Billigare med kompromisser

Test: Sony Xperia X Compact

För att göra Compact-serien med små men bra mobiler billigare har Sony kompromissat bort ett par viktiga egenskaper.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
8/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
6/10
Totalbetyg
76%

Formatet

Kameran

Materialkänslan

Inte vattentät

Bloatware

Jag tillhör verkligen målgruppen för den här mobilen. Min förra mobil var en Xperia Z3 Compact, och jag behöver en ny. Min sambos nuvarande mobil är en Xperia Z3 Compact som håller på att ta slut.

Samtidigt är det förtvivlat få nya Androidmobiler som lanseras i dag med en skärm på under 5 tum, och de som gör det tillhör oftast det yttersta budgetsegmentet. Samsung har till exempel inte lanserat någon minivariant av sin toppmodell på två år.

När jag får Sony Xperia X Compact i min hand inser jag hur mycket jag har saknat den här formfaktorn, och att jag är beredd att förlåta en hel del för att få en ny Compact. För det finns en hel del som behöver ursäktas. Att man inte längre använder de snabbaste Qualcomm-chipseten, till exempel. Eller att man gått ifrån glas och metall och gjort en telefon rätt igenom i vanlig plast. Eller att Compact-serien sedan Z3 Compact egentligen har blivit tyngre och tjockare och fått sämre batteritid utan att kunna uppvisa särskilt mycket bättre specifikationer för det. Och framför allt att den inte längre är vattentät.

Enligt Sony har Compact-serien sålt bäst när mobilerna fallit i pris till runt 4000 kronor, och därför har man gjort dessa ändringar för att kunna sälja Xperia X Compact vid den prispunkten från start. Frågan är hur mycket telefonen tappar i attraktionskraft på det.

Vi börjar med det yttre. Med sin blanka plast (vit i vår testversion) påminner mobilen mig om vitvaror. Eller kanske en Lumiamobil från Nokia. Lyxigt känns det inte, och inte känns det som en 4000 kronorsprodukt. Men låt gå för det, polykarbonat är i alla fall ett slitstarkt material.

Vad gäller chipsetet tycker jag faktiskt att Sony har gjort rätt. Snapdragon 650 ligger i övere delen av mellanprissegmentet och levererar normalt all prestanda man kan önska sig utom för 3D-grafik. När det dessutom är en 1280 x 720-pixelsskärm med jämförelsevis få pixlar att flytta klarar sig telefonen fullt godkänt även när det gäller 3D-grafiken i våra prestandatester.

Skärmen är för övrigt i stort sett den samma sedan den första Compact-modellen, och inget fel i det. Högre upplösning än så behövs inte på 4,6 tums skärm.

Sony pratar helst om alla nyheter med kameran jämfört med föregångaren. Jag tyckte att kameran i Z5-serien och de första X-modellerna från Sony var problematisk, med alltför dålig skärpa i kanterna och suddiga fält även nära mitten av bild. Jag ger mig ut på en fotorunda med Xperia X Compact, förra årets Xperia Z5 och Samsung Galaxy S7, som vann vårt jämförande fototest.

Z5 hamnar snabbt i bakvattnet, kameran i Xperia X Compact är en förbättring på alla plan. X Compact är inte helt utan oskärpa i bild, men effekten med oskarpa kanter som i mitt tycke gjorde vidvinkligheten i kameran nästan oanvändbar, och dessutom distinkt suddiga fläckar närmare mitten av bild är så kraftigt reducerat att det inte längre är någonting jag tänker eller stör mig på.

Jämfört med Galaxy S7 finns det för- och nackdelar. I bra ljus, i fokuspunkten, kan jag zooma in i betydligt mer detalj än i bilderna från S7. I sämre belysning klarar sig däremot S7 bättre. Xperia X Compact känns som den har mer naturlig färgåtergivning, medan S7 klarar kontraster mellan ljus och mörker lite bättre.

Men att jag sitter här och jämför för- och nackdelar med bildkvaliteten i kameran jämfört med den mobilkamera som vi fram tills nu ansåg vara bäst just nu säger väl egentligen tillräckligt, detta är en utmärkt mobilkamera.

Dessutom har den kvaliteter utöver just bildkvaliten. En sak som imponerar på mig är autofokusen. Klickar du någonstans på skärmen fokuserar kameran inte bara på den punkten, utan identifierar hela det område du är ute efter att fokusera, om det nu är ett ansikte, en person på avstånd eller kanske en tavla. Sedan kan du ruska eller vrida på mobilen hur mycket du vill, kameran kommer ihåg vad det var du ville ha i fokus, till och med om det du fokuserade på tillfälligt försvinner ur bild.

Om du står och väger mellan olika Compact-modeller från Sony är kameran i sig nog med förbättring för att tala tungt till den senaste modellens fördel framför föregångarna.

När det kommer till systemet är det inte lika självklart en förbättring. Senaste versionen av Android får du även i tidigare modeller, om än kanske inte lika länge till. Och i nya X-serien har Sony tagit bort sin egen tangentbordsapp till förmån för Swiftkey, där du bara med viss möda kan stänga av rättstavningen och inte alls att mellanslag läggs till efter punkt. Att Swiftkey utnyttjar knapparnas yta dåligt så att texten är liten i förhållande till knapparna blir förstås särskilt påtagligt när skärmen är mindre. Det finns gott om bra tredjepartsappar för tangentbord, men jag tyckte den Sony hade innan var riktigt bra.

