Vi har klämt på

Digital superzoom i nya Nokia 808

[Uppdaterad 12.10] Med 808 Purewiew tar Nokia megapixelracet i mobilvärlden till en helt ny nivå. Vi har klämt på den nya telefonen som har en bildsensor med hela 41 miljoner pixlar.

Publicerad Uppdaterad

Precis som förhandssnacket gjort gällande så presenterade Nokia en extrem kameratelefon i dag på Mobile World Congress i Barcelona. Siffran 41 miljoner låter väldigt hög för en mobiltelefon. Ja, till och med för en avancerad systemkamera. Nokia har inte bara pressat in en väldigt massa pixlar på sensorn. De har också sett till att göra hela sensorn större. Optiken kommer som brukligt när de handlar om Nokias mer avancerade telefoner från Carl Zeiss. Enligt Eero Salmelin som är en av ingenjörerna bakom den nya telefonen så har det varit en utmaning utöver det vanliga att klämma in en så stor sensor och passande objektiv i en telefon. Så hör 808 heller inte till en av de smäckrare telefonerna. Den har snarare en lite bullig retrodesign. Den ligger dock bra i handen och den som letar efter en extrem kameratelefon kan säkert tänka sig att offra lite smidighet. Lite större storlek kan till och med vara en fördel när det gäller att kunna hålla telefonen stadig vid fotografering.

När du fotograferar med Nokia 808 går det att använda de 41 megapixlarna på olika sätt. Det är möjligt att ta en bild med väldigt hög upplösning. Dock inte riktigt 41 megapixel. Största bilderna 808 kan producera är på 38 megapixel, vilket i och för sig inte heller är så lite. Men bilder i jätteformat är kanske inte det smidigaste och mest användbara i en mobiltelefon. När du tar en bild kan du i stället välja mer normala upplösningar som fem eller åtta megapixel. Då används sensorns många pixlar i stället för att kunna leverera mer information till varje pixel som verkligen hamnar i den slutgiltiga bilden. Det ger enligt Nokia möjlighet att skapa skarpare och mer naturtrogna bilder också när ljuset är svagt. När kameran är inställd på att ta bilder med lägre upplösning går det också att zooma digitalt. Zoomningen sker med hjälp av ett klassiskt pincetgrepp över en ruta på telefonens pekskärm.

Vid ett snabbt test efter presskonferensen är det också den funktionen som imponerar mest. Det är inget problem att zoma in från en bred halvkroppsbild till en bild som visar enskilda hårstrån i en av de Nokiaanställdas ögonbryn. 808 har också en riktig Xenonblixt vilket hjälper mycket när bilder ska tas inomhus. Vi har inte kunnat ta bilder och sedan betrakta dem på en större skärm i datorn så det är svårt att uttala sig om kvaliteten på själva bilden. Testbilderna ser dock bra ut i telefonens egen skärm.

Också i filmfunktionen används alla sensorns pixlar enligt Nokia. Det kräver en rejält kraftig processor och enligt Eero Salmelin bearbetas informationen från en miljard pixlar varje sekund när kameran filmar i full HD. Även här kan den kraftiga digitala zoomen utnyttjas. Vid sidan av bilden har Nokia lagt in en funktion som ska förbättra inspelningen av ljud. Enligt dem som demar telefonen på mässans golv ska det gå att filma i upp till 140 decibel utan att ljudet spricker. En funktion som såklart är inriktad på den som gillar att filma på konserter.

Tekniken bakom 808 har utvecklats under en längre tid av Nokia, bland annat i samarbete med Toshiba. Förmodligen är det en av anledningarna till att 808 Pureview bygger på Symbian Belle och inte på Windows Phone 7 som Nokias andra toppmodeller. Nokias talespersoner antyder dock att 808 är en första telefon som använder tekniken och att vi kommer att få se den dyka upp i fler modeller framöver. 

808 Pureview ska börja säljas i maj och priset kan väntas hamna på mellan 5 500 och 6 000 svenska kronor, men enligt Nokia ska telefonen inte säljas i svenska butiker.

Fakta Nokia 808 Pureview

Mått: 123,9x60,2x13,9 millimeter

Vikt: 169 gram

Kamera: 41 megapixel, Nokias Pureview-teknik, Carl Zeiss-optik, Xenon-blixt, videoinspelning: 1920x1080 pixlar, 30 fps

Minne: 16 gigabyte internt, stöd för microSD-kort upp till 48 gigabyte

Skärm: Clear Black AMOLED, 4 tum, 640x360 pixlar, 16,7 miljoner färger, Gorilla Glass

Batterikapacitet: 1400 mAh

Taltid: 6,5 timmar

Standbytid: 540 timmar

Övrigt: Wlan, NFC, HDMI, DLNA, Bluetooth 3.0, GPS