Annons

Bäst just nu

Samsung Galaxy S8 i stort test

Samsung Galaxy S8 uppfyller alla högt ställda förväntningar, men ställer i gengäld en del krav på användaren.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
9/10
System & program
9/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
10/10
Totalbetyg
90%

Skärmen

Kvalitetskänslan

Fingeravtrycksläsaren

Massor av inställningar som måste göras

Samsung Galaxy S8 är förmodligen den snyggaste mobiltelefon jag sett, och då är jag inte särskilt lättflörtad. Jag älskar hur fram- och baksidans glas är helt symmetriskt välvda kring metallramen.

Tittar man noga på mobiltelefoner i glas och metall ser man nästan alltid en smal plastlist som åtskiljer dem, även på Iphone. Här finns ingen plast.

Men skönheten har sitt pris, plastramen fyller syftet att dämpa spänningar i glaset och göra att telefonen håller bättre. Kanske är det därför som S8 enligt undersökningsföretaget Squaretrade ovanligt lätt får skärmen spräckt om man tappar telefonen. Det finns även andra pris att betala för den onekligen spektakulära formgivningen.

Erik Mörner har tidigare testat storebror Galaxy S8 Plus. Det mesta som gäller för den telefonen gäller även lillebror S8, så om du även läser den recensionen har du fått en utförlig bedömning av två testare.

S8 är alltså den mindre varianten som rimligen borde vara mer enhandsvänlig. I och med att skärmen når nästan ända ut till kanten (men låt er inte lura er av reklambilderna, det ÄR svarta ramar runt skärmen innanför glaset) blir ju telefonen också smalare, och rundningen gör att det blir mindre att nå runt med handen.

Men också mindre att hålla fast i. Det blir helt enkelt svårt att få ett stadigt grepp om ramen med en hand samtidigt som du trycker på skärmen med tummen. Detta förvärras av det långsmala formatet som förskjuter telefonens tyngdpunkt högre upp.

Jämfört med förra årets S7 Edge, där krökningen gjorde att handgeppet tolkades som tryck på skärmen och det därför ofta blev fel när man skrev på skärmtangentbordet är krökningen mindre här och utgör inget direkt problem vid användningen. Men de små ramarna gör att mycket man måste trycka på hamnar obekvämt nära kanten, i synnerhet om det är över- eller underkant. Du kommer med andra ord inte undan tvåhandsgrepp genom att välja den mindre varianten.

Den krökta skärmen är en rent estetisk detalj, även om Samsung gör halvhjärtade försök att få det att verka som den har en funktion att fylla. Du kan se notifieringsljus på skärmens sida när du lägger telefonen med skärmen ner (vilket dock bara funkar på ett litet fåtal appar som annars tänder hela skärmen, till exempel sms) och det finns en kantlistmeny du kan svepa fram vilket du precis lika gärna kunnat göra på en platt skärm.

Att skärmen är långsmal och täcker nästan hela telefonens yta är däremot betydligt mer än bara snyggt. Du får förstås mer av flödet på en gång i appar som webbläsare, men i synnerhet om du tittar på film i långsmalt format får du betydligt större filmyta vilket är riktigt trevligt. Är det tv-format får du i gengäld svarta ramar på sidorna men detta är inget jag stör mig på då skärmens svärta är så djup att det inte är någon större skillnad jämfört med en mobil som faktiskt har svart ram runt den mer fyrkantiga skärmen som är vanlig.

Givetvis är det snyggt också med den stora skärmen, och för att förstärka det försöker Samsung gömma menyknapparna i botten så ofta det går. Du sveper fram dem som menyknapparna på andra Androidmobiler med virtuella menyknappar, men du kan också använda hemknappen genom att trycka hårt på den delen av skärmen, även för att väcka telefonen med släckt skärm. Det är den första riktigt bra användningen av så kallad Force Touch jag sett på en mobil.

En annan fördel med virtuella hemknappar är att du nu kan välja vilken av multitask och bakåtkapparna som ska sitta på vilken plats, så att du som är van vid Samsung kan fortsätta att ha bakåtknappen till höger medan alla andra som blir tokiga på att Samsung inte följer Androidstandard kan flytta den till vänster där den hör hemma.

Trots att virtuella hemknappar varit Androidstandard sen flera år tillbaka är det uppenbarligen nytt och svårt för Samsung, för ibland dyker de upp med störande vit bakgrund och vägrar att försvinna igen.

Skärmen är givetvis utmärkt som vi lärt oss att förvänta oss av Samsungs Amoled-skärmar. Ett plus för att den är strömsnål vilket ger skärmtid innan batteriet behöver laddas en bra bit över genomsnittet, även på hög ljusstyrka.