När det gäller bloatware, förinstallerade appar som du inte bett om och kanske inte heller skulle ha om du valt själv, skäms Sony inte för sig. Man begår övertramp på i stort sett varje plan man kan, från att förinstallera tredjepartsappar, via appar som inte kan avinstalleras, till appar som skickar reklam för andra Sonyprodukter via notifieringar. Att man förinstallerat Facebook och Spotify känns i alla fall relativt oförargligt.

Sony lyfter gärna fram sina smarta tips för att optimera mobilen som känner av hur du använder den. Om du till exempel alltid startar kameraappen för att kolla på gamla bilder tipsar den om att det finns en album-app, och om du alltid laddar mobilen över natten mellan ungefär samma klockslag kan du få valet att aktivera en funktion som laddar batteriet till 90 procent, och sedan de sista 10 procenten en timme innan du ska gå upp, detta för att förbättra batteriets livslängd.

Batteritiden har också försämrats sedan Z3-serien, även om det nog mer är chiptillverkaren Qualcomms än Sonys fel. Det faktum att man inte använder det snabbaste chipsetet verkar ge lite bättre batteritid än i årets toppmodeller från Sony, men det är långt ifrån toppnoteringarna för ett par år sen.

Att kompromissa bort vattentätheten just nu, när Iphone precis blivit vattentät känns som att gå åt fel håll. Men kanske är det inte så viktigt ändå, när kameran och formatet är så bra och jag kan leva med alla andra kompromisserna i telefonen? Men så kommer vi på barnen med att fota varandra i badrummet med våra mobiler medan de badar. Min sambo börjar googla på priser på nya och begagnade Xperia Z3 Compact.

Å andra sidan

Erik Mörner: Sämre processor än marknadens bästa processor är möjligen en nackdel på pappret men också bara där. Med dagens utveckling klarar man sig riktigt bra även med den här. Med så bra kamera är det egentligen bara vattentåligheten man saknar och det är svårt att få i den här prisklassen oavsett vilken tillverkare man vänder blickarna mot.

Frågor och svar

Följer det med snabbladdare? Nej, men mobilen stödjer snabbladdningsteknik om du köper en egen snabbladdare.

Har Sony något smart skal till mobilen? Det finns gummiskal i matchande färger med ett genomskinligt lock där du kan använda mobilen genom locket.

Varför är Xperia X Compact inte vattentät? Enligt Sony blir mobilen dyrare av att vattentätas, inte minst för att företaget då ger garanti även på vattenskador.

Ett alternativ

Liten androidmobil: Samsung Galaxy A3 (2016) är tunnare, billigare och har bättre kvalitetskänsla, men har sämre kamera och prestanda. Förra årets Z5 Compact är vattentät men har grinigare kamera.

Även om det finns oskarpa partier tål bilderna att zoomas i betydligt mer än för Samsung Galaxy S7.

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
8/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
6/10
Totalbetyg
76%

Fakta

Allmänt

Modell Xperia X Compact

Tillverkare Sony

Lanseringsdatum 2016-09-15

Mått 129 x 65 x 9,5 mm

Vikt 135 g, 67 %

Pris 4300 kr

System Android

Systemversion 6.0.1

Chipset Snapdragon 650

Processor 2 x 1,8 GHz , 4 x 1,4 GHz

Skärm

Mått 4,6 tum, 69 %

Upplösning 1280 x 720 pixel

Pixeldensitet 319 ppi, 75 %

Typ LCD - IPS

Minne

RAM-minne 3 GB, 33 %

Lagringsminne 32 GB

Tillgänglig lagring 18,54 GB

Minneskortplats Ja

Batteri

Kapacitet 2700 mAh, 56 %

Standbytid enligt tillverkaren 710 tim

Taltid enligt tillverkaren 11 tim

Uppmätt videotid 5 tim, 57 min

Trådlös laddning Nej

GFXBench 220,2 min

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 800 MHz, 850 MHz, 900 MHz, 1700 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

LTE-hastighet Cat 6 (300 Mbit/s ned, 50 Mbit/s upp)

4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 4 (1700 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz), Band 38 (2600 MHz TDD)

Dubbla simkortsplatser Nej

Kamera

Upplösning 23 Megapixel

Kameraknapp Ja

Fotobelysning Fotolampa

Videoinspelning, upplösning 1920 x 1080 pixel

Frontkamera Ja

Upplösning på frontkameran 5 megapixel

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Bluetooth 4.2

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac

GPS Ja

Övrigt

Tålig Nej

FM-radio Ja

NFC Ja

Fingeravtrycksläsare Ja

Benchmark-tester

Antutu 6.0 76707

Basemark 1776

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 30 FPS, 38 %

GFXBench T-Rex Onscreen 51 FPS

Quadrant 31007

Geekbench 4: CPU Single-core 1386

Geekbench 4: CPU Multi-core 3339

Geekbench 4: Compute 3166

Google Octane 8476, 23 %

Jetstream 1.1 50,683

Basemark Web 3.0 43,05

Geekbench 5: CPU Single-core 278, 36 %

Geekbench 5: CPU Multi-core 862, 38 %

Formatet

Kameran

Materialkänslan

Inte vattentät

Bloatware