Friskt vågat med kramstyrning

Stort test: HTC U11

För HTC handlar det om att sticka ut. Den färgstarka och blanka baksidan är ett sätt, kamerans prestanda ett annat, men framför allt Edge Sense som låter dig styra telefonen genom att klämma på sidorna.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
8/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
76%

Kameran

Vass prestanda

Störande assistent

Dåligt Edge Sense

Svårt konkurrera i klassen

De senaste åren har HTC som tillverkare dömts ut om och om igen men varje gång har de själva hävdat att utvecklingen av telefoner fortsätter. Ett bevis för det är HTC U11 och den innebär ytterligare ett steg i utvecklingen av HTC:s telefoner. HTC hade en mycket stark ställning i Androidsystemets barndom och det var senare en snart sagt oöverträffad känsla för detaljer och påkostade metallskal som gjorde HTC ännu mera kända. Numera har man övergivit metallen till förmån för olika former av behandlat glas. Vi har sett det i de senaste modellerna från HTC och det är tydligt även i HTC U11. Om jag tar en titt på konkurrenternas telefoner är idag glas snarare regel än undantag, men man kan ändå säga att HTC U11 sticker ut eftersom den är så väldigt blank, något som även innebär att fingeravtryck syns direkt. Det är nog tur att HTC skickar med en putsduk, för den lär behövas om du ska hålla telefonen blank. 

Krama på sidorna för kamera och mer

En av de mest spännande funktionerna i HTC U11, vid sidan om kameran kanske som utlovas vara förstklassig, är möjligheten att klämma på sidorna av telefonen. Med hjälp av tryckkänsliga sensorer kan man styra vissa funktioner i telefonen genom att bara krama med handen. Det är enkelt att se på det här som något av en gimmick, men man kan även hävda att det är verkligt nyttigt när man har en hand upptagen, eller för den delen när man vill använda telefonen i kyla utan att behöva ta av sig handskarna.

Funktionen som gör telefonens kanter tryckkänslig kallas för Edge Sense och har en hel del olika inställnings- och anpassningsmöjligheter. Standardläget är att ett tryck startar kameran och trycker du sedan ytterligare en gång tas en bild. Vill du utöka funktionen kan du lägga till en annan aktivitet för längre tryck och HTC har planer på att utöka möjligheterna ytterligare framöver. Det finns till exempel planer på att släppa funktionen till tredjepartsutvecklare av appar så att klämmet kan betyda olika saker beroende på vilken app du använder. Bland det första som händer när jag använder HTC U11 är att kameran går igång oavsiktligt efter att jag helt enkelt lyft telefonen från bordet där den ligger. Det här ska så klart inte hända, men jag råkar ut för det ytterligare flera gånger och jag kan inte påstå att Sense Edge förenklar särskilt mycket. Det kan vara användbart om man vill ta en bild på vintern, med handskar på och det kan vara bra om man vill filma under vatten, där pekskärmen är svår att hantera. De båda situationerna skulle dock en helt vanlig fysisk knapp på sidan av telefonen lösa minst lika bra, eller bättre. Det är mitt bestående intryck att funktionen Edge Sense tillför fler problem än den löser.

Stolta med rätta

Utöver Edge Sense är HTC själva mest stolta över kameran och det har man visst rätt att vara. Bilderna jag tar blir bra oavsett om det handlar om bilder i dagsljus eller under mer utmanande omständigheter med sämre ljus. Jag reagerar dock på att gränssnittet i kameran är lite krångligare än man skulle önska. Av de nio olika fotolägen som finns (panorama, proffsläge, slowmotion och så vidare) ryms bara knappt fyra åt gången, så ska man växla mellan två olika krävs både svepningar på skärmen och flera klick. Bland knappar och reglage här hittar jag tyvärr också flera dåliga översättningar. Ett exempel är knappen med texten “Fick den”, förmodligen en dålig översättning av engelskans “Got it” och det här finns det fler exempel på även i andra delar av systemet.

Bilderna blir dock som sagt bra och visar både fin skärpa i hela bildutsnittet och bra färgåtergivning. Ofta blir de dock lite brusiga och mina bilder från HTC U11 når inte upp i samma klass som de absolut bästa mobilkamerorna idag.

