Mediatek Pump Express 3.0

0 till 70 procent laddning på 20 minuter

Mediateks senaste snabbladdningsteknik lovar 70 procents laddning på 20 minuter.

Publicerad Uppdaterad

Det är fortsatt svårt att få mobilen att klara sig en hel dag på en laddning, men det händer i alla fall en hel del på laddningsområdet. Ett antal olika tekniker för att snabbladda mobilen finns nu, med imponerande effekt. Laddningstekniken är ofta kopplad till vilket Chipset som används, och särskilt Qualcomms Quickcharge 3.0 har imponerat på oss när vi testat.

Men för att du inte ska behöva välja mobil med Qualcomm-processor för att snabbladda har även Qualcomms konkurrent Mediatek snabbladdningsteknik, och deras senaste variant, Pump Express 3.0, skryter med det nya rekordet från 0 till 70 procents batteri på 20 minuter.

En av hemligheterna med snabbladdning är att du kan kräma in mycket mer ström i batteriet när det är nästan tomt än när det är nästan fullt. Det är detta snabbladdningsteknikerna på olika sätt utnyttjar, och det är också därför de använder olika siffror för hur snabbt du kan ladda till en viss procentsats, och aldrig talar om hur långt det tar att ladda bartteriet fullt.

Ett problem med snabbladdning är att mer ström ger mer värmeutveckling, som i sin tur skadar batteriet och ger det sämre kapacitet på sikt. Detta råder Pump Express 3.0 bot på genom att utnyttja en ny teknik i USB typ C som gör att du kan skicka in strömmen direkt i batteriet utan att gå via en serie styrkretsar. Förutom minskad värmeutveckling får du också mindre energiförlust på kuppen, och Mediatek hävdar 95-procentig verkningsgrad vid laddningen.

Snabbladdningstekniken används i chipsetet Mediatek Helio P20, som ska finnas i mobiler som börjar säljas under tredje kvartalet i år.

Här är en film som berättar lite mer om tekniken.