Svar på dina frågor

77 frågor och svar om Iphone

I en chat svarade Mobils Erik Mörner på frågor om Iphone, Ipad och om de nya uppdateringarna som är på väg ut. Dessutom mer om kommande Iphone- och Ipadmodeller.

Publicerad Uppdaterad

Iphone: När jag svarar på mail, hur lägger jag till bilder och andra attatchments ?

Erik Mörner: När du skapar ett nytt brev och vill skicka med bilder så gör du det från Foto-galleriet och väljer Dela. När du däremot ska svara på ett mail och skicka med bilder måste du kopiera bilderna från fotogalleriet och sedan gå tillbaka till mail och klistra in bilderna där, i mailet. Filmer däremot måste du skicka direkt från bildgalleriet, de kan inte kopieras eller klistras in. Andra filtyper än dessa kan du inte lägga till i ett mail. Undantag är om du till exempel har ett Officeprogram då kan du välja innifrån det att skicka filer du jobbat med där i.

Iphone: Hur gör jag för att ringa personen jag läser SMS ifrån?

Erik Mörner: Klicka på klockan högst i konversationsfönstret så kommer du längst upp. Där hittar du knappen "Ring".

T. Clasdotter: Hej. Jag väntar ivrigt på den vita ipone 4. Vet ni hur det går med den? Kan den släppas innan jul tro?

Erik Mörner: Nej senaste beskedet från Apple är våren 2011, men frågan är väl om det är någon idé då när en ny modell är på gång (gissningsvis). Problemet som det ryktas är väl att färgen är svår att få bra, att den skiftar, samt att det tydligen ska ha negativ påverkan på kamerans bilder. Något om att ljuset från fotolampan påverkas av det vita.

Jonas: Hej och tack för en bra tidning! Hur går det med flash till Iphone nu?

Erik Mörner: Nja, flashfilmer funkar hjälpligt i appen Skyfire och med Adobe Flash ska utvecklare kunna "översätta" sina Flashproduktioner till appar, men då handlar det alltså om appar som dyker upp som vanligt i appstore.

kalle: börjar inte skärmarna bli lite väl stora, det vore väl praktiskt om man fick ner dom i fickan ? vad tycker ni ?

Erik Mörner: Ja ännu mer praktiskt om man kunde vika ihop även stora skärmar så de fick plats i fickan

Lennart: Har förhandsbeställt iPhone 4 hos The Phonehouse för en månad sedan. I dag när jag hos TP frågade när telefonen kommer ville försäljaren pådyvla mig en Samsung Galaxy 1 istället. Hon sa bl a att jag inte kan ladda över foton från iPhone till min PC. Måste ha Mac i så fall: Stämmer det? Jag har vänner som laddat foton till Facebook, varifrån jag laddat ned dem till min PC óch externa hårddisk. Försäljaren sa vidare att jag blir bunden till Apple’s program och kan inte använda andra program. Det är jag beredd på. Det finns ju över 300.000 appar om jag är rätt underrättad. Det bör väl räcka? Synpunkter?

Erik Mörner: Jo visst kan du ladda över foton från Iphone till din dator, oavsett om det är mac eller pc. Direkt från telefonen kan du också ladda upp bilder till Facebook och andra onlinetjänster. När det gäller appar är du precis som du säger hänvisad till de som finns i Appstore.

Mattias: Hej, Förstår inte varför Iphone får så mycket kritik. Ja den kanske har problem med vissa saker, men. Den kompenserar det med små sköna finesser. Och en överlägsen touch skärm vilket gör det otroligt lätt att skrolla. Jag har en Iphone 4 och upplever inget problem med den!

Erik Mörner: Ja, Iphone är inte perfekt, men som du säger så har den en hel del fördelar också.

S.L: Vet ni om webbläsaren Skyfire för iPhone kommer att komma i en ny version som kommer fungera bättre, och i så fall när?

Erik Mörner: Problemet med Skyfire är nog inte själva appen i sig utan inställningar och belastningen på deras servrar. Verkar som Skyfire måste anpassa för varje enskild sajt och det har de varit dåliga på när det gäller svenska sajter, funkar betydligt bättre när du tittar på amerikanska sajter. Sedan har de ju haft kapacitetsproblem på servrarna som sköter omkodningen, därav försäljningsstoppet. Löser de dessa problem tror jag att appen som den är idag fungerar bättre.

Patik: Kan man på något sett använda vilken mp3 fil som helst som sms signal på Iphone?

