Annons

Telefonen som ryms i en platta

Asus Padfone lanserad

Padfone är telefonen som kan användas helt fristående eller fungera en surfplatta när den dockas genom att stoppas in i en lucka på plattans baksida.

Publicerad Uppdaterad

Padfone är en mobil med dual core-processor på 1,5 gigahertz och en 4,3 tums skärm med qHD-upplösning, det vill säga 960x540 pixlar.

Om man bara tittar på Padfone för sig så hamnar den i segmentet med de mera avancerade Android-mobilerna. Men för att utnyttja den fullt ut ska den användas tillsammans med den korsning av dockningsstation och surfplatta som Asus kallar Padfone Station.

Padfone Station ser ut som en surfplatta och har en 10,1 tum stor skärm med upplösningen 1280x800 pixlar. Den har också en 1,3-megapixelkamera på framsidan och ett batteri. Men där slutar likheterna med en vanlig surfplatta.

För det som visas på plattans skärm kommer från telefonen och när man kopplar upp sig gör man det via telefonens förbindelse med mobilnätet eller ett Wlan. 

Telefonen dockas genom att placeras innanför en lucka på plattans baksida och vill man ta högupplösta bilder när man använder plattan så är det telefonens 8-megapixelkamera  som används.

När telefonens och plattans batterikapacitet kombineras uppger tillverkaren att den totala batteritiden ska kunna femdubblas jämfört med om man bara använder telefonen. Vilken typ av användande som man då syftar på är oklart. Om man ringer vanliga röstsamtal över 3G ska telefonen klara knapp 11 timmars samtal med sitt eget batteri.

Liksom övriga Transformer-plattor kan Padstation används tillsammans med ett tangentbord som sätts fast med en vikmekanism längs ena långsidan. Bland tillbehören finns också en kombination av ett blåtands-headset och en pekpenna.

I samband med lanseringen på Mobile World-mässan uppgavs att Padfone och Padfone Station skulle börja säljas under april på den globala marknaden. Anders Haby på Asus i Sverige säger till Mobil.se att det inte är bestämt om och i så fall när produkterna kommer till den svenska marknaden.