Annons

Ny och välbekant

Test: Apple Iphone 8

Iphone 8 bjuder inte på särskilt många överraskningar, men för den som är spekulant är kanske det precis poängen.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
7/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
9/10
Totalbetyg
78%

Snabb

True Tone i skärmen

Få förbättringar mot föregångaren

Starta Iphone 8 för första gången och du möts av något som förmodligen känns väldigt bekant. I brist på stora revolutionerande förbättringar så är det snarast det välbekanta som är det som möjligen ska locka dig att köpa Iphone 8. Visst finns det en del förbättringar när man tittar och jämför med föregångarna. Det är till exempel trådlös laddning och lite bättre färgåtergivning i skärmen. 

Redan övertygade

Iphone 8 lockar nog mest befintliga Iphoneanvändare och är kanske inte den modell som plötsligt får över inbitna Androidanvändare. Är du just en Iphoneanvändare sedan tidigare kommer du även märka fler förbättringar ju äldre din gamla telefon var eftersom fler funktioner tillkommit för varje ny Iphonegeneration. Andra fördelar som man kan tillskriva Iphone 8 är ju det smidiga formatet och det lite lägre priset jämfört då framförallt med den större Iphone 8 Plus som har just större skärm samt dubbelkameran med porträttläge och zoom som vi blir utan i Iphone 8.

Kamera utan zoom

Många av de nya funktionerna vi märker i Iphone 8 är dessutom sådana som är kopplade till Ios 11 och därmed kommer även användare av äldre Iphone-modeller tillgodo. Låt oss börja med att titta lite närmare på kameran i Iphone 8. Jag kan direkt konstatera att det är en bra kamera, med bra färgåtergivning och att den tar bra bilder även i mörker.

Eftersom Iphone 8 saknar den optiska zoom som Iphone 7 Plus har ser jag en tydlig kvalitetsskillnad där, men annars när jag tar bilder av samma motiv är det ofta väldigt svårt att skilja bilderna från Iphone 8 från de jag tar med Iphone 7 Plus. Skillnaden är alltså mycket marginell. Iphone 8 hör till de bättre mobilkamerorna på marknaden just nu, men fortfarande är det så att när jag tar bilder i svåra, mörka förhållanden klår Samsung Galaxy S8 både Iphone 8 och den Iphone 7 Plus jag testar med. 

Bland nyheterna i Ios 11 som alltså kommer även äldre Iphonemodeller till godo finns möjligheten att använda funktionen levande bilder till fler saker än vad som tidigare var möjligt. Levande bilder innebär att telefonen spelar in en kort film på ett par sekunder med början strax innan du trycker av. Av den filmen kan du numera skapa animationer och har du missat ögonblicket kan du välja en stillbild från den film som tagits, men då får du nöja dig med betydligt sämre upplösning.

Förstärkt verklighet

En nyhet i kameran som inte har direkt med bilder eller filmer att göra är det som kallas AR och innebär att du i olika appar kan kombinera virtuella föremål och figurer med den verklighet du ser genom telefonens kamera. Ett exempel på det här är Pokemon Go där du kan se figurer placerade i en kameravy, men det finns flera exempel. I samband med lanseringen av Iphone 8 släppte till exempel Ikea en app där man kan se hur möbler från varuhuset ser ut i det egna hemmet, och visst fungerar det bra, men det gör det även i föregångaren Iphone 7 Plus med samma app.

Ios 11 för dig som vill behålla din gamla Iphone

Bland andra nyheter i Ios 11 som blir tydliga när man börjar använda Iphone 8 finns nya funktioner för att ansluta andra enheter och för att uppgradera från en äldre Iphone. För att föra över inställningar behöver jag till exempel bara lägga en äldre Iphone bredvid den nya och samma sak gäller om du ska ansluta en Apple Watch till din telefon. 

Andra nya funktioner i Ios 11 kan faktiskt vara till hjälp för dig som vill behålla din gamla Iphone ytterligare en tid. Det handlar om förbättrade funktioner för att spara på lagringsutrymme i telefonen. Sedan tidigare fanns möjligheten att spara bara lågupplösta kopior av dina bilder lokalt på enheten medan bilderna i sitt originalformat enbart sparas i Apples molnlagring Icloud. Med Ios 11 kan du även spara utrymme genom att radera appar du inte använt på länge (dokument och viktiga data sparas fortfarande) samt genom att enkelt hitta utrymmeskrävande och gamla konversationer i meddelandeappen, ofta med filmklipp som tar mycket plats och rensa bort dessa.

Kvaliteten inte i särklass

Tittar vi på telefonens yttre är det inget fel på Apples känsla för detaljer och det är ingen tvekan om att telefonen håller hög kvalitet. Det kan man dock säga om de flesta tillverkare idag och jag tycker inte att Apple är i någon särklass i det hänseendet.

Baksidan är i glas för att trådlös laddning ska fungera.

