Annons

Finns nu för nedladdning

10 tips: Kom igång idag med nya Ios 6

Den funktion de flesta av oss använder mest flitigt i Iphone är kanske klockan och den väckningsfunktion som är kopplad till den. Med ios 6 kommer en för många säkert efterlängtad funktion eftersom du numera kan välja en musikfil som väckningssignal och inte bara en av de vanliga ringsignalerna som följer med telefonen eller någon av de du köpt och laddat ner. Det har funnits appar sedan tidigare som har givit dig den här möjligheten, men de har samtidigt varit begränsade i sin funktion. För att vara säker på att verkligen bli väckt har man varit tvungen att ha appen aktiv och när du lagt dig på kvällen har du därför varit tvungen att ha appen igång och sedan trycka på strömknappen på -Iphone utan att gå ur appen eller växla läge. Slut med allt det krånglet nu alltså. För att det här ska funka behöver du dock ha ljudfilen som låt i musikspelaren i ios. Spotify har till exempel ingen möjlighet att väcka dig på det här sättet.
Facebooks intåg kommer ganska precis ett år efter att Apple integrerade Twitter i ios 5. Precis som man har kunnat skicka länkar från webbläsaren Safari direkt till sin Twitter eller skicka en bild från ett album direkt till Twitter så kan man nu också göra samma saker till Facebook. Du hittar funktionen integrerad i alla de vanliga apparna i ios 6 men även direkt i Notiscentret, den lilla rullgardinen du alltid kan få fram genom att dra uppifrån och ner på skärmen på din Iphone och Ipad. I Notiscentret kan du nu direkt skicka en upp-daterad statusrad eller ett nytt meddelande till ditt Twitterkonto. Det är bara att klicka på en av rutorna längst upp i listan. Där kan du lägga till din nuvarande plats så att det syns i inlägget och för Facebook kan du även kontrollera vem som får se ditt inlägg, alltså om det ska vara publikt (för alla) eller om du vill begränsa det så att bara dina vänner eller en ännu snävare krets kan se vad du skrivit.Integrerat med kalenderEn riktigt smidig funktion är att födelsedagar från Facebook och evenemang du anmäler dig till på Facebooksajten eller i Facebooks app automatiskt dyker upp i kalendern i din Iphone och Ipad. Evenemang som du ännu inte har tackat ja till dyker upp i ljusgrått med streckade linjer i din kalender. Från kalendern finns en länk för att visa inbjudan på Facebook (i Facebookappen alltså) och genom att acceptera inbjudan där är du anmäld till händelsen och den bokas in i din kalender. Direkt i din kalender kan du sedan se vilka som är inbjudna, vilka som tackat ja, och detaljer om händelsen.InställningarnaInställningar för både Twitter och Facebook i ios hittar du i menyn för inställningar genom att klicka på ikonen för -Inställningar på startskärmen. En bra bit ner i listan där så hittar du såväl Twitter- som Facebookikonen. Här kan du ladda ner deras respektive appar samt se till att din kontaktlista uppdateras med profilbilder från dina kontakter på de sociala nätverken. Här kan du även hantera vilka appar (till exempel kalendern) som ska få tillgång till ditt konto. Appar som Instagram kan till exempel aktiveras här så att du slipper logga in på Twitter i Instagram när du vill dela en bild till Twitter.
En av de mest märkbara fördelarna med Apples kartor jämfört med Googles som fanns tidigare i Iphone och Ipad är den nya sökfunktionen. Börjar du att skriva ett gatunamn tar det inte lång tid innan du får upp förslag i fältet under på vad det är du är på väg att skriva och det oavsett var i världen som platsen du söker finns. I själva kartbilden kan du se restauranger, butiker och andra företag men det går även att aktivera så att du ser trafikstockningar och vägarbeten. Du kan även söka efter till exempel Pizza eller Kaffe och få fram pizzerior eller kaféer i närheten av den plats där du befinner dig.
Många använder kanske sin telefon idag mer till att surfa, lyssna på musik och skicka meddelanden än att verkligen ringa telefonsamtal. De flesta nyheterna i själva telefonappen i ios 6 är kanske just därför -relaterade till inkommande samtal som du inte har möjlighet eller helt enkelt inte vill svara på. Själva knappsatsen som du använder för att slå telefon-nummer med har fått en uppfräschning, men den stora förändringen märker du när någon ringer. Istället för bara en grön lur och en röd lur kan du välja att avvisa samtal med ett sms. Där kan du välja att trycka bort samtalet och samtidigt skicka ett sms med meddelanden som »Jag är på väg«, »Jag ringer om en stund«, »Vad gäller det?« eller ett egenkomponerat meddelande för att förklara varför du inte svarade. Du kan även välja att istället få en påminnelse om att ringa upp, till exempel när du lämnar den plats du befinner dig på eller vid en viss tidpunkt.De här alternativen till att bara svara med grön lur eller lägga på med röd lur får du fram genom att svepa upp med fingret på luren till höger om knapparna när någon ringer.
