Annons

Så förbereder du dig bäst

5 tips från experten inför lönesamtalet

Anna-Karin Mattsson, lönerådgivare hos Unionen. Foto: Unionen.

Var påläst och envis - men undvik att jämföra dig med kollegorna. Här är lönerådgivaren Anna-Karin Mattssons bästa råd när det är dags för lönesamtalet.

Publicerad Uppdaterad

Att förhandla om sin lön är inte det lättaste - oavsett om du är helt ny eller har varit på arbetsplatsen ett tag. Du vet säkert hur mycket du vill få upp lönen, men hur övertygar du chefen om det?

Ett av de vanligaste misstagen är att inte vara tillräckligt påläst. En undersökning från Unionen visar att många lägger mindre än en halvtimme på att förberedda sig inför lönsamtalet - vilket är alldeles för lite tid.
– Se till att du och din chef bokar in löneförhandlingen med god framförhållning så att du har gott om tid att förbereda dig. Desto bättre förberedd du är, desto större möjlighet har du att kunna påverka, säger Anna-Karin Mattsson, lönerådgivare hos Unionen.

Det är också viktigt att du har en tydlig bild av dina prestationer under året som gått.
– Koncentrera dig på att ta fram konkreta exempel på hur dina arbetsuppgifter har förändrats till att bli svårare, hur du har fått utökade arbetsuppgifter och ansvar, samt på vilket sätt du uppfyllt och ibland överträffat målen som satts, säger Anna-Karin Mattsson.

Hon fortsätter:
– Det är alltid bra att vara påläst om hur det går för företaget. Kunskap om företaget och dess ekonomi kan ge dig en möjlighet att bekräfta eller genomskåda din chefs påstående om huruvida det finns pengar för löneökningar eller inte. Det visar också att du har ett intresse för företaget som helhet, vilket om det används rätt ofta uppfattas som något positivt av chefen.

Se även till att prata med vänner och bekanta med liknande jobb - på så sätt kan du få en känsla för ditt löneläge. Lönestatistiken som finns exempelvis på unionen.se och andra sidor är ett annat effektiv verktyg för att få koll på den senaste medellön för ett yrke.
– Men det är viktigt att vara medveten om är att statistiken endast är en ögonblicksbild och inte att facit på viken lön som du borde ha. 

Vad finns det för andra vanliga fällor att undvika under lönesnacket?
– Att du är aggressiv istället offensiv. Grunden är inte att ställa aggressiva krav på konkreta löneökningar utan att istället hitta så många argument som möjligt som styrker att du är värd en löneökning. Det är heller sällan framgångsrikt att klaga på att en kollega har högre lön än du. Det kan finnas en hel mängd skäl till varför det är så, och du framstår mer som avundsjuk än professionell och saklig, säger Anna-Karin Mattsson.

Lista: Expertens bästa tips inför lönesamtalet

• Var påläst och väl förberedd. Detta är oerhört viktigt - oavsett om din chef är ny eller om ni har löneförhandlat tidigare. Om du uppfattas som kunnig och saklig är chansen större att chefen lyssnar på dig.

• Var öppen och prestigelös. En bra förhandlingsteknik är att inleda med att ställa många frågor och lyssna. Detta är speciellt viktigt om du har en ny chef. För att du ska få gehör för dina argument krävs att du lyckas skapa ett förtroende mellan dig och chefen.

• Var lösningsorienterad. Lås inte fast dig vid ett enda mål för din lön - det kan finns många olika sätt att nå den löneutveckling som du eftersträvar. De flesta diskussioner där man vill komma överens innebär ett givande och tagande, kanske du inte sitter inne med all information från början utan kan få reda på nya saker när du diskuterar med chefen. Det kan vara bra att vara beredd på att ändra sin uppfattning under resans gång.

• Se till att diskutera frågorna i botten. Gå igenom alla frågor som har med din löneutveckling grundligt tillsammans med din chef. Det finns alltid en lösning som båda parter kan acceptera, man måste bara hitta den och då gäller detta att vända på varje sten.

• Var envis och ge inte upp för lätt. Att ”tjata” lite kan vara en bra strategi. Chefen vill i grunden också ha en bra relation till dig och kan därför ha svårt att säga nej allt för många gånger… Så småningom dyker det upp ett ja.

Källa: Anna-Karin Mattsson, Unionen.