När jag börjar använda telefonen reagerar jag framförallt på funktionen True Tone i skärmen. Den har Iphone 8 ärvt från Ipad Pro och det innebär att färgtonen anpassas efter omgivande ljus, vilket gör att det känns mer naturligt. Framförallt i de inledande inställningarna där man får välja att växla mellan True Tone och “vanlig” färgton märks stor skillnad, men det är först när man ser True Tone som man upplever att det vi var fullt nöjda med innan känns helt kallt och blått i jämförelse.

Det mesta känns igen

Kortfattat är det framförallt skärmen med True tone och den trådlösa laddningen som jag verkligen lägger märke till som nyheter. Bara en sådan sak som att jag kan ladda Iphone 8 med en (trådlös) laddare från Samsung är ju ovant när det gäller Apple.

Det mesta andra i telefonen är vant och välbekant och det är nog framförallt det som tilltalar dig som är spekulant. Iphone 8, eller kanske ännu mer föregångarna eftersom de nu går att hitta till betydligt lägre pris, blir valet för den som behöver byta ut en trasig Iphone, medan de som söker något nytt efter flera års väntan har siktet inställt på Iphone X. 

Å andra sidan

Elias Nordling: Det är svårt att se varför man ska välja just en Iphone 8, även om du behöver en ny Iphone just nu. Telefonen är tyngre och dyrare än Iphone 7 med få nya funktioner. Högre prestanda gör den mer framtidssäker, men är det framtiden du tänker på misstänker vi att nästa års Iphone kommer att vara betydligt mer intressant.

Frågor och svar

Varför ska man ha trådlös laddning?
En fördel kan vara att du kan ladda telefonen även om den är fuktig, för Iphone 8 är ju vattentålig. En annan fördel kan, eftersom Iphone 8 saknar vanligt hörlursuttag, vara att du kan lyssna på musik via lightning-uttaget samtidigt som du laddar telefonen. 

Är telefonen snabb?
Ja, det är absolut inga fördröjningar i gränssnittet, men det förväntar man sig ju heller inte av en helt ny Iphone. Det är snarare efter två eller tre år och medföljande uppgraderingar av Ios som telefonen kan bli verkligt seg.

Vad innebär baksidan i glas för telefonens hållbarhet om jag tappar den i marken?
Apple säger visserligen att det är hållbart glas, men att den är mera ömtålig än föregångaren med metallbaksida kan man utgå ifrån. 

Ett alternativ

En föregångare
Med så få nyheter och en design som är snarlik såväl Iphone 7 som Iphone 6s och IPhone 6 blir en äldre Iphonemodell ett självklart alternativ. Kanske kan till och med en begagnad modell vara ett alternativ när Iphonefansen säljer sina gamla för att köpa Iphone X.

Testbild från kameran

Färgåtergivningen är bra, men i dagens konkurrens saknar man framförallt optisk zoom. Det blir ju Iphoneanvändare som föredrar mindre telefoner än Plus-modellerna obönhörligen blir utan. 

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
7/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
9/10
Totalbetyg
78%

Fakta

Allmänt

Modell Iphone 8

Tillverkare Apple

Lanseringsdatum 2017-09-12

Modellnummer MQ7D2QN/A

Mått 138,4 x 67,3 x 7,3 mm

Vikt 148 g, 72 %

Pris 7995 kr

System Ios

Systemversion 11.0.2

Chipset A11 Bionic

Skärm

Mått 4,7 tum, 71 %

Upplösning 1334 x 750 pixel

Pixeldensitet 326 ppi, 77 %

Typ LCD - IPS

Minne

Lagringsminne 64 GB, 256 GB

Minneskortplats Nej

Batteri

Uppmätt videotid 4 tim, 48 min

Trådlös laddning Ja

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

LTE-hastighet Cat 12 (600 Mbit/s ner, 150 Mbit/s upp)

4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 4 (1700 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), , Band 20 (800 MHz), Band 38 (2600 MHz TDD)

Dubbla simkortsplatser Nej

Kamera

Upplösning 12 Megapixel, 20 %

Kameraknapp Nej

Fotobelysning Fotolampa

Videoinspelning, upplösning 3840 x 2160 pixel

Frontkamera Ja

Upplösning på frontkameran 7 megapixel, 35 %

Anslutningar

Anslutningskontakt Apple Lightning

Hörlursuttag Nej

Bluetooth 5.0

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac

GPS Ja

Övrigt

Tålig Vattentät

FM-radio Nej

NFC Nej

Fingeravtrycksläsare Ja

IP-klass IP67

Benchmark-tester

Antutu 6.0 208041

Basemark 4135

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 59 FPS, 71 %

GFXBench T-Rex Onscreen 59 FPS

Geekbench 4: CPU Single-core 4164

Geekbench 4: CPU Multi-core 10022

Geekbench 4: Compute 15289

Google Octane 35195, 95 %

Jetstream 1.1 220,88

Basemark Web 3.0 449,8

Snabb

True Tone i skärmen

Få förbättringar mot föregångaren