Chatt om Iphone och Ipad

50 svar om Iphone, Ipad och appar

Erik Mörner har svarat på frågor om Iphone, Ipad och Apples operativsystem iOS. Här kan du läsa hela chatten med frågor och svar i efterhand.

Publicerad:

27 apr 2012 - 14:01

Uppdaterad:

27 apr 2012 - 14:01

JN: När tror ni att iPhone 5 släpps? Samt vilka ändringar kommer vi få se gentemot 4s? Vore väldigt intressant att veta!

Erik Mörner: Jag skulle gissa att den kommer i höst, ungefär ett år efter att Iphone 4S kom ut. Jag tror att designen kommer skilja sig från IPhone 4S och IPhone 4 och det har ju talats om både kurvat glas och annat format och material. Större skärm och kanske lägger Apple in även NFC, men för att det ska bli användbart krävs ju at man kombinerar det med betydligt bättre funktioner än andra mobiltillverkare klurat ut.

hd: Kan man stånga av pip ljudet när man slår telefonnummer på något sätt?

Erik Mörner: Jag har inte hittat något annat sätt än att helt sätta telefonen i ljudlöst läge.

Q: Hej Erik! Min iPhone 3GS fastnar ofta i edge-läge, vilket så klart går väldigt långsamt. Om jag då aktiverar flygplansläget några sekunder och sedan tar bort det igen, så telefonen får leta på nätet på nytt, så får jag 3G-uppkoppling igen. Vet du vad det kan bero på? Jag har Halebop som operatör.

Erik Mörner: Det lär främst bero på helt enkelt operatörens belastningar i nätet och hur de prioriterar sin trafik.

Bandi: På Aftonbladet idag har de en fråga vilken mobil man har, 67% har svarat att de har en iPhone. Är inte det en farlig utveckling? Är folk verkligen så trångsynta i Sverige och måste ha samma mobil som alla andra har?

Erik Mörner: Jag antar att du själv inte använder en Iphone, men det är ju ganska tydligt om du tittar på bussar och pendeltåg idag att Iphone är vanlig. Att Apple har lyckats locka många att köpa Iphone är minst sagt tydligt.

Anders: Hej, Jag har en iPhone 3gs som jag är mycket nöjd med. Dock så har den på senare tid blivit allt "segare". Exempelvis när jag ska gå in och läsa ett nytt meddelande (kan ta flera sekunder). Om det nu går, har du något tips på vad kan man göra för att speeda upp den?

Erik Mörner: Nja, en sak man kan göra är ju att återställa den och därmed förlora alla sms, och sånt som ligger kvar i telefonen annars. Men det är ju inte så kul. Enklare är ju att återställa den och sedan ladda in från backup.

Robert Karlsen: Tror du att iOS 6 kommer vara kompatibelt med iPhone 4 utan att den blir seg? iPHone 3G blev ju som knäck efter nån uppdatering!

Erik Mörner: Nej, det tror jag faktiskt inte. Apple har tidigare varit dåliga på det, så ett byte av telefon till den senaste modellen har efter uppgradering känts allt mer lockande.

Simon: Hej vilka är dem 10 bästa spelen till iphone som kostar?? MVH

Erik Mörner: Jag får återkomma till den frågan, det är ett bra artikeluppslag som vi får titta närmare på!

Oliver: Hej! jag har en iphone 4 som kör ios 5.0.1 och är jailbreakad och jag vill nu uppdatera den till 5.1 hur ska jag göra? Jag undrar även hur jag får över min musik från iphonen till itunes biblioteket? MVH Oliver

Erik Mörner: Jailbreakad kan du inte anävnda Apples uppdatering i Itunes som vanligt, utan måste vänta. Officiellt kan du inte föra över musiken från Iphone till Itunes utan bara tvärtom om det inte gäller musik du köpt från Itunes i telefonen. Finns dock tredjepartsprogram som löser det.

Björn: Hej ! Jag står i begrepp att förnya mina företagsabonnemang och överväger Iphone efter att ha haft Windows (gamla i ett antal år). Kan du bekräfta att man kan köra pushmail och Exchange sync för mail, kalender, contacts etc utan några tredjepartsprogram. Funkar det också för Business Contact Manager i Outlook (enkelt CRM påhängsprogram till Outlook) ?

Erik Mörner: Exchange funkar, hur det är med CRM är jag mer tveksom om.

Nisse: När kommer Ios-produkter klara 802.11ac-standard?

Erik Mörner: Det ser väl ut som det dröjer ungeäfr ett år, elelr knappt ett år, baserat på tidsplanen för den nya wlan-standarden.

