101 appar: Ljud och bild del 1

Alla marknadens smarta mobiler kan utrustas med fiffiga program och spel. Mobilredaktionen har valt ut 101 riktigt bra. Vi börjar med ljud och bild i olika former för Android och Iphone.

Publicerad Uppdaterad

Android:

Mästerlig musikmaskin

Spotify

Länk: Android Market eller www.spotify.com

Pris: Gratis

Alternativ: Last.fm

Helt enkelt en fantastiskt bra applikation. Nu har man all Spotifymusik med sig ständigt. Precis som med Spotify i datorn kan man söka och streama miljontals låtar med hög ljudkvalitet. Eftersom man loggar in med sitt vanliga konto kommer man åt samma spellistor. Sökningar kan sorteras på album, artister och låtar. Har man inget fritt dataabonnemang kan man ställa in så att musiken synkas till offline-spellistor när telefonen är online på ett wlan, så att man sedan kan lyssna på musik utan mobil dataanslutning. Men streaming via 3G fungerar också bra.

Redigera bilderna

Photoshop Mobile

Länk: Android Market

Pris: Gratis

Alternativ: Picsay

Det finns två bra program för bildredigering i Android: Photoshop och Picsay. Fotoexperterna på Adobe släppte sin Photoshop-version för Android för bara någon månad sedan, och trots rätt få funktioner så är Photoshop den bästa fotobehandlaren. Den är snabb, och man kan såväl beskära som justera färgmättnad med mera i bilderna.

Avslöjar musiken

Shazam

Länk: Android Market

Pris: Gratis

Ta reda på namnet på låten som spelas på radion - Shazam fungerar som TrackID på Sony Ericssons musikmobiler. Man spelar helt enkelt in en snutt av musiken, och sedan visas med häpnadsväckande träffsäkerhet vilken låt och vilken artist som det är man hör.

_image_

Kompisarnas musiksmak online

Last FM

Länk: Android Market

Pris: Gratis

Alternativ: Spotify

Lyssna online på streamad radio baserat på din musiksmak. Last FM är inte alls lika bra som Spotify när det gäller ljudkvalitet, men det fungerar mer som ett socialt nätverk där man kan lyssna på vänners musik efter deras musiksmak - och efter vilka låtar som de spelat på sin mp3-spelare i datorn. Till skillnad från Spotify är Last FM dessutom gratis.

_image_

Direktsänd ögonblicket

Qik

Länk: Android Market eller www.qik.com

Pris: Gratis

Alternativ: Bambuser och Ustream

Direktsänd video från din Android-mobil! Det är nog enklare och roligare än många tror. Qik är ett riktigt bra program för att direktsända, och videon ligger live på qik.com/dittkonto när du sänder från mobilen. Sedan lagras vidosnuttarna där. Det går också enkelt dela med sig av videofilmerna till facebook och youtube direkt från applikationen. En mycket bra funktion är offline-läget, som gör att du kan filma även utan att vara online, och så skickas filmen upp omedelbart när du går över till onlineläge i programmet. Bra om du exempelvis är utomlands och bara vill ladda upp via wlan (för att undvika dataroaming) eller befinner dig där du inte har 3G-täckning.

_image_

Videosändning med kvalitet

Bambuser

Länk: Android Market eller www.bambuser.com

Pris: Gratis

Alternativ: Qik och Ustream

Det svenskutvecklade alternativet till Qik för att direktsända video från din Android heter Bambuser, och ger en något mer högkvalitativ direktsändning än Qik. På en karta intill filmen syns hela tiden varifrån du sänder. En av de roligaste nya funktionerna är att man också kan chatta med sina tittare i direktsändning, via applikationen. Kvaliteten på videon kan ökas på ytterligare genom att du ställer in så att mer högkvalitativ version av videon laddas upp efter direktsändningen.