Att från Iphone eller Ipad bifoga en bild eller en film i ett mejl kunde tidigare vara lite krångligt. Det gällde särskilt om du ville svara på ett befintligt mejl. Med ios 6 är det betydligt enklare. Det enda du behöver göra är att börja svara på ditt mejl och sedan hålla in fingret på ytan där man skriver. Svara på ett befintligt mejl eller skapa ett nytt e-postmeddelande till den du vill skicka filmen eller bilden.I meddelandefältet ska du hålla in fingret ett par sekunder, sedan släppa det och då ser du det svarta fältet som låter dig markera och kopiera innehåll. Genom att klicka på högerpilen längst till höger i rutan får du möjlighet att klicka på valet för att infoga bild eller video. Klicka där så kommer du direkt till telefonens eller plattans fotoalbum och kan välja film eller foto att infoga i mejlet. Vill du bifoga flera bilder och filmer får du helt enkelt repetera processen.
Vi har inte kunnat testa Passbook fullt ut eftersom tjänsten i skrivande stund inte är lanserad, men vi har ändå kunnat prova lite och kan berätta mer om de grundläggande funktionerna. Nu koncentrerar vi oss på tredje generationens Ipad med retinaskärm och på Passbook som ju är en av de största nyheterna i ios 6. Vi har kunnat testa olika provversioner av hur man får in biljetter och kuponger i ios 6. De här kupongerna och biljetterna kan sedan vara kopplade till såväl platser som tider. Du kan alltså få fram biljetten till matchen när du närmar dig arenan, rabattkupongen kan dyka upp i skärmen när du går in på fiket och ditt boardingkort till flyget hoppar fram när du kommer till flygplatsen du ska resa ifrån. När vi testat olika provbiljetter har vi skickat dessa via e-post och när man då klickar på biljetten i ios 6:s e-postprogram öppnas Passbook och biljetten eller kupongen sparas där. I Passbook finns även en genväg till App Store, så det kommer säkerligen att gå att köpa saker i appar så att det du köper automatiskt hamnar i din Passbook. Vi ska dock påpeka att vi inte testat tjänsten i skarpt läge och man kan ju misstänka att tjänsten först tar ordentlig fart i Apples hemland usa innan den får verkligt genomslag här i Sverige.
I programbutiken App store och musikaffären Itunes Store finns inte så många nyheter du behöver lära dig som det finns små irritationsmoment du nu slipper. Förutom att formgivningen av butikerna är ny så avslutas inte till exempel App Store varje gång du laddar ner eller köper ett program. Istället laddas appen ner i bakgrunden så att du utan att bli utkastad kan välja nästa app du vill ladda ner och fortsätta så tills du är nöjd. Integreringen med Facebook innebär att du nu förutom att skriva recensioner och ge betyg till appar och musik även kan dela dem. Under den lilla fliken Recensioner i informationen för varje artist, låt och app kan du klicka gilla för att en länk till det du gillat ska postas på din Facebooksida så att andra kan se.
Bildströmmen i sig är inte ny. Den gjorde entré redan i ios 5 för ett år sedan, men nu har flera nya funktioner tillkommit. Utöver att lagra dina egna bilder där så att bara du själv kan se dem kan du nu även dela med dig av utvalda bildserier extra enkelt till andra med ios 6, men även till de med andra telefoner eller datorer. Allra bäst fungerar det här så klart med andra som har ios 6. De kan få upp dina bilder direkt i sina Iphone och Ipad. Så här gör du för att dela ett album:Gå till Bildström i appen Bilder och börja med att trycka på plus-tecknet där för att skapa ett nytt album i din bildström. Då får du välja vilka av dina kontakter som ska ha tillgång till albumet.Nu har du skapat ditt album och det är dags att välja vilka bilder som ska finnas där. Inställningar sköter du genom att klicka på den blå pilen, men för att fylla albumet med bilder klickar du mitt på albumets rubrik och sedan på Ändra för att aktivera knappen Lägg till. Du kan välja att lägga till bilder från både din privata bildström och från kamerarullen lokalt på din enhet.Genom att sedan lägga till eller ta bort kan du styra precis vilka bilder din kompis har tillgång till. De kommer att uppdateras i hans eller hennes telefon och surfplatta med ios så fort den är uppkopplad via wlan.För den som inte har en Iphone eller Ipad med ios 6 kan du istället dela med dig av dina bilder via e-post eller sms. Du skapar albumet på samma sätt men väljer dessutom att göra det tillgängligt via Icloud.com. Då får du en länk du kan skicka till din vän och så syns bilderna där oavsett vilken dator, surfplatta eller telefon som används. Det visas helt enkelt på en vanlig webbsida.