Nisse: Blir det svenskkompatibel LTE i nästa Iphone?

Erik Mörner: Jag vet ju inte säkert, men jag skulle gissa att den får samma LTE-chip som Ipad har idag. Man kan ju trösta sig med att den stödjer även turbo-3G upp till 42 Mbit/s. Det räcker ju en bit.

Aron: Hej Erik! Om du skulle byta från iPhone till ett annat märke/operativ, vad skulle du byta till då? Eller finns det ingen motsvarighet till iPhone?

Erik Mörner: Fördelen med till exempel Android är ju att det är lite mer anpassningsbart, där kan jag till exempel få alla bilder uppladdade till Dropbox automatiskt, appar kan anpassa mer i systemet där. Ska jag köra Android skulle nog en HTC One S ligga nära till hands, elelr en Sony Xperia S.

Mickek: Jag har problem med min ipad 3, den tappar det mobile nätet ibland. Måste starta om för att den ska gå igång igen. Vet du om nån lösning är på G? Enligt forum är det många som har samma problem

Erik Mörner: I de där fallen är det ju svårt att göra så mycket annat än att hoppas på en uddatering från Apple. Har du pratat med deras support?

Nixta: Jag ska köpa en ny mobil och undar om du tyck jag ska köpa en iPhone? Om en iPhone så undra jag om du tycker jag ska vänta på femman men jag vill inte ha så stor skärm.

Erik Mörner: Så stor skärm tror jag inte den får, men jag tror att det blir ett stort steg från Iphone 4S. Jag skulle vänta om jag var du.

Fleksnes: Hej! Har precis beställt en Ipad. Vilka tillbehör, förutom vettigt skärmskydd, rekommenderar ni i första hand? Och kan jag strömma Spotify till ps3 via wifi utan jailbreak? Mvh

Erik Mörner: Hej, nej det tror jag inte. Det finns ju dlna-appar, men inga som kombinerar det med Spotify vad jag sett.

lennartc: Hej Erik! Jag har iPhone 4 och tänker köpa iPad framöver. Är det lätt att föra över exempelvis e-böcker som finns i iPhonen till iPad? Kan man föra över redan köpta appar i iPhonen till iPad under förutsättning att de passar båda dessa medier?

Erik Mörner: Inga problem, det sköter iCloud i båda fallen utan problem.

Lars Ohlsson: Jag måste få veta vad ni tycker om detta ang avsaknad av hot spotfunktion i nya iPaden, jag ser ej anledningen, närmast tjänstefel snarare, har du någon kommentar till Apples agerande, för inte ligger det hos operatörerna, det har jag svårt att se. Tacksam för svar.

Erik Mörner: Jag ser ett större behov av att kunna dela ut internet till Ipad från tex Iphone, men jag hller helt klart med dig om att internetdelning även i Ipad vore bra.

Ipadgalen: Emoji-tecken (smileys o alla andra tecken) syns aldrig när man skriver in på facebook mm. Varför inte?

Erik Mörner: Nej, de är tyvärr Apple-unika. Syns bara i iOS.

ingfre: Jo jag skulle fråga angående en artikel som jag såg här hos mobil Att det finns brister i iOS som gör att bla polisen kan ta kontroll över telefonen. Det lär skall gå att fixa med en uppdate. Så varför får vi inte en sådan uppdate? Pinsamt om APPLE vägrar släppa något sådant.

Erik Mörner: Jo, den uppdateringen finns sedan länge. Det uppdateringen handlade om var att begäransa informationsmängden som gick att få ut ur telefonen angående din positionshistorik. Fortfarande går det dock att utvinna mycket information ur en telefon, IPhone och andra telefoner, helt enkelt för att det lagras mycket information där. Positrionsdata på alla dina bilder, meddelanden du skickar, e-post, webbadresser du skriver in och så vidare, samt då position, var du befinner dig. I praktiken är ju telefonen en liten dator.

Petrus: Ipad2 vs Ipad(3)! Vilken ska man välja om man inte bryr sig om några hundralappar extra?

Erik Mörner: Ja, då blir det Ipad 3. Skärmen är främsta orsaken.

Per: Kan jag använda min dongel till en ipad? (om jag väljer att köpa Wifi varianten)

Erik Mörner: Nej, du måste dela ut internet via wlan från en mobiltelefon eller en router.

ml: Kamerafunktionen fungerar inte på den vanliga standard appen när man ska knäppa kort eller filma utan det blir bara svart hela skärmen och blinkar till. Men det går dock att använda kameran på andra appar som instagram bland annat och alla andra nerladdade appkamera funktioner. Så undrar vad problemet är för något. Hoppas jag får ett svar!

Erik Mörner: Det låter som en återställning av telefonen krävs för att lösa det där.

a.a: hej har en iphone 4 låst till telia köpte den på tradera och behöver låsa upp den. Undrar vart man kan köpa upplåsning, ägaren skickade aldrig med orginal kortet så det går inte att aktivera den än :/ om jag inte jailbreakar den isf det är 04.11.08 baseband

Erik Mörner: Det kan ju vara lite problematiskt, beror på till exempel vilken os-version som finns i. Det enklaste är ju om Telia låser upp den, men för det krävs att bindingstiden har gått ut. Fördelen då är ju att du kan använda Apples uppdateringar och slippa en del annar strul som kan dyka upp beroende på jailbreak.

viko: Vad kan man förvänta sig utav den nya iPhone? Eller kommer de komma en ny iphone? när tror du att den kommer att släppas?

Erik Mörner: Jag tror på en ny design, precis som det varit tidigare alltså att till exempel Iphone 3G och 3GS var likartade, men sedan följdes av en radikal redesign. Jag gissar på att en ny Iphone kommer i höst, ungefär ett år efter att Iphone 4S kom.

Cmlewan: Har iPad 3 stöd för Glonass?

Erik Mörner: Det sägs finnas på Qualcomm-chipet i nya Ipad, men Apple själva nämner inget om det i sina specifikationer för Ipad. Det kan ju hända att det finns, men inte är aktiverat.

AM: Hej! Jag har en fundering kring min IPhone. Jag har försökt att ställa in min e-post i telefonen och får den inte att skicka mejl när jag är trådlöst uppkopplad, utan endast via 3G-nätet. Jag har varit i kontakt med både min internet- och abonnemangsleverantör utan framgång. Jag får inte inställningen gällande lösenords autentisering att sparas... Varför? Jag går in under Inställningar/E-post, kontakter, kalendrar/Konton (här har jag skapat en konto)/Server för utgående e-post (SMTP)/Primär server (som ska användas vid WiFi-uppkoppling)/Autentisering/väljer här lösenord. Sedan trycker jag på "Klar", backar ut till kontot och trycker "Klar" även där. Om jag har förstått rätt så ska allting vara sparat då. Går jag sedan in igen så är det inget markerat under Autentisering, vilket jag tror är anledningen till att e-posten inte skickas. Tacksam för hjälp! Med vänliga hälsningar AM

Erik Mörner: Tyvärr har jag ingen spontan lösning. Kanske kan jag kolla upp det om du mailar på erik@mobil.se. Funkar det med andra e-postkonton i samma mobil och har du problem oavsett vilket konto du använder i telefonen. Jag tänker alltså om man kan isolera problemet till e-postleverantör, uppkoppling, eller mailkonto.

Skrivaren: Varför har iPhone inget vettigt skrivsätt där man kan få ordförslag och där de vanligaste orden kommer upp efter 2 bokstäver? Vad finns för alternativ? Är urtrött på att skriva meddelanden på iPhonen på nuvarande, taffliga sätt.

Erik Mörner: Det korsta svaret är ju som så mycket annat Apple gör: För att Apple vill ha det så. Jag personligen tycker att det går ganska bra att skriva på och låta telefonen/plattan rätta vartefter, men det är ju en smaksak så klart.

Agne: Kan man kan köra Flash på en iPad utan att roota den? Känns som ett krav då sonen kör en hel del spel av den typen på pc:n nu.

Erik Mörner: Med stor säkerhet kan jag svara "aldrig" på den frågan, alltså att det aldrig kommer att vara möjligt. Om sonen vill köra flashspel är Ipad inget bra val. Däremot finns det ju många bra spel som appar till Ipad, inte flash dock.

joe: När kommer siri på svenska?

Erik Mörner: Om ett år kanske. Enligt de planer Apple gått ut med så kommer det i alla fall inte i år.

gurkan: När kommer nästa programuppdatering efter iOS 5.1 till iphone?

Erik Mörner: Hej Gurkan, Jag skulle nästan tro att det blir iOS 6. Det räknar vi med ska visas i juni på Apples utvecklarkonferens, i alla fall en liten smygtitt.

Ali: Hej Erik jag har hört att iPhone 5 ska ha mycket större skärm hur mycket kommer det att påverka batteri tiden.

Erik Mörner: Det är ju lite svårt att svara på. Jag tror inte skärmstorleken blir mycket utan i så fall marginellt större, det finns ju lite svarta kanter att ta av i dagens Iphone. Förhoppningsvis kan ju Apple trycka in lite bättre batteri också, telefonerna som kommer ut nya brukar ha ungefär samma pris och batteritid som den tidigare men med snabbare processor, bättre skärm, mer minne och så vidare.