Erik Mörner: Nej, inte sms-signalen, men ringsignal: http://iphonebloggen.mobil.se/index.php/2009/08/valfri-mp3-som-ringsigna...

dimitri: När kommer ipad till sverige. jag har väntat och väntat när kommer den

Erik Mörner: Det talas ju mycket om att den ska komma under november, men de uppgifterna kommer bara från rykten, troligen baserade på att iOS för Ipad tycks få svenska som språk i version 4.2. Inget om detta dock direkt från Apple så jag tror det dröjer. De måste ju göra upp med operatörer och återförsäljare för att börja sälja särskilt 3G-varianten. Och dessutom få fram tillräckligt lager för att kunna möte efterfrågan i en köpstart.

Jennifer: Hej! Jag ska kanske köpa en iPhone 4 och undrar hur mycket den tål. Tål den att tappas i golvet, få vatten på sig osv? Jag fattar att den inte är stötsäker ellev vattentät men ungefär hur mycket tål den? Ska man köpa något skal till den? Tacksam för svar.

Erik Mörner: Ja, med glas på både fram och baksida så tycker jag att den känns ovanligt bräcklig, utan att ha testat att tappa den. Jag har ett skydd på , inte för att jag störs av något antennproblem utan för att jag är rätt säker på att den går sönder om jag tappar den i gatan.

mackzen: har du någon speciell måste app? till iphone 3gs, kan vara spel eller bar anågon nyttighets app.

Erik Mörner: Reeder (rss-läsare synkad mot Google Reader), Twitter, Pixelpipe (för att ladda upp bilder och hd-film) och iGiro (läser av ocr och importerar till webbläsaren när man betalar räkningar) är favoriter jag ofta använder.

Zackarias: VIlka funktioner går man miste om , om man impoterar en ipad? Finns det något som talar för att köpa en här i sverige?

Erik Mörner: Nä du ska inte missa något om du köper utomlands. Det är ju bara eladaptern som kan vara annorlunda då.

Niklas z: Hej! Jag har en ipod touch nu men har beställt en iphone 4 också. Måste jag betala för dom apparna jag har på touchen för att få dom på iphonen? Eller det hänger med på samma konto? Har tänkt att använda samma konto tack!

Erik Mörner: De appar du köper är bundna till ditt Ituneskonto så så länge du använder samma ska det vara problemfritt, du behöver inte köpa igen.

Albert: Vad skulle den enklaste konfigurationen vara värd på begagnatmarknaden idag?

Erik Mörner: Den enklaste konfigurationen av vad, vilken IPhone?

Martin: Angående betalappar för iPhone och iPad, vad är det som gäller när en leverantör lägger upp en ny version på App Store? Måste man som kund betala hela avgiften återigen för att få den uppdaterade appen, oavsett hur liten uppdatering som skett? Exempelvis, om man har en app som kostade en hundring och en uppdatering görs från version 1.1 till 1.2, måste man betala hundra spänn igen för att få version 1.2? Tack på förhand!

Erik Mörner: Nej alla uppdateringar är gratis. Däremot kan man få köpa till nivåer i spel eller vissa extrafunktioner via så kallade in-app-köp.

sam: kan man få bort sin jailbreaking i sin iphone?

Erik Mörner: Ja du kan återställa den till fabriksinställningarna via Itunes

Glenn B: Hej Erik! Som så många andra är jag väldigt intresserad av en Ipad och det ser väl ut som att den lanseras i Sverige undre november. Då är frågan! Kan man tro att en ny modell lanseras i slutet på januari? Vilka nya funktioner spekuleras det om i så fall? Vänta eller köpa, den ständiga frågan...

Erik Mörner: Ja det är väl rimligt att tro att en ny Ipad lanseras ungefär ett år efter att den första kom. Med kamera och med bättre skärm förmodligen. När Ipad kommer till Sverige vet man inte säkert innan Apple sagt något och än så länge är du knäpptysta.

Iphone: Är det sant att Iphones processor på 1 Ghz är nerklockad till 800MHz för att spara ström?

Erik Mörner: Jag vet inte, Apple kommer säkert aldrig bekräfta om det är sant, men jag ska försöka gräva lite i det.

Henrik: Hej. Vet ni om Telenor kommer att släppa iphone utan abbonemang till sina befintliga kunder som inte kan förlänga sitt abbonemang just nu. Vid försäljningsstarten av iphone 4 vägrade dom det.

Erik Mörner: Jag vet inte, men jag tror att de kommer att göra det precis som att IPhone 3GS efter ett tag började säljas även med kontantkort

Simon: Jag har tappat min iphone 4 och den har några repor på stål bandet/antennen, går den att bytas ut än?