Ljudzoom enbart höjd volym

En spännande funktion kopplad till kameran är möjligheten att zooma inte bara bilden i filmen utan även ljudet i motsvarande omfattning. För att förklara så ska det fungera så att om du filmar till exempel en gatuartist på håll medan hon spelar, så blir ljudet högre och tydligare när du zoomar in bilden, precis som den hade blivit om du skulle gått närmare artisten i fråga. Det ska fungera med hjälp av flera olika mikrofoner i HTC U11, men fungerar inte alls de gånger jag provar. Ljudnivån generellt i filmen går upp när jag zoomar men det mest påtagliga är även att allmänt bakgrundsljud ökar i volym, så ljudupplevelsen blir lidande.

Smartare smartphones

De flesta tillverkare idag talar mycket om artificiell intelligens och HTC vill så klart inte vara sämre. Den intelligens vi pratar om ska i HTC:s fall komma från flera olika källor. En bland flera smarta assistenter som ska vara tillgängliga är den som heter HTC Assistant och har fått både en genväg i kanten av skärmen när den vill pocka på uppmärksamhet och en ikon som alltid är tillgänglig på startskärmen. Efter att ha accepterat assistentens närvaro där stör den mig de första dagarna med frågor om vilken typ av påminnelser jag vill ha. Varje gång jag svarar jakande upplyser den mig om att jag redan tidigare tackat ja till just det.

När telefonen har lärt sig mina vanor ska den ge mig bättre tips och efter en knapp vecka lyckas den se vad jag har i kalendern och en stund innan mitt möte fråga om jag är på väg ut och om jag i så fall kanske borde ta med telefonens laddare så inte batteriet tar slut innan jag är tillbaka. Utöver det här ska assistenten även kunna varna för regn, tipsa om restauranger, hjälpa dig att hålla telefonen och din egen hälsa i trim men det är inga slående förbättringar jämfört med de tips som HTC och andra tillverkare haft ganska länge i sina telefoner. Vi får hoppas att den blir smartare med tiden, för nu imponerar inte funktionen. 

Bättre ljud

Utöver den putsduk som följer med för att du ska kunna hålla telefonen blank får du faktiskt även ett genomskinligt skal som skyddar baksidan från inte bara fingeravtryck utan även från stötar och som om inte det vore nog skickar HTC med ett par in-ear-lurar med aktiv brusreducering. Väldigt generöst alltså, på pappret. Hörlurarna ansluter du via USB-C, för något vanligt 3,5-millimetersuttag finns inte. HTC skickar dock med en adapter så föredrar du vanliga hörlurar fungerar det med. Jag har turen att ha en byggarbetsplats med tunga grävmaskiner utanför fönstret när jag testar telefonen och passar givetvis att sätta brusreduceringen på prov, där och i andra situationer. Som hörlurar ger de bra ljud. HTC har en funktion som anpassar ljudbilden efter dina öron. Ett testljud skickas ut i dina öron och lurarna ska, baserat på ekot den får tillbaka, anpassa ljudet till dina hörselgångar. Det är givetvis svårt att bedöma hur mycket det här tillför. HTC har ett läge där man kan växla mellan “före” och “efter” och givetvis låter “efter” bättre. Det är dock inga exceptionella skillnader jämfört med vanliga hörlurar. Brusreduceringen är en besvikelse, särskilt med tanke på hur mycket HTC har poängterat funktionen. I egenskap av in-ear-lurar stänger hörlurarna ute en del omgivande ljud, men en jämförelse med ett par brusreducerande lurar från Bose ger Bose-lurarna en förkrossande seger. Lystrar vi till högtalarljudet när du pluggat ur hörlurarna är det en stor förbättring jämfört med HTC:s senaste mobiler där man använt varumärket Boomsound, men inte levt upp till de förväntningar man själva satt från tidigare modeller med dubbla framåtriktade högtalare. 

Ljudet i högtalarna på HTC U11 är ett klart lyft från tidigare modeller, men det betyder inte nödvändigtvis att den sopar banan med konkurrenterna. Det finns två högtalare, en framåtriktad i toppen och en i botten riktad nedåt. Det är alltså inga optimala förhållanden, men ljudet blir lite bättre om du lägger telefonen mot ett bord eller annan plan yta. Ljudet blir bättre än det var i HTC:s föregångare, men oavsett hur du lägger telefonen för att få bästa ljud så placerar sig upplevelsen av ljudet snarare i mitten bland dagens flaggskepp än utmärker sig positivt. 

I korthet

Om nu ljud, kamera och klämfunktionen Sense Edge ska vara styrkor att räkna med i HTC U11 kan den som tittar på den tekniska specifikationen snabbt addera systemchippet Snapdragon 835 till styrkorna på pappret. Givetvis är det även i praktiken en fördel att ha det vassaste systemchippet på marknaden just nu. Appar och det mesta generellt krävande man lassar på processorn sväljer den, men jag tycker ändå att helhetsintrycket dras ner av de svagheter i mjukvaran som vi redan har nämnt. HTC U11 är ingen dålig telefon men den misslyckas med att konkurrera i det toppsegment där den befinner sig och där vi har rätt att ställa krav som U11 inte lever upp till.

