Långdragen prispress

Test: Lenovo Moto E4 Plus

Man kan inte kalla Moto E4 för lyxig, men den har en del fördelar under skalet.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
6/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
6/10
Material & kvalitet
6/10
Totalbetyg
60%

Batteritiden

Förfinat Android

Långsam

Med en prislapp på ungefär 2000 kronor ska man kanske inte vänta sig något påkostat. Det vore helt enkelt för mycket begärt. På plussidan om man skulle summera denna Moto E4 Plus finns dock framförallt batteritiden och så har Motorola, det låga priset till trots adderat en del smarta funktioner som förhöjer Android-upplevelsen. Det handlar helt enkelt om funktioner som Motorola, eller Lenovo som är bolaget bakom, låtit sippra ner från betydligt dyrare systermodeller från samma varumärke. Generellt så använder Motorola en version av Android som förutom att vara den senaste även är varsamt förfinad jämfört med Googles rena Androidversion. Det känns snarare som Motorola i E4 Plus och i systermodellerna förfinar och utvecklar det Google redan utvecklat snarare än gör stora förändringar.  

Lyser upp automatiskt

När jag lyfter telefonen från bordet där den ligger lyser skärmen upp automatiskt i ett begränsat mörkt läge som visar enbart laddningsnivån, tiden, datumet samt aviseringar i ikonform från de appar som hört av sig sedan jag använde telefonen senast. I Motos dyrare  telefoner med Amoledskärm  finns den här funktionen men trots att Moto E4 Plus har en enklare skärm hittar vi funktionen även här, dock i en något enklare form än hos storasyskonen. Jag kan dra fingret uppåt från ikonen som visas på skärmen då och komma direkt till appen i fråga. Dessutom får jag en enkel förhandsvisning av meddelandet om det till exempel är ett chattmeddelande så det här är en rätt smidigt funktion. Annars samlas Motorolas egna funktioner framförallt i appen Moto där du får lära dig hur telefonens egna funktioner fungerar. Det handlar dels om skärmen som jag redan nämnt och förhandsvisningarna som visas där, men det handlar även om särskilda peksärmsgester du kan använda för att styra telefonens funktioner. De här gesterna som telefonen kan styras med handlar dock inte om samma saker vi känner igen från dyrare Moto-telefoner, att du kan vicka för att till exempel starta kameran eller aktivera telefonens fotolampa som en ficklampa. Istället är det dels en genväg för att enklare nå över hela skärmen och ett sätt för att få ännu mer skärmutrymme tillgängligt. De två funktionerna jag pratar om är  möjligheten att svepa mot en av skärmens nedre hörn för att minska skärmbilden så att du kan må alla ikoner och funktioner. Det här lämnar en stor svart yta i skärmen som inte används så det är bara en tillfällig lösning för att nå något svåråtkomligt. När du är färdigklickad rör du vid den svarta ytan så fyller skärmbilden åter hela skärmytan. Den andra funktionen innebär att fingeravtryckläsaren kan användas istället för Androidknapparna i botten av skärmen. På det här sättet får man alltså mer tillgänglig skärmyta för appar. Genom att svepa från sidorna på fingeravtryckssensorn kan du komma tillbaka eller till programväxlingsfunktionen beroende på åt vilket håll du sveper.

Faktum är att Motorola även har en funktion med genvägar som inte är helt självklar, men ändå kan vara användbar. Genom att hålla ner ett finger en extra stund på en ikon i startskärmen kan du få fram extraval som kan aktiveras utan att du behöver öppna själva appen ifråga.  Funktionen är aktiv i startskärmen såväl som i applistan, men det är lite olika hur omfattande alternativen som dyker upp är och det beror så klart på vilken app det handlar om. Den främsta nackdelen är att du innan du trycker inte säkert vet om det finns några genvägar eller ej. Det finns alltså ingen visuell antydan, så antingen kommer det fram genvägar eller så får du istället valet att ta bort appen eller att lägga den som genväg på startskärmen, som är standard på andra Android-mobiler. Det blir lite osmidigt. Webbläsaren Google Chrome visar till exempel snabbval att öppna en ny tom flik medan Hangouts chattapp visar möjligheterna att starta en ny chatt, ett röstsamtal eller ett videosamtal. Google Maps visar genvägar hem och till arbetet och inställningsappen visar genvägar till Batteri, Wifi och Dataanvändning. I de tredjepartsappar jag laddar hittar jag ett fåtal med den här typen av genvägar, men nästan alla av de förinstallerade apparna har genvägar. Spotify som är en av apparna jag laddar ner visar till exempel genväg till sökfunktionen.

