Annons

14:e maj kan du betala parkeringen med mobilen

Publicerad Uppdaterad

Det är det irländska företaget Parkingpartners som lanserar betalningslösningen. Och från och med den 14:e maj kan alla i Stockholms län som har en mobiltelefon betala parkeringsavgifterna via telefonen.

Poängen är att den kan användas oberoende av vilken operatör man har. Efter att ha registrerat sig får man efter en till två dagar ett kundnummer och sedan är det bara att börja använda tjänsten.

Man kan betala antingen via SMS (då man skriver beteckningen för aktuell parkeringszon och hur lång tid man planerar att stå parkerad), wap, genom att ringa automatiskt telefonsvar eller genom att ringa personlig betjäning.

Som bekräftelse på att man betalat får man ett SMS med numret på kvittot. Man kan välja mellan att betala via kreditkort-Mastercard eller Visa, eller i efterhand, via en vanlig faktura.

- Fördelarna med lösningen är att man slipper ha småpengar med sig, att man, via webben, kan beställa en funktion som skickar en påminnelse via SMS när parkeringstiden håller på att gå ut. Om man vill kan man när som helst, var som helst, antingen förlänga tiden eller förkorta den. Det innebär att man i själva verket bara betalar för den reella tid man stått parkerad, säger Kees Den Hollander, ansvarig för Sverige på Parkingpartners.

Det finns två abonnemang att välja på: för den som inte står parkerad mer än fem timmar i veckan finns en variant utan månadsavgift men där parkeringstaxan höjs med cirka fyra kronor i timmen. Det andra abonnemanget, för den som parkerar ofta, kostar 100 kronor i månaden och där är timtaxan densamma som vanligt.

När lösningen lanseras kommer den gälla utomhus, men inom kort ska den fungera även i parkeringshus.

Den lapp med en streckkod man får från parkeringsautomaten sätter man i bilens vindruta. Parkeringsvakterna kontrollerar sedan giltigheten genom att scanna streckkoden med en Symbol GSM- handdator. Om bilen är anmäld stulen kommer också uppgifter om detta upp vid scanningen.

- Anledningen till att Parkingpartners valde Stockholm för den första lanseringen är att så gott som alla äger en mobiltelefon samt att det finns en stor medvetenhet kring parkeringslösningar och en stor vilja att förenkla för konsumenten, säger Kees Den Hollander.

Inom ett halvår hoppas Parkingpartners att lösningen inte bara finns i hela Skandinavien utan också i Västeuropa. I juli lanseras den i Amsterdam. Det innebär att om du ska åka på bilsemester i Amsterdam till sommaren kan du betala via din mobiltelefon, precis som vanligt, med instruktioner på svenska.