Annons

Kompromisslöst kvalitetsbygge

Test: ZTE Axon 7

ZTE har lyckats med konststycket att bygga en gedigen kvalitetslur med få besparingar och samtidigt hålla priset på en attraktiv nivå.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
9/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
82%

Prestanda kontra pris

Ljudet

Kvalitetskonstruktion

Inte vattentät

Ingen trådlös laddning

Min första tanke när jag plockade upp ZTE Axon 7 var ”vad den är lik en HTC”. Det är inte menat som en förolämpning, HTC är enligt mig en av de bättre tillverkarna på att formge sina lurar, så att ZTE har lånat inspiration därifrån är bara positivt. Nästa tanke var, ”den känns ganska tung”. Den slutsatsen började på den negativa sidan av skalan men har gradvis gått över till att vara mer på den positiva. Efter att ha använt mobilen ett tag så måste jag säga att jag gillar den ”gedigna” känslan, metallskalet kombinerat med vikten och mobilens storlek inger ett tryggt och kraftfullt intryck, snarare än tjockt och klumpigt. Men jag är också högst medveten om att det inte är en universell kopp te, så ni som är ute efter en smäcker mobil kommer inte att finna den här.

På framsidan är de stora stereohögtalarna utmärkande, och det gäller inte bara det perforerade gallret som sitter över dem. För att vara mobilhögtalare så är de överraskande bra, ja kanske till och med de bästa jag har hört. Det är inte så att du kan ha mobilen som Boom-box på trädgårdsfesten, formatet gör det omöjligt, men att spela upp en låt för några personer i ett rum duger den alldeles utmärkt till. Det går även förvånansvärt bra att ha dem som enda ljudkälla när man tittar på film, spelar spel eller dylikt på mobilen. En stor del av det har att göra med AKM:s speciella ljudprocessor och att ZTE medvetet lagt mycket krut på ljudet, men även den inkluderade Dolby Atmos mjukvaran gör sitt. Med den kan välja förinställda equalizers utifrån mediatyp, eller så kan man ställa den helt manuellt. Med eller utan mjukvarohjälp så levererar ZTE över förväntan, och det gäller även på ljudinspelningsfronten. Dubbla mikrofoner, brusreducering och ett påstått inspelningsavstånd på upp till åtta meter är mäkta imponerande på papper, och i det här fallet så är resultatet likaså. Det ersätter inte dedikerade mikrofoner för film- och musikinspelning eller riktigt bra diktafoner, men för intervjusituationer eller akustiska singer-songwriter föreställningar så behöver den inte skämmas.

Skärmen är Axon 7:s andra stora styrka. Den är ljusstark, har bra färgåtergivning och mörk svärta. Upplösning och pixeltäthet är i par med de bästa och jag kan helt enkelt inte finna något negativt att säga om den.

Det kan jag heller inte göra om fingeravtrycksläsaren på baksidan. Den är ergonomiskt smart utformad eftersom den ligger i en lite sänka på baksidan och därför är lätt att hitta med bara fingertoppen. Den är också fruktansvärt snabb på att starta upp mobilen från helt nedsläckt läge och det är väldigt sällan som den inte känner igen mitt finger.

Inte en massa onödigt...
Mobilens mjukvara är tacksamt nog ganska nerskalad. De flesta appar som ZTE har med från början är väldigt användbara. Min favorit är verktygslådan som bland annat innehåller passare, gradskiva och kompass. Man finner inte en massa bloatware eller dylikt som lätt överdrivet uppmanar dig att ladda ner tio nya tillverkarspecifika program i minuten (jag tänker på dig Sony) och de anpassningarna som gjorts i systemets grund känns också smart uttänkta. Här finns bland annat genvägsskärm till ofta använda inställningar och möjligheter att välja geststyrning och olika upplåsningsmetoder av mobilen, bland annat genom att använda rösten. För det sistnämnda behöver man dock hålla ner tillbakaknappen för att få sesam att öppna sig, så det känns lite gimmickaktigt. Men som sagt, det går att välja om man vill ha funktionerna aktiverade eller inte och stänger man av allt så är man väldigt nära Googles egen grundversion av Android. En liten specialare är att man välja vilken sida om hemknappen man vill ha ”tillbaka”- respektive ”senast använda app”-knappen, en funktion jag uppskattar. 

Kameran brukar vara ett område som företagen sparar in på om de vill hålla mobilens pris nere, men inte heller här verkar det ha skett någon större kompromiss. Visst, resultatet blir inte alltid i nivå med de allra bästa, och bilder under dåliga ljusförhållanden har antingen mycket brus, eller om man väljer något filter för mörka scenarion, för mycket oskärpa (som läggs på för att man inte ska märka av bruset). Men är förhållandena mer gynnsamma så går det inte att klaga på bilderna, och kameraappen är bland de bästa jag har använt. Den har en mängd manuella och förinställda alternativ, utan att för den skull kännas plottrig eller överväldigande.

Några fel måste den väl ha? 
Som ni märker är jag mäkta positivt inställd till Axon 7, men även solen har sina fläckar. Den största fläcken är att mobilen inte är vattentät, något som jag nästan ser som ett måste om en mobil ska vara med och konkurrera i toppen här i slutet av 2016.

Mindre fläckar inkluderar att kameralinsen sticker ut en aning på mobilens baksida (det är väldigt minimalt), att navigationsknapparna inte visuellt indikerar vilken funktion de har, att man måste välja om man vill ha två sim-kort eller ett sim-kort och micro sd-kort, att menyöversättningarna (från kinesiska gissar jag) i vissa fall är mer komiska än förklarande och att det inte finns en applåda utan istället är allting utslängt på hemskärmarna. Det är ungefär det. Och med tanke på vad man får för pengarna så blir det nästintill omöjligt att inte rekommendera Axon 7. ZTE har träffat huvudet på spiken denna gång.   

 

Å andra sidan

Erik Mörner: Det här är en riktigt trevlig telefon, inte bara billig utan erbjuder även en hel del mervärden. Telefonen är ett stabilt kvalitetsbygge, har bra prestanda och faktiskt många smarta anpassningar av systemet, som genvägar i inställningarna och kul extrafunktioner utan att röra till helheten. 

Batteritest 

Batteriets videotid: 7 h 32 min

Frågor och svar

Är den snabb?
Ja, under vardagligt användande har den inte haft en antydan till kämpa alls. Inte heller när man har spelat spel så har den verkat flåsa.

Är fingeravtrycksläsaren även en konfigurerbar knapp som på Honor 8?
Tyvärr inte, men det går att använda den som slutarknapp, vilket är särskilt smidigt om man gillar att ta selfies.  

Har den dubbla kameror?
Nej, men det är ingenting som är ett ”måste” i dagsläget. 

Alternativ 

Ett alternativ: Med ett attraktivt pris kan man som alternativ titta på toppmodeller med uppåt ett år på nåacken. Där är framförallt Google Nexus 6P och LG G5 kvalitetsbyggen som nu finns till lägre pris.

 

Testbild, kameran


Detaljrikedomen är bra trots att bilden är tagen på relativt långt avstånd från träden. Tittar man närmare i bilden så ser man de individuella bären tydlligt, istället för att bara se röda “klumpar”.  

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
9/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
82%

Fakta

Allmänt

Modell Axon 7

Tillverkare ZTE

Lanseringsdatum 2016-10-02

Mått 151,7 x 75 x 7,9 mm

Vikt 174 g, 85 %

Pris 4 800 kr

System Android

Systemversion 6.0.1

Chipset Snapdragon 820

Processor 2 x 2,15 GHz , 2 x 1,6 GHz

Skärm

Mått 5,5 tum, 83 %

Upplösning 2560 x 1440 pixel

Pixeldensitet 538 ppi, 127 %

Typ AMOLED

Minne

RAM-minne 4 GB, 43 %

Lagringsminne 64 GB

Minneskortplats Ja

Batteri

Kapacitet 3250 mAh, 66 %

Standbytid enligt tillverkaren 360 tim

Taltid enligt tillverkaren 16 tim

Uppmätt videotid 7 tim, 32 min

Trådlös laddning Nej

GFXBench 177,1 min

Nät

LTE-hastighet Cat 6 (300 Mbit/s ned, 50 Mbit/s upp)

Dubbla simkortsplatser Ja

Kamera

Upplösning 20 Megapixel, 33 %

Kameraknapp Nej

Fotobelysning Fotolampa

Videoinspelning, upplösning 3840 x 2160 pixel

Frontkamera Ja

Upplösning på frontkameran 8 megapixel, 40 %

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Bluetooth 4.1

Wifi 802.11a/b/g/n

GPS Ja

Övrigt

Tålig Nej

FM-radio Nej

NFC Ja

Fingeravtrycksläsare Ja

Benchmark-tester

Basemark 1928

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 28 FPS, 33 %

GFXBench T-Rex Onscreen 52 FPS

Quadrant 33414

Geekbench 4: CPU Single-core 1680

Geekbench 4: CPU Multi-core 3911

Geekbench 4: Compute 6964

Google Octane 9136, 25 %

Jetstream 1.1 55,363

Basemark Web 3.0 122,77

Prestanda kontra pris

Ljudet

Kvalitetskonstruktion

Inte vattentät

Ingen trådlös laddning