Annons

15 bra gps-program

Letar du efter nya användningsområden för din gps-mobil? Vi listar 15 bra program som på olika sätt använder positionsdata.

Publicerad Uppdaterad

Series 60

Sportstracker

sportstracker.nokia.com

Sportstracker använder mobilens gps för att logga träningsrundorna. Programmet är uppkopplat mot en webbtjänst, så du kan dela med dig av dina resultat till kompisarna och se exakt var du svettats på en karta. Räknar även steg om mobilen har accelerometer och kan synka resultaten med träningsdagboken Wellness Diary.

___

Nokia Chat

www.nokia.com/betalabs/chat

Nokia Chat kombinerar chatt och gps - du kan visa din aktuella position, ungefär som ett statusmeddelande, och se var du befinner dig i förhållande till personerna du chattar med. Programmet använder den öppna Jabber-standarden och går att koppla ihop med andra chattjänster på nätet. Förutom positionen går det även att skicka ljudmeddelanden - en typ av Push-to-talk.

___

Google Maps

www.google.com/gmm

Googles kartprogram finns för de flesta mobila operativsystem, men S60-versionen är något mer kraftfull än Google Maps för java. Programmet visar Googles kartor och satellitbilder i mobilen och har funktioner som vägbeskrivningar, trafikinformation och sökning efter intressepunkter.

___

Nokia Location Tagger

www.nokia.com/betalabs/locationtagger

De senaste S60-mobilerna har geotagging inbyggt i kameraprogrammet, men saknar din mobil det så kan du lägga till funktionen med hjälp av Location Tagger. Programmet sparar gps-positionen direkt i bildens exif-information så bilderna kan positioneras i Nokia Maps, i datorn eller i bildbloggar med kartfunktion.

___

UIQ

Smartcom GPS

www.wild-mobile.com

Smartcom GPS gör din mobil till en kartplotter för sjökort eller andra scannade kartor. På hemsidan finns program för att kalibrera kartor så att koordinaterna stämmer. Förutom din position på kartan innehåller programmet logg, informationsfält med kurs och hastighet och andra finesser som brukar finnas i gps:er för båt och friluftsliv.

___

Wayfinder Navigator

www.wayfinder.com

Ett fullfjädrat navigatorprogram med många uppkopplade funktioner. Förutom vägvisning och intressepunkter innehåller Wayfinder kopplingar till många olika databaser - till exempel alla brevlådor och postutlämningsställen. Programmet har också en Facebookapplikation för dig som känner att vännerna behöver veta ännu mer om vad du gör och var du befinner dig.

___

Anchor Alert

www.viking.tm

De flesta gps-mottagare för marint bruk har ett larm som varnar om båten börjar driva bort från ankringsplatsen. Programmet AnchorAlert ger samma funktion i Symbianmobiler. Om mobilen saknar inbyggd gps går det även att använda programmet med en extern bluetooth-gps. Inställningarna är enkla - man anger hur långt ifrån utgångsläget båten tillåts röra sig och trycker sedan på "start". Om avvikelsen blir för stor, till exempel om ankaret inte fått fäste i botten eller om linan gått av, larmar programmet.

___

Java

Wayfinder Active

www.activeoutdoor.com

Tränings- och kartprogram för gps-mobilen. Mot en avgift kan du få tillgång till Lantmäteriets topografiska kartor. Till Wayfinder Active hör en webbcommunity där du kan ladda upp dina loggar och diskutera träning med andra användare.

___

Basenav

www.basenav.com

Basenav fungerar med nästan alla javamobiler och kan både visa kartor och förse mobilen med nya gps-funktioner. Förutom att logga var du varit kan du mata in en riktning och få hjälp att följa kursen utan avvikelser. Programmet kan också visa aktuell hastighet och beräkna medelhastigheten över tid.

___

Windows Mobile

Tomtom

www.tomtom.com

Tomtom är ett av de mer kraftfulla navigatorprogrammen för mobilen och fungerar bäst i fordon och på telefoner med stor skärm. De uppkopplade funktionerna ger dig tillgång till trafikinformation och de senaste kartorna. Tomtom finns även i en version för S60-mobiler.

___

GPSToday

www.geoterrestrial.com

GPSToday är ett litet tilläggsprogram som visar din position på idag-skärmen. Bland finesserna finns möjligheten att geotagga bilder, söka efter adresser och snabbt visa om du befinner dig i närheten av någon adress i din telefonbok.

___

Iphone

Nearby

platial.com/Iphone

Nearby kopplar upp dig mot en databas full med sevärdheter. Programmet listar allt intressant andra användare upptäckt i närheten av din position och du kan tipsa andra om dina favoritplatser. Utöver intressepunkter finns det möjlighet att ladda upp blogginlägg och geotaggade bilder.

___

Nearpics

themacbox.co.uk/iphone/nearpics/

Vill du se bilder tagna i närheten av platsen där du befinner dig? Det är just vad Nearpics levererar. Programmet söker igenom panoramio.com efter geotaggade bilder från rätt plats och laddar ned till din Iphone 3G eller Ipod Touch.

___

Twinkle

tapulous.com/twinkle

Ett avancerat chattprogram med positionering. Samlar statusmeddelanden och bilder från folk i närheten till din startskärm.

___

GPSCompass

www.amalgamatedcoders.com

Visar information från din gps med stil. Du kan välja mellan 17 olika datafält runt den animerade kompassnålen - från latitud och longitud till trippmätare och den aktuella precisionen i positionsangivelsen.