En av de första sakerna du märker i Ios 6 så fort du startat lite appar är att systemet varnar dig när apparna vill dela med sig av information. Sedan tidigare har du kanske märkt att appar frågar om de får ta del av din position, men nu frågar apparna även om andra saker de tidigare bara kunnat ta utan att fråga. Bakgrunden till detta är en liten skandal där appen Path laddade in hela din adressbok utan att det klart framgick. Det visade sig att flera appar gör på det här sättet, ofta för att du ska kunna hitta vänner som använder samma app. Just den funktionen kräver dock inte att apptillverkaren får tillgång till och lagrar hela din adressbok. Det går att åstadkomma på enklare sätt. Nu får du i alla fall en varning när appar vill ha tillgång till dina kontakter. Du kan hantera precis vilka appar som ska få tillgång till dina personliga saker. Om du går till Inställningar i din telefon eller Ipad och väljer Integritetsskydd kan du där välja precis vilka appar som ska få tillgång till din position, dina kontakter, dina kalendrar, påminnelser, bilder och ha möjlighet att dela filer trådlöst via bluetooth. Att ett program begär tillgång till dina bilder kan även innebära att de får tillgång till geografiska data över var du tagit själva bilden.
Iphone 4 och Iphone 3GS får faktiskt också tillgång till ios 6, medan Iphone 3g blir helt utan uppdateringen. Bland de Iphone-modeller som kommit ut de senaste åren är det bara Iphone 4s som drar nytta av uppdateringen fullt ut. Det gäller så klart Siri som ju finns i Iphone 4s men inte i tidigare modeller, men det gäller även navigeringen med röstinstruktioner steg för steg, det gäller 3d-kartorna och det gäller funktionen att videosamtalen via Facetime nu ska fungera även via 3g och inte som tidigare vara begränsat till uppkoppling via wlan. Nya Ipad får också tillgång till en del nya funktioner utöver de som Iphone får. Till exempel kan man diktera till Ipad så att det du säger skrivs ut som text på skärmen och du den vägen slipper skriva. Facetime ska fungera så att du förutom att ringa videosamtal till och från -Iphone, Ipod Touch, Ipad och Macdatorer via wlan nu även kan ringa när du bara har 3g-uppkoppling. Givetvis ska det även fungera att ta emot samtal via 3g.Siri kan numera även starta tredjepartsappar och ge information om bland annat amerikanska sportresultat och idrottsstjärnor. I nya Ipad kan du diktera, men inte göra det som Siri kan.3D-kartorna är den av de produkter som har lanserats de senaste åren som är exklusiv för Iphone 4s och nya Ipad. -Kartor i 3d skapas genom att man åker på låg höjd med ett flygplan och tar bilder i olika vinklar. Sedan skapas ett landskap i 3d där bilderna så att säga projiceras på modellen. Apple har gjort det här på en del städer i världen, bland annat Köpenhamn, men i skrivande stund inte Stockholm eller någon annan svensk stad. Navigering är något som funnits i begränsad form i Google Maps, men när nu Google Maps är utslängt till förmån för Apples egen karttjänst har Apple passat på att lägga till ett par funktioner. Just det som är exklusivt för Iphone 4s är bilnavigeringen. I tidigare modeller måste man som tidigare trycka sig fram steg för steg när man kör, men i Iphone 4s ska din position uppdateras löpande med röstinstruktioner precis som i en riktig bilnavigator.

Nu har Ios 6 släppts och finns färdigt att ladda ner. Gå igenom våra tio tips så är du snabbt igång med alla nyheter. Ios 6 finns tillgängligt för Ipad 2 och nya Ipad samt Iphone 3Gs, Iphone 4 och Iphone 4S.

Publicerad Uppdaterad

Apple har nu släppt Ios 6 till befintliga kunder idag. Du kan uppdatera antingen via Itunes i datorn eller genom att göra en sökning direkt i Iphone eller Ipad efter programuppdatering. Du hittar valet under Inställningar - Allmänt - Programuppdatering. Passa på att gå igenom våra tips här ovan så ser du vilka nya funktioner du har att vänta.