Erik Mörner: Ja det tar jag för givet, du bör kunna kontakta de du köpte den av, men det lär ju inte gå på garantin

Qrum: hur gör man för att få google som startsida i safari? har kollat runt i mobilen och sökt runt på internet men hittar inget!

Erik Mörner: Nej, du kan inte välja någon startsida i Safari. Däremot skulle du kunna gå in på Google i Safari och sedan trycka plustecknet och välja att lägga på hemskärmen. När du trycker där så kommer du direkt till Google

Iphone: Finns det någon sida där man kan se hur många gånger och vilka appar som laddats ner flest gånger totalt sett ? Och hur mycket pengar tjänar egentligen apple på att folk säljer sina appar i butiken deras?

Erik Mörner: Nej det tror jag är statistik som Apple har, men inte delar med sig av. Avtalen i Appstore säger i alla fall att Apple får 30% av intäkterna för varje såld app.

gbg_man: Hej, hur kan man enklast lägga till egna låtar(favorit-låtar) som ringsignaler på Iphone4? Tack.

Erik Mörner: Antingen via Apple-programmet Garageband i din Mac eller via iTunes: http://iphonebloggen.mobil.se/index.php/2009/08/valfri-mp3-som-ringsigna...

johannes: när tror du den nya ipad kommer och tror du den kommer till sverige som iphone 4 ?

Erik Mörner: Ja om jag gissar så tror jag att den nya Ipad kommer ut och då även i Sverige i vår och sen en ny Iphone i augusti som vanligt under namnet Iphone 4s med rätt få nyheter

johannes: om man jailbreakad sin iphone så har garantin försvunnit är det möjligt att återställa luren och skicka den till lagning

Erik Mörner: Ja du kan återställa till fabriksläge i Itunes

Per: Hej Stämmer det att Iphone är in väldigt "låst" telefon? Kan jag flytta filmer i de vanligaste filformaten från min pc till telefonen? Detta är största anledningen till att jag nu kommer att köpa en Desire hd

Erik Mörner: Jo, man är lite begränsad till Itunes. Men som exempel finns appen VLC som erbjuder det du efterfrågar. Då går du förbi Apples egen spelare.

Axel: Hur ska man tänka i valet mellan 16 och 32 GB? Vilken typ av användning kan bli lidande om man väljer den mindre varianten?

Erik Mörner: Det är ju i stort sett film som kan ta den platsen. Filmar du mycket med Iphonens HD-kamera eller ser mycket på podcastfilm eller annat videoinnehåll behöver du 32 GB, annars går det nog bra med 16 GB

Qrum: hej hej jag har en iphone 4. funkar perfekt, men jag undrar när IOS4.2 kommer det har stått på flera sajter att det ska komma i dag men har inte sett det på apple? samt så undrar jag när man kan ladda ner skyfire igen från appstore?

Erik Mörner: Ja 4.2 ryktas det ju ska komma idag, men det släpps kanske senare idag eftersom amerikanarna ligger i en annan tidszon. Man kan ju tillägga att det är ett rykte. Apple har inte gått ut med något datum. När Skyfire kommer tillbaka vet bara Skyfire och det handlar ju om när de har tillräcklig serverkapacitet. Den finns just nu ser jag i amerikanska Appstore, men inte i svenska. Jag laddade ner från svenska den korta tid den låg där innan det blev "slutsålt"

Drago: Är det verkligen sant att Apple kommer släppa iPhone 5 första kvartalet nästa år, eftersom det fanns såpass mycket trassel med iPhone 4?

Erik Mörner: Nä det tror jag inte. Det ryktas däremot om att en version av Iphone ska släppas för den amerikanska operatören Verizon och andra operatörer som använder samma nätteknik, men det berör ju inte svenska marknaden.

Stefan: Vet du varför Iphone fungerar så dåligt med bluetoothheadset, låter ofta som att man har en plåtburk över huvudet när man pratar?

Erik Mörner: Det kom en del förbättringar i Ios 4.1 angående bluetoothstödet, till exempel möjligheten att styra musiken direkt från ett headset. talkvalitet däremot berördes nog inte av det. vi jobbar precis med ett stort test av hur olika headset funkar just med iphone

Göran: Jag söker efter ett program till iphone som man kan spela in telefonsamtal med och som fung utan månadsavgift och extra kostander , har ni något tips ? (helst utan jailbreak)

Erik Mörner: Appar i Appstore har inte tillstånd att spela in samtal, så vill du göra det är du nog tvungen att jailbreaka

android: Hej jag är en android kille, hur ska ni på apple locka över android folk till er. Va kan ni erbjuda som android inte kan? Hur skulle ni göra för att få mig att köpa en iphone istället för en android

Erik Mörner: Hej Androidkille. Jag jobbar inte på Apple utan på tidningen Mobil. Gillar du Android bättre tycker jag du ska köra Android.