Här kan vi nämna att snabbladdningen är den långsammare Quickcharge 2, som inte alls kan pumpa mobilen full med ström lika snabbt som konkurrenterna. Men efter vad som hände med Note 7 i höstas har vi full förståelse för att Samsung denna gång inte väljer att experimentera med batteriet.

Den största designmissen på telefonen är nog fingeravtrycksläsarens placering, på baksidan bredvid kameran. Förutom att det innebär att man jämt och ständigt sätter fingeravtryck på kameralinsen når man den inte bekvämt med en hand vilket fullkomligt förtar dess nytta för snabb upplåsning av mobilen.

Samsung erbjuder därför ett par alternativ. Irisscanning finns men är långsam och bökig men ansiktsigenkänningen är snabb och smärtfri, särskilt om du ställer säkerhetsnivån till låg. Då kan den luras av ett foto av dig men om du använder skärmlås främst som skydd mot ficktjuvar eller lekande barn är det inga problem.

Telefonens prestanda är, som vi har rätt att vänta oss av en ny mobil i Samsungs Galaxy S-serie, bäst i klassen åtminstone tills mobiler med chipsetet Snapdragon 835 börjar komma ut på marknaden. Samsung har alltid haft svårt att få bra flyt i sitt användargränssnitt till mobilen men här lyckas man för första gången med ren råstyrka få det att kännas snabbflytande och i stort sett laggfritt. Stör du dig på den sega Facebookappen kommer du att störa dig i alla fall lite mindre med S8. 64 gigabyte lagring som standard är också riktigt trevligt.

Samsungs Androidprogramvara har genomgått mycket utveckling genom åren, och företaget har dessutom lassat på en hel del tilläggstjänster, och även om det mesta av detta till skillnad för ett par år sedan nu börjar kännas riktigt polerat och välgjort gör det telefonen förvånansvärt krävande att komma igång med. Särskilt, kan jag föreställa mig, för mindre erfarna användare. Du bombarderas med notifieringar om Samsungtjänster som vill installera sig, aktiveras och konfigureras, såsom betaltjänsten Samsung Pay, Samsung Knox för säker filhantering, Samsung Health för att mäta hälsodata (S8 har liksom föregångarna pulsmätare, en funktion som förmodligen ingen skulle märka om de tog bort då de flesta som bryr sig har aktivitetsarmband), Samsung Connect för smarta hemmet-styrning (påfallande begränsat stöd dock), Samsung Gear för anslutna kringenheter, Samsungs egen appbutik Galaxy Apps och Samsung Member vars syfte är oklart även för mig. Du ska ställa in biometrisk inloggning och molnbackup till Samsung Cloud, och jag har med säkerhet glömt ett par saker. Det mesta av det här känner man igen från den ena eller andra tillverkarens mobiler, men själva volymen av tjänster som Samsung vill att du ska ta ställning till är i en klass för sig och jag förstår om det kan uppfattas som överväldigande.

Bixby ja, jag har glömt Bixby. Den digitala assistenten som har en egen knapp på sidan. Man verkar ha försökt efterlikna Google Now och liksom denna funktion är Bixby konceptuellt förvirrande. Den har en egen startskärm som mest visar information från andra Samsungtjänster och utvalda nyheter (inte helt oanvändbart), det ska finnas en röststyrning som dock inte är aktiverad än och hursomhelst då blir på engelska. Och det finns Bixby Vision som går ut på att du riktar kameran mot föremål och assistenten hjälper dig att… ja det beror lite på. Du ska kunna få hjälp att identifiera kända byggnader om du mot förmodan skulle ha tagit dig till en utan att veta om vilken det är, du kan skanna streckkoder och ocr-skanna text, och i teorin identifiera matvaror. Det är en rolig funktion, som i “kan få dig att skratta”, snarare än att vara genuint användbar. Bäst är det när jag riktar kameran mot ett mjölkpaket och Bixby erbjuder sig att berätta vilken vinsort det är.

Nu kanske det låter som om jag tycker illa om programvaran i S8, men det stämmer inte. Tvärtom tycker jag mycket bättre om den än föregående Galaxy S-modellers programvara. Samsung Health håller reda på mycket intressant formation om ditt allmäntillstånd och peppar dig på ett snyggt sätt, och användargränssnittet för huvudmeny och applåda är snyggt och intuitivt. Inställningarna har blivit lättare att hitta bland. Viloskärmen som syns när skärmen i övrigt är släkt visar nu både tid och datum och batterinivå, och du kan dessutom agera på aviseringar direkt genom att dubbelklicka på dem.

Edge-menyn som jag sveper fram från sidan kanske inte är direkt nyskapande, men den bidrar med användbara genvägar, jag installerar till exempel en tredjepartsapp som gör att jag snabbt kan se mina anteckningar i Google Keep den vägen. De tjänster jag inte bryr mig om är lätta att avaktivera (med undantag för Bixby). Har man väl kommit förbi konfigurationsväggen tycker jag att det är en mycket trevlig telefon att använda.

Samsung har två år i rad, med S6 och S7, vunnit våra kamerajämförelser, och detta utan trick som extra många megapixel eller dubbla kameror. I år kommer man ha hårdare konkurrens än någonsin, men med S8 ligger man ändå bra till för en tredje seger. Det Samsungs kamera imponerar på mest är förmågan att ta bra bilder även i sämre ljusförhållanden, vilket innebär i princip allt utom utomhusbilder i dagsljus. Där har vi ännu inte sett någon konkurrent nå upp till samma resultat. Men även i dagsljus eller när man filmar imponerar detaljåtergivningen. Färgåtergivningen är kanske något överdriven, som för att ställa sig in hos fotografen, men kontraster hanteras imponerande väl.

Vi har alltså den snabbaste Androidmobilen med den bästa skärmen, i den snyggaste förpackningen, fullproppad med extrafunktioner och med den förmodligen bästa kameran. Att det är mycket att konfigurera, att fingeravtrycksläsaren sitter avigt till eller att högtalaren inte håller samma höga standard som resten av hårdvaran är definitivt små anmärkningar i kanten vid jämförelse.

Å andra sidan

Erik Mörner: Liksom sin systermodell S8 Plus är S8 förbluffande nära fulländning. Jag uppskattar de anpassningar i mjukvaran som gjorts för att vi ska kunna ha så mycket nytta av hårdvaran, främst i form av skärmen då som det är möjligt. Samsungs kringprodukter som 360-kameran, Gear VR och annat bidrar också till att den verkliga nyttan du får ökar.

Frågor och svar

Hur är högtalarljudet? Under telefonens värdighet. Det är hyfsat starkt, men med den här skärmen hade man gärna tittat på film med matigare stereoljud vilket de flesta av konkurrenterna klarar.

Men headsetet då? Det är från AKG, som är ett varumärke under Harman, som numera är uppköpt av Samsung. Förutom att det är lite basfattigt är det ett riktigt bra musikheadset.

Blir telefonen varm? Inte vid normal användning eller laddning, men i batteritestet i GFXbench, där 3D-grafik loopas, blir den rejält varm.

Ett alternativ

Stor skärm med bättre grepp: Tycker du helt enkelt att de smala kanterna gör S8 för svår att hålla i men gillar den extrastora skärmen kan LG G6 vara värd en titt.

Samsungs kamera är den kanske bästa mobilkameran just nu, med utmärkt detaljåtergivning och bra mörkerfotografering.

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
9/10
System & program
9/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
10/10
Totalbetyg
90%

Fakta

Allmänt

Modell Galaxy S8

Tillverkare Samsung

Lanseringsdatum 2017-03-29

Mått 148,9 x 68,1 x 8 mm

Vikt 152 g, 74 %

Pris 7990 kr

System Android

Systemversion 7.0

Chipset Exynos 8895

Processor 4 x 2,3 GHz , 4 x 1,7 GHz

Skärm

Mått 5,8 tum, 88 %

Upplösning 2960 x 1440 pixel

Pixeldensitet 570 ppi, 134 %

Typ Super AMOLED

Minne

RAM-minne 4 GB, 43 %

Lagringsminne 64 GB

Tillgänglig lagring 51,5 GB

Minneskortplats Ja

Batteri

Kapacitet 3000 mAh, 61 %

Uppmätt videotid 8 tim, 1 min

Trådlös laddning Ja

GFXBench 188,5 min

Nät

LTE-hastighet Cat 16 (1000 Mbit/s ner, 150 Mbit/s upp)

4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 4 (1700 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), , Band 20 (800 MHz)

Dubbla simkortsplatser Nej

Kamera

Upplösning 12 Megapixel, 20 %

Kameraknapp Nej

Fotobelysning Fotolampa

Videoinspelning, upplösning 3840 x 2160 pixel

Frontkamera Ja

Upplösning på frontkameran 8 megapixel, 40 %

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Bluetooth Ja, version okänd.

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac

GPS Ja

Övrigt

Tålig Vattentät

FM-radio Nej

NFC Ja

Fingeravtrycksläsare Ja

IP-klass IP68

Benchmark-tester

Antutu 6.0 172299

Antutu 7.0 196259

Basemark 3257

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 41 FPS, 49 %

GFXBench T-Rex Onscreen 60 FPS

Quadrant 42958

Geekbench 4: CPU Single-core 2020

Geekbench 4: CPU Multi-core 6663

Geekbench 4: Compute 8153

Google Octane 12494, 34 %

Jetstream 1.1 63,439

Skärmen

Kvalitetskänslan

Fingeravtrycksläsaren

Massor av inställningar som måste göras