Heman: Hej, kan man få in film i iphone/ipad utan itunes, tex usb med kameratillbehöret?

Erik Mörner: Nej, inte riktigt så. Men det du skulle kunna göra är ju att använda en tjänst som hämtar filmen från internet. Förutsätter ju visserligen snabb uppkoppling, men då kan du ladda upp dina filmer till exempelvid Dropbox och sedan använda Dropbox app för att titta på filmerna i telefonen.

JL: Hej Erik! jag har en iPad 2 och är topp nöjd. Men, jag har ett problem.För att kunna avinstallera appar å ska man trycka på ikonen i fråga och hålla fingret nedtryckt tills ett kryss kommer upp. Detta fungerar ej och jag har uppdaterat paddan till senaste uppgraderingen. Vad tror du? med vänliga hälsningar.

Erik Mörner: Tjena, det där låter konstigt. Om det inte heller hjälper att återställa plattan är nog det enda du bör göra att kontakta Apples support. Jag har inte varit med om det där problemet tidigare någon gång.

Blabars: Vilka är de 5 bästa Ipad spelen?

Erik Mörner: Då skulle jag, med lite rådslag med vår spelredaktör Micke föreslå: Ghost Trick (49 kr), Pizza vs Skeletons (22 kr), Infinity Blade II (49 kr), Fifa 12 (65 kr) och Toca Kitchen :-)

loco: När kommer iphone 5?

Erik Mörner: Jag vet ju inte säkert, men jag gissar att vi somförra året får se en ny version av Iphone i slutet av året och en ny version av iOS, nummer 6 då, i juni under Apples utvecklarkonferens i San Francicso. Inbjudan till konferensen antyder försiktigt att det kan visas en ny Apple TV då. Figurerna i inbjudan har i alla fall Apple TV-form som vi känner dne idag.

Momme: Finns det någon antivirus app till iPhone då riskerna ökar att få in något spion alternativt skadligt program

Erik Mörner: Nej det finns inte. Grejen är ju den att ingen app i Iphone har sådana behörigheter att bevaka systemet som ett antivirusprogram skulle behöva för att vara verkningsfullt. Antivirusföretagens enda inbrytning i Appstore är relaterade appar. Jag har till exempel testat en app som backupar dina kontakter om du skulle förlora telefonen. Men alltså, inget antivirus.

Clara: Man kan inte lägga in händelser i kalendern iPhone 4S retroaktivt. Man kan lägga in och spara men de försvinner på 2 sekunder. Är det en inställningar som kan ändras? Tack för svar.

Erik Mörner: Du kan välja hur länge kalenderposter ska sparas. I Itunes synkinställningar för IPhone kan du ställa in hur många dagar redan passerade händelser ska visas, kanske är det den inställningen du ska justera?

jojje: Hej, när en jailbreak kommer ut till nya iPad kommer man kunna installera Siri och få alla Siri funktioner och inte bara Siri Dictation? Eller är den där koden eller nåt liknande bara regeristerad för Siri Dictation?

Erik Mörner: Jailbreakarna har stött på mycket problem i sina försök att få Siri att fungera på Iphone 4, så jag gissar att det är många saker som måste stämma i både hårdvara och mjukvara för att få Siri att fungera som i IPhone 4S. Jag tror ingen Siri kommer till Nya Ipad därför. Hade Apple velat ha Siri i Ipad hade nog lagt dit det från start.

Genjutsu:  Hej jag har precis köpt den nya iPad! Jag vill gärna föra över filmer till den men hur gör man?? Man måste tydligen konvertera filmerna men hur gör man det på bästa sätt utan att förlora kvalitet?

Erik Mörner: Det enklaste är ju så klart att köpa filmerna i Itunes, men jag förstår att du hellre för över de filmer du har. Hur du ska konvertera beror ju på vilket format de är i från början. Jag har oftast använt programmet Handbrake som finns till både Windows och Mac. Om du vill slippa att konvertera filmerna finns apparna CineXPlayer och Yxplayer som kan spela fler filtyper än den inbyggda spelaren klarar.

Brunte: Vad tror ni om skärmstorleken på kommande iPhone-modell? Stor sannolikhet att det rör sig om 1) 4tum 2)>4tum eller 3) samma storlek?

Erik Mörner: Med tanke på att konkurrenterna har märkbart större modeller så tror jag att nya Iphone blir aningens större, av dina väljer jag alternativ 1. Den ska ju passa bra i handen fortfarande.

.

.

 

.