_image_

Textad musik

Tunewiki

Länk: Android Market eller www.tunewiki.com

Pris: Gratis

En mediaspelare som också ger dig låttexterna i skrift samtidigt som låten spelas. För dig som vill lära dig sjunga med inför allsången på skansen kanske? Rätt trevlig app, som både kan spela upp låtarna man har på telefonen, men också söka efter musikvideos på Youtube - och spela upp även dem med textning.

_image_

Släng tv-tidningen

TV-Guide

Länk: Android Market

Pris: Gratis

Alternativ: Norska appen "TV Guide"

Låt mobilen slå upp tv-tablån. Med TV Guide får du veta allt om programmen som visas just nu, och vad som kommer de närmaste timmarna. Dessutom finns en särskild flik med info om dagens och kvällens långfilmer, och en separat sportflik.

Iphone:

_image_

Hittar låtens titel

Midomi Soundhound

Länk: App Store

Pris: 49 kr

Alternativ: Shazam 0 kr. Känner igen inspelningar från tex radio.

Visst händer det att man nynnar på en låt, men inte kan komma på vilken det är. Med Midomi räcker det, tro det eller ej, att nynna på låten, så spelar Midomi in det och berättar vad låten heter. Smått magiskt faktiskt, när det funkar.

_image_

TV som hemma

BBC World News Live

Länk: App Store

Pris: 38 kr.

Med den stora skärm som Iphone har är det kanske konstigt att den inte anävnds flitigare. Med det här programmet ser du direktsändningen i fullskärm dygnet runt via 3G eller wlan. Ladda ner genom att söka på Itunes App Store.

_image_

Din fjärrkontroll

TV.nu

Länk: App Store

Pris: Gratis

Anpassa tablån efter vilka kanaler du själv har tillgång till, det är bara att välja i den långa listan. Sedan kan du se vad alla kanaler sänder för tillfället och glömma allt vad text-tv och tv-tidningar heter, om det sedan är för att på bussen se vad som går när du är hemma, eller helt enkelt för att slippa resa dig ur tv-soffan.

_image_

Smart bildbehandling

Photoshop

Länk: App Store

Pris: Gratis

Alternativ: Camerabag 15 kr. Snygga effekter på dina bilder.

Bearbetning och effekter för de bilder du tar med din Iphone. Faktum är att programmet är riktigt lättanvänt och utnyttjar pekskärmen på ett riktigt smidigt sätt med förhandsvisning av din bildbehandling medan du gör den.

_image_

Radio där det inte finns

WunderRadio

Länk: App Store

Pris: 49 kr

Alternativ: FStream 0 kr. Gratis radio via internet, men krångligare att ställa in.

Knepet för att få radio i Iphone, som ju saknar FM-radio är att ladda ner ett program för radio via internet. Wunderradio gör det riktigt enkelt. Med hjälp av gpsen hittar den lokala kanaler, precis som en vanlig fm-radio skulle gjort och du kan enkelt spara dina favoriter oavsett om det är Radio Haninge eller 100,3 The Sound i Los Angeles. Funkar både via w-lan och 3G.

_image_

Styr musiken och önska

Remote

Länk: App Store

Pris: Gratis

Apple själva har gjort programmet som gör att du, men även besökare hemma hos dig kan styra Itunes. Använd det som en fjärrkontroll själv, och låt gästerna (via sina Iphones) önska låtar när du har fest.

_image_

All musik alltid

Spotify

Länk: App Store

Pris: Gratis

Programmet är inte så avancerat och det begränsas av att man inte kan köra Spotify (eller andra tredjepartsprogram) i bakgrunden. Tjänsten i sig gör att programmet ändå platsar. Kräver Spotify Premiumkonto (99 kr/ månad).

Endast för Iphone 3GS:

_image_

Egen live-tv

Qik

Länk: App Store

Pris: Gratis

Alternativ: Flickr 0 kr. Laddar upp bild och film till Flickr.com.

Videokameran i 3GS används här för att du ska kunna skicka filmen du tar direkt upp på webben. Det streamas inte i direktsändning, utan du får istället spela in först och sedan skicka upp klippet.