Fredrik: Varför kan man inte använda telefonen som Wlan router? Det är ju enda bara en mjukvarouppdatering det handlar om?

Erik Mörner: Ja jailbreakar du så kan du ju göra det. Att Apple inte tillåter det beror kanske på att det drar batteri eller att operatörerna inte gillar det.

Conny: Med Version 4.2 i iphone med 3GS Vad kommer det bli för skillnad i mobilen Mvh Conny

Erik Mörner: De främsta nyheterna i iOS 4.2 kommer till Ipad och då handlar det om multitasking, foldrar med ikoner och sånt som Iphone fått sedan tidigare. Nyheter till IPhone är främst Airprint och Airplay som ska göra att man kan skriva ut och att man ska kunna strömma innehåll från telefonen till trådlösa högtalare eller till Airport Express.

torres: hej kan ni kanske göra mobiler för ungefär 3000kr??????

Erik Mörner: Jag kan inte svara för Apple, men jag tvivlar på det. Apple är ju inte kända för att pressa priserna med någon av de produkter de gör.

ken Lin: Varför måste man registrera sitt bankkort när man vill hämta gratisappar??? Android är ju det enda vettifa alternativet om man inte vill jailbraka sin ifåne...

Erik Mörner: För att Apple vill att du ska köpa appar och för att Apple vill att det ska vara enkelt att köpa appar när du väl väljer att göra det.

Robert: Jag har en HTC Desire men funderar på en i4. Jag gillar att man enkelt kan slå på/av wifi mm via widgets. Finns det något smidigt sätt att göra det på i4:an?

Erik Mörner: Nej, det är inställningsmenyn som gäller, ett par klick alltså

Pär: När kommer version 4.2 till ipad? Får den svenskt språkstöd då?

Erik Mörner: I november säger Apple, och ja, då kommer svenskt tangentbord och ordlista.

frebj: Antennproblem, det har ju skrivits en hel del om antennproblem och jag personligen har haft väldigt många samtal som har avslutats hur är det med detta?

Erik Mörner: Ja ur Apples synvinkel är väl deras skydd de ger bort gratis slutet på det problemet. Vi på Mobil har testat ett par olika Iphone 4 med olika operatörer och inte kunnat återskapa antennproblemet.

Lennart: Ang Dimitris fråga om när Ipad kommer till Sverige: Enligt uppgift finns Ipad till försäljning hos Ellos i Borås, även postorder, samt hos databutiken JME i Malmö.

Erik Mörner: Ja det är flera återförsäljare som tagit in Ipad till Sverige, men ingen som kommer direkt från Apple, då går det istället via mellanhänder. Och det gör ofta priset högre än vad som kanske är motiverat. Alltså betydligt hägre än priset i till exempel England där IPad säljs av Apple.

Amme: Tja när kommer det en app som gör att du kan skicka filer genom bluetooth och när kommer det att gå att föra över filer utan itunes?

Erik Mörner: Utan Itunes kommer förmodligen aldrig eftersom Apple tjänar så mycket pengar på att sälja via Itunes Store. Förmodligen är det anledningen även till att de inte vill att du skickar och tar emot låtar via bluetooth.

Jman: Ang sms. Om motagaren inte kan nås när sms skickats. Kan det verkligen stämma att man måste skicka det igen manuellt tills mottagaren kan ta emot det? Varför isåfall?

Erik Mörner: Om det är ett fel i din operatörs nät så måste du själv skicka om manuellt vid ett senare tillfälle. Tyvärr, håller med om att det är dåligt. Däremot om meddelandet går iväg, men mottagaren tex har telefonen avstängd så skickas det som vanligt och kommer fram när mottagarens telefon går att nå igen.

Johang: Jag har precis köpt iphone 4 när jag märkte att när man tar kort med vit bakgrund så blir det ett grönt område i mitten på bilden, varför!

Erik Mörner: Jag har aldrig reflekterat över det själv, men får precis samma resultat som du. Inte ofta man tar bilder på helt vita ytor

Alex: När jag köper en app för t.ex 7 kr. så verkar det som om man drar mer pengar. Vad beror det på? Anser att om det står 7 kr så ska det vara 7 kr.

Erik Mörner: Köper du en app för 7 kronor ska inte mer än 7 kr dras så klart. Jag förstår inte riktigt hur det "verkar" dras mer pengar. Kanske läge att fråga din bank om råd?

David: Går det att på något sätt ringa videosamtal från iphone 4 till typ Htc Tytn II eller tvärtom?

