Windows Phone 8-special, del 6

Windows Phone 8 på djupet

Enligt Microsoft finns det 120 000 apar till Windows Phone-systemet.
Windows Store innehåller, som butiken heter på alla Windows Phone 8-relaterade plattformar, allt från vanliga appar till musik och poddsändningar.
Stöd för att köpa appar via ditt Microsoftkonto finns redan från start, och du har även möjlighet att köpa tillägg direkt i aplarna.
Annu en bild från Windows Store.
Windows RT och Windows 8 kör med kartor från Microsofts egen Googlekonkurrent Bing.
Nokias kartor har varit under utveckling betydligt längre tid än motsvarigheten hos Bing och brukar i de flesta fall innebära betydligt bättre resultat.
Kartorna har även ett inbyggt läge för vägbeskrivningar.
I sitt grundutförande laddar du ner kartor över Wlan eller mobilnätet allt eftersom de behöver läsas in, precis som du gör med Google Maps.
Genom hela inställningsmenyn återkommer det mängder med av/på-knappar och förhållandevis få inställningsmöjligheter utöver det.
Ännu en bild från inställningarna till Windows Phone 8.
Mycket med inställningarna känns väldigt grundläggande och med budskapet att du inte ska behöva bekymra dig om småpillet.
Mer av inställningar från Windows Phone 8.

I dagens djupdykning av Windows Phone 8 tittar vi närmare på butiken Windows Store, kartorna och inställningarna bakom systemet.

Publicerad Uppdaterad

Windows Phone 8: Windows Store & appar

Även om Microsoft själva vill trycka på att det inte är mängden appar som räknas utan kvaliteten på de som finns blev mängden och utbudet av appar snabbt en knäckfråga för Windows Phone 7. När det här skrivs finns det enligt Microsoft 120 000 appar till systemet och utvecklingsverktygen för Windows Phone 8 nådde utvecklare för bara ett par dagar sedan. Skillnaden den här gången ska dock vara ett bredare stöd för programmeringsspråk och rejält lätta verktyg för att anpassa appar mellan Windows Phone 8, Windows RT och Windows 8 relativt snabbt. Förhoppningsvis innebär det att vi får se ett betydligt rikare utbud av appar till Windows Phone 8 inom kort.

Bred affär

Som tidigare nämnt innehåller Windows Store, som butiken heter på alla Windows 8-relaterade plattformar, allt från vanliga appar till musik och poddsändningar. En sökning ger dig en resultatlista uppdelad mellan musik och appar för att du enkelt ska kunna hitta det du vill. Och precis som med systemet i övrigt handlar mycket om att svepa i sidled för att hitta olika kategorier av appar.

Stöd för att köpa appar via ditt Microsoftkonto finns redan från start och du har även möjlighet att köpa tillägg direkt i apparna, så kallat in-app-köp. En stor fördel som Microsoft plockat från Xbox 360 är möjligheten att testa spel och appar innan du köper dem. Samtliga betalappar har en provfunktion inbyggd, så att du kan testa delar av appen eller hela under en tidsbegränsad period innan du bestämmer dig för om du vill betala för den eller ej. 

Med Windows 8 följer också en hel del nya funktioner för apputvecklare att integrera apparna mer med systemet. IP-telefoniappar kan prata direkt med People-hubben, Facebookappen kan ändra vilka bilder som syns på din låsskärm, och så vidare. Tillsammans med de redan befintliga funktionerna, där apparnas ikoner på startsidan kan göras riktigt levande, ger det åtminstone hopp om några genuint roliga nya grepp bland apparna. Nu återstår det bara att se om det faktiskt dyker upp nya appar i en stridare ström än tidigare.

Windows Phone 8: Kartor

Windows RT och Windows 8 kör med kartor från Microsofts egen Googlekonkurrent Bing, men så är inte fallet med Windows Phone 8. I telefonvarianten använder du fortfarande Bing för att söka på webben och liknande, men kartorna kommer från Nokia och deras välkända Nokia Maps oavsett vilken enhet du använder dig av. Nokias kartor har varit under utveckling betydligt längre tid än motsvarigheten hos Bing och brukar i de flesta fall innebära betydligt bättre resultat.

I sitt grundutförande laddar du ner kartor över WLAN eller mobilnätet allt eftersom de behöver läsas in, precis som du gör med Google Maps. Om du vill kan du däremot välja att ladda ner hela länders kartor direkt i telefonen, vilket är enormt smidigt om du ska resa utomlands eller befinner dig på ett ställe med dålig täckning. Hela nedladdningen är dessutom gratis.

Kartorna har även ett inbyggt läge för vägbeskrivningar. Enligt appen ska vi kunna välja lägen för både fotgängare och bilister, men varje gång vi försöker slå på fotgängarläget påstår navigationstjänsten att det inte är möjligt att gå dit, så viss förbättring krävs ändå.

För bilister fungerar det däremot ganska bra för det mesta, men du bör tänka på att det inte handlar om navigering som du får via en lite mer fullfjädrad navigeringsapp, utan det är som sagt på nivån vägbeskrivningar. I appen kan du även söka efter olika intressepunkter, såsom restauranger eller bensinstationer. Så långt vi tittat närmare på det sköter sig den funktionen helt okej och den hittar hyfsat mycket av det vi söker efter.

En användbar funktion är att du enkelt kan dela din position via meddelanden. Mottagaren behöver inte ha en Windowstelefon, utan din position bifogas helt enkelt som en bild. Tråkigt nog går det bara att dela position från meddelande-appen. Det hade varit smidigt om samma sak gått direkt från kartvyn.

Windows Phone 8: Inställningar & övrigt

Tittar vi närmare i inställningsmenyn återkommer många av de funktioner som vi nämnt tidigare. Medan många appar ger dig tillgång till inställningarna direkt i appen så återfinns de även under Inställningar. Den här avdelningen är uppdelad mellan systeminställningar och programinställningar för att göra det hela lättare och här har du tillgång till egentligen allt du kan ställa in med din telefon. 

Det som slår oss när vi plöjer igenom inställningarna är att mycket känns väldigt grundläggande även här och med budskapet att du inte ska behöva bekymra dig om småpillet, för det är något telefonen fixar på egen hand. Genom hela inställningsmenyn återkommer det mängder med av/på-knappar och förhållandevis få inställningsmöjligheter utöver det. Det gör både att inställningarna blir lättare och att du knappast riskerar att ha sönder något. Samtidigt kan det alltid kännas lite väl grundläggande för avancerade användare.

Inte inloggad överallt

En störande grej vi lagt märke till lite överallt i telefonen, främst i anslutning till Xbox-tjänsterna, är att inloggningen inte slår igenom överallt. Det logiska vore att du på din Microsoftvälsignade Windows Phone 8-lur loggar in med ditt Microsoftkonto en gång vid grundinställningen av telefonen och sedan hajar telefonen att det är det kontot du vill använda med samtliga tjänster som använder sig av Microsoftkontot.

Tyvärr är så inte fallet, utan vi får snällt logga in med vårt Microsoftkonto upprepade gånger så snart det ska användas en ny del av någon tjänst. Då får vi heller inte logga in via ett inbakat gränssnitt i telefonen, utan vi skickas till webbläsaren för att gång på gång logga in med vårt konto på xbox.com. Det ger inte riktigt känslan av den enhetlighet som Microsoft vill visa på, utan det är mest störande.