Typ Pekskärmsmobil utan knappsats

Mått 115,5 x 59,8 x 11,55 mm

Vikt 114,7 g, 57 %

Pris 2800 kr

System Android

Skärm

Mått 3.7 tum, 56 %

Upplösning 480 x 800 pixel

Typ LCD - TFT

Pekskärm Kapacitiv

3D Nej

Minne

Lagringsminne 4 GB

Minneskortplats Ja

Batteri

Standbytid enligt tillverkaren 420 tim

Taltid enligt tillverkaren 8 tim, 18 min

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 800 MHz, 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

LTE Nej

Datahastighet in 14,4 Mbit/s

Datahastighet ut Turbo-3g

Kamera

Upplösning 5 Megapixel, 8 %

Autofokus Ja

Frontkamera Ja

Fotobelysning Fotolampa

Videoinspelning, upplösning 1280 x 720 pixel

Internet

Webbläsare Full

Flash-stöd Ja

E-post Ja

Exchange-synk Ja

Google-synk Ja

Delning av Internet till dator USB, Wlan

GPS

Program Google Maps

Navigering Ingår

Anslutningar

USB Ja

Bluetooth Ja, version okänd.

Wifi 802.11b/g/n

Synkprogram

Namn Samsung Kies

Tillbehör

Headset Ja

USB-kabel Ja

Övrigt

Java Ja

Röststyrning Röstsökning enbart på engelska

FM-radio Ja

Tålig Nej