Erik Mörner: Hm, nej. Det närmaste är nog appen Tango som finns till Iphone och Android och gör videosamtal mellan de mobilerna möjligt så länge båda har den appen installerad. Men eftersom Tytn II kör Windows så blir det tvärstopp.

Joakim: Kommer man någonsin kunna ringa med iPad ?

Erik Mörner: Jag vågar inte utesluta det. Kanske kommer det i kommande versioner. Apple satsar ju stort på Facetime och det lär komma i nästa Ipad tror jag

Adam: Rykten om nya funktioner i nästa generations iphone?

Erik Mörner: Det pratas en del om att den ska få NFC alltså möjligheten att använda som betalning genom att bara svepa telefonen över en betalningsterminal. Det är den teknik som just nu testas på ett hotell i Stockholm i ett pilottest. Jag är lite tveksam till att Apple skulle vara pionjärer på det området, i stort sett inga andra tillverkare har mer än genomfört tester med det. Men en snabbare mobil med bättre kamera är det ju lätt att gissa på :)

Fredrik: Varför kan man bara ladda ner eller uppdatera program på max 20 MB data från android market? Varken Apple eller operatören borde väll ha ett intresse i detta? Kunde man inte bara fått en varning?

Erik Mörner: Jag antar att du menar Appstore. Och ja jag håller med dig.

undrande: varför är Iphone så dyr när de finns bättre mobiler på marknaden ?

Erik Mörner: Ja, jag vet inte. Visst hör IPhone till de dyrare telefonerna idag. Vad som är bra och dåligt är ju upp till var och en. En del gillar Iphone andra gör det inte och alla köper vad de föredrar.

ozzy: hej jag ska köpa en iphone 4 men vad rekomenderar ni för gig 32 gb eller 16gb ska ha musik,filmer mm mm mvh ozzy

Erik Mörner: Filmer är ju det som snabbast tar utrymme, så filmar du och ser mycket film skulle jag rekommendera 32an

Viktor: 1. Är invicible shield en god investering till Iphone 4? 2. Vad är det egentligen som gör att den vita Iphone 4 dröjer, finns någon ny info? 3. När börjar apple SE att sälja Ipad? 4. Hur kan tex Mobilgiganten sälja Ipads? egen import?

Erik Mörner: 1. inte testat så jag vet inte och det var ett tag sedan vi på tidningen testade skydd så jag vet inte hur de utvecklats. 2. problem med kameran är nog det senaste, på något sätt att ljus reflekteras i det vita och förstör bilderna 3. om jag skulle gissa så säger jag att Ipad 2 kommer till sverige. 4. ja

Fredrik: Varför behöver man koppla telefonen till Itunes första gången för att överhuvudtaget kunna ringa? Jag hade ingen tillgång till datorn hela första dagen och kunde därför inte ta emot arbetssamtal. Detta borde stå stort någonstans att dator och itunes krävs för att den ska fungera, alla kanske inte har detta!!

Erik Mörner: Ja, anledningen är väl att apple vill se till att du skaffar ett ituneskonto, till exempel. men jag håller med dig, det vore ju bra att kunna ringa direkt

Torsten: En del tycker att det går bra att skriva på iPhone. Jag tillhör de tveksamma. Vet ni om det finns någon bra app som kan ge en hjälpande hand typ Swype som finns till Android?

Erik Mörner: nä ingen som jag testat, skärmresponsen i iphone tycker jag är bäst av de många telefoner jag testat och en bra hjälp när man skriver.

Värmland: Hej! Jag undrar om det går att rensa enbart en post istället för allihop i telefonlistan, t.ex. bara dom missade samtalen??

Erik Mörner: Nej det verkar inte gå

Peter: Kan jag få mina mail i MS Outlook fullständigt synkroniserade på något sätt med IP4 dvs både inkommande och skickade mail inkl mappar utan att använda sig av me.com, gmail eller hotmail?

Erik Mörner: Iphone importerar dina mailinställningar och kommunicerar sedan direkt med servern via mobilnätet. Så det här har snarast att göra med vilken typ av mailkonto du har. Använder du ett mejlkonto där mailen lagras på servern (imap) ska det funka utan problem, så gör jag själv. Funkar även med Exchange om det är ett företagskonto du har.

Thomas: Varför vill inte Apple ha widgets i iOS? Att behöva starta olika program för att få reda på saker som enkelt skulle kunna visas via widgets (agenda tex) känns ju inte så användarvänligt.

Erik Mörner: Nä, det är nog den största nackdelen med Ios, att det är så statiskt i startskärmen. Lockinfo för jailