Mobils Erik Mörner listar:

5 saker vi gillar med Samsung Galaxy S4

Det var inte bara den lilla pojken som steppade, teaterföreställningar kring varje funktion och omfattning av själva lanseringsevenemanget som gjorde intryck på Mobils Erik Mörner. Här listar han vad som imponerade mest med Samsung Galaxy S4 – samt några saker som är mindre bra med luren.

Publicerad Uppdaterad

1. Skärmen

Det tydligaste och även det man först lägger märke till är utan tvekan skärmen. Det har dels att göra med att det är den som tydligast vid ett förstas test skiljer S4 från föregångaren, men även för att den helt enkelt är ovanligt skarp.

2. Översättning

Den fungerade hjälpligt när jag testade funktionen på lanseringseventet, men tanken är i alla fall att man ska kunna prata in på ett språk och sedan få det översatt och utskrivet på ett annat. Det är en funktion som har ett tydligt syfte, men den bygger på att ljudet bearbetas i molnet på Samsungs servrar och under lanseringen var Internet långt ifrån stabilt. Funktionen drar både nytta av telefonens funktioner för att tolka tal till text och vice versa.

3. Hälsoappen

Här utnyttjar Samsung bra sin möjlighet att särskilja sig. Med nya sensorer som mäter temperatur och luftfuktighet skapar man sig en egen nish och något som det snackats om i åratal blir nu lite mera verklighet. Galaxy S4 ersätter inte en läkare, men som Samsung säger, den kan vara ett litet komplement. Framförallt är det intressant att telefonen utan att du behöver tänka på det kan samla data från ditt liv, lite mer utförligt än konkurrenterna kan.

4. Kontaktlös kommunikation

Det låter kanske lite onödigt, men jag kan se nytta med att kunna styra telefonen utan att röra den. Framförallt tänker jag på situationer i köket när man lagar mat och vill hantera telefonen utan att behöva först tvätta händerna och sedan torka dem för att kunna se vidare på receptet i telefonen. Ett alternativ alltså till att som Sony göra telefonerna kladd- och fuktsäkra.

5. Fotobok

Möjligheten att samla bilder från till exempel en resa och presentera som en helhet är en trevlig bekantskap. Den bok du kan förhandsvisa i liggande läge på telefonen är precis så som boken kommer att se ut om du dessutom väljer att utnyttja Samsungs tjänst för att trycka boken och leverera den.

…och på minussidan

Formgivning

Det är tydligt att Galaxy S4 var ett mycket litet steg för designen, ja snarare en Galaxy 3S för att tala Apple-språk. Det här är också ett område där de två stora

konkurrenterna HTC och Sony gjort stora framsteg den senaste tiden, medan Samsung stått och stampat, ja till och med kopierat sin formgivning från S3 till snart

sagt varje ny lansering, vare sig det varit billigare telefoner eller större surfplattor.

Gruppfunktionerna

Med de funktioner som ska sammankoppla flera Galaxy S4 tycker jag att Samsung är lite ute och famlar i periferin. De bygger ju framförallt på att alla inblandade har samma telefon och det är en inriktning som främst Apple haft. Bättre då om man kan skapa lösningar för fler olika telefoner.