Klen och kraftfull

När vi pratar om mjukvara och Android så går det dock inte att undvika att nämna prestandan. Med prislappen på 2000 kronor är det uppenbart att prestandan är ett område där Lenovo kompromissat lite. Att starta appar tar märkbart lång tid och det behöver inte ens vara krävande appar. Det tar tid även att till exempel starta sms-appen eller andra enklare appar, inte bara de mer krävande spelen du kanske installerar. Skärmen är även lite långsam i sin respons så när jag sveper upp applistan eller bläddrar i en webbsida är det inte alla gånger jag sveper som det faktiskt händer något på skärmen. Den här lite svaga prestandan när det gäller vardagligt användande kompenseras dock med en svårslagen batteritid. I Moto E4 Plus sitter ett batteri på ordentliga 5000 mAh, nästan dubbelt upp mot vad vi kan hitta i vissa andra telefoner. Det här tillsammans med en lite vek prestanda som alltså inte är så krävande för batteriet resulterar i en riktigt bra batteritid, såväl i teoretiska benchmarktester, i vårt eget batteritest som vid vardagligt användande.

Om vi nu ser till det yttre så har Moto E4 Plus till skillnad från föregångarna en baksida i metall vilket gör den lite mer påkostad utan att för den skull alls kännas lyxig. Det är fortfarande tydligt att prislappen är låg och föregångarna gjorde faktiskt i vissa avseenden bättre ifrån sig sett till prislappen. Under skärmen på framsidan hittar vi fingeravtrycksläsaren, som vi ju redan nämnt eftersom den används även för att styra i gränssnittet om man väljer det. Kameran har vi däremot inte nämnt, men den är en relativt acceptabel prestanda och tar bra  bilder sett till prislappen på telefonen. Värt att poängtera är att det finns en särskild fotolampa även på framsidan för selfies. Kameraappen är dock ganska begränsad och inställningsmöjligheter är det ont om, vilket dock inte är så överraskande i den här prisklassen. Du kan filma, ta vanliga stillbilder och panoraman, men i övrigt får du låta autoinställningarna sköta det mesta. Som helhet är annars telefonen relativt tung i handen, men är det batteritid du är ute efter finns det få andra alternativ.

Å andra sidan

Elias Nordling: Den här telefonen har batteritid som sin egentligen enda grej, och du får kompromissa med i stort sett allt annat, kamerakvalitet, prestanda, skärm och format. Är du med på det har den egentligen inga dolda brister utan levererar det den lovar till ett pris som känns rimligt.

Batteritest

Batteriets videotid: 13 h 50 min

Frågor och svar

Känns telefonen påkostad?

Den känns framförallt lite tung i handen, men jag har inget direkt att klaga på när det gäller kvalitetskänslan sett till prislappen.  

Hur är prestandan?

Det är tydligt att den fått stryka på foten i prioriteringarna, men batteritiden är å andra sidan fenomenal.

Android anpassat på något sätt?

Det är i grunden ganska likt ett helt rent Android, men Moto E4 Plus har till exempel en funktion som gör att du kan minska skärmbilden så du lättare når med bara en hand.

Ett alternativ:

Mer prestanda

För en knapp tusenlapp mer blir urvalet betydligt bättre och i den prisklassen under 3000 kronor kan såväl Sony Xperia X Compact som Samsung Galaxy A3 vara bra val. 

Testbild

Så fort förhållandena blir lite svårare märks att kameran inte är den bästa. 

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
6/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
6/10
Material & kvalitet
6/10
Totalbetyg
60%

Fakta

Allmänt

Modell Moto E4 Plus

Tillverkare Lenovo

Lanseringsdatum 2017-06-12

Mått 155 x 77,5 x 9,55 mm

Vikt 198 g, 98 %

Pris 2000 kr

System Android

Systemversion 7.1

Chipset Mediatek MT6737

Processor 4 x 1,3 GHz

Skärm

Mått 5,5 tum, 83 %

Upplösning 1280 x 720 pixel

Pixeldensitet 267 ppi, 63 %

Typ LCD - IPS

Minne

RAM-minne 3 GB, 33 %

Lagringsminne 16 GB

Tillgänglig lagring 9,86 GB

Minneskortplats Ja

Batteri

Kapacitet 5000 mAh, 103 %

Uppmätt videotid 13 tim, 50 min

Trådlös laddning Nej

GFXBench 842 min

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

LTE-hastighet Cat 6 (300 Mbit/s ned, 50 Mbit/s upp)

4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz)

Dubbla simkortsplatser Ja

Kamera

Upplösning 13 Megapixel, 22 %

Kameraknapp Nej

Fotobelysning Fotolampa

Videoinspelning, upplösning 1280 x 720 pixel

Frontkamera Ja

Upplösning på frontkameran 5 megapixel, 25 %

Anslutningar

Anslutningskontakt Micro USB, USB Typ C

Bluetooth 4.2

Wifi 802.11b/g/n

GPS Ja

Övrigt

Tålig Nej

FM-radio Ja

NFC Ja

Fingeravtrycksläsare Ja

Benchmark-tester

Antutu 6.0 30027

Basemark 523

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 4,8 FPS, 6 %

GFXBench T-Rex Onscreen 11 FPS

Quadrant 10926

Geekbench 4: CPU Single-core 554

Geekbench 4: CPU Multi-core 1569

Geekbench 4: Compute 997

Google Octane 2809, 8 %

Jetstream 1.1 16,982

Batteritiden

Förfinat Android

Långsam