Å andra sidan

Elias Nordling: Att ha en baksida i speglande glas som dessutom är böljande rundad gör att man ser varenda ojämnhet i glaset. Det är också en fingeravtrycksmagnet, vilket tillsammans gör att telefonen känns mindre premium för mig än jag är van vid från HTC. Systemet i mobilen känns väldigt likt från HTC 10, men kameran och processorn är bägge riktiga lyft.

Batteritest

Batteriets videotid: 6 h 11 min

Frågor och svar

Fungerar klämstyrningen?

Ja. Sense Edge innebär att du klämmer runt nedre halvan av telefonen och ett tryck där startar mycket riktigt den funktion du valt. Vi märker dock att funktionen eftersom den bara styr så specifika delar i operativsystemet är ganska begränsad. Det är långt ifrån någon revolution för hur du använder mobilen. Dessutom går funktionen igång oavsiktligt när vi lyfter upp mobilen.  

Hur bra är kameran?

Bilderna blir riktigt bra, men de når ändå inte upp till detaljkvaliteten i bilderna från till exempel Galaxy S8, och vi har inga bonusfunktioner som superslowmotion i Sony XZ Premium eller zoom och dubbla kameralinser som Huawei P10 Plus och Iphone 7 Plus.

Vad gör HTC med Android?

HTC har sitt skal HTC Sense, men det är numera mera likt vanliga Android och till exempel används Google Foto som albumapp för dina bilder.

Ett alternativ: Mer för mindre

Med den prislapp och de funktioner telefonen erbjuder finns det två tydliga alternativ. HTC U11 är en bra telefon om den får konkurrera med lite billigare modeller som inte gör anspråk på att ha skrytfunktioner och imponera på samma sätt. Sony Xperia XZ kan vara en konkurrent med smarta AI-funktioner och ett drygt 2000 kronor lägre pris. 

Testbild från kameran

Färgåtergivning, skärpa i hela bilden och mörkerprestanda imponerar, men gränssnittet är lite svårjobbat och detaljrikedomen når inte upp till de allra bästa kameramobilerna. 

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
8/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
76%

Fakta

Allmänt

Modell U11

Tillverkare HTC

Lanseringsdatum 2017-05-16

Mått 153,9 x 75,9 x 7,9 mm

Vikt 169 g, 84 %

Pris 7490 kr

System Android

Systemversion 7.1.1

Chipset Snapdragon 835

Processor 4 x 2,45 GHz , 4 x 1,9 GHz

Skärm

Mått 5,5 tum, 83 %

Upplösning 2560 x 1440 pixel

Pixeldensitet 534 ppi, 126 %

Typ LCD - IPS

Minne

RAM-minne 4 GB, 44 %

Lagringsminne 64 GB

Minneskortplats Ja

Batteri

Kapacitet 3000 mAh, 62 %

Standbytid enligt tillverkaren 336 tim

Taltid enligt tillverkaren 24 tim, 30 min

Uppmätt videotid 6 tim, 11 min

Trådlös laddning Nej

GFXBench 181,6 min

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

LTE-hastighet Cat 16 (1000 Mbit/s ner, 150 Mbit/s upp)

4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 4 (1700 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), , Band 20 (800 MHz), Band 38 (2600 MHz TDD)

Dubbla simkortsplatser Nej

Kamera

Upplösning 12 Megapixel, 20 %

Kameraknapp Nej

Fotobelysning Fotolampa

Videoinspelning, upplösning 3840 x 2160 pixel

Frontkamera Ja

Upplösning på frontkameran 16 megapixel, 78 %

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Bluetooth 4.2

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac

GPS Ja

Övrigt

Tålig Vattentålig

NFC Ja

Fingeravtrycksläsare Ja

IP-klass IP67

Benchmark-tester

Antutu 6.0 177564

Basemark 3057

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 34 FPS, 43 %

GFXBench T-Rex Onscreen 58 FPS

Quadrant 46318

Geekbench 4: CPU Single-core 1908

Geekbench 4: CPU Multi-core 6369

Geekbench 4: Compute 7957

Google Octane 11775, 32 %

Jetstream 1.1 71,118

Basemark Web 3.0 233,99

Kameran

Vass prestanda

Störande assistent

Dåligt Edge Sense

Svårt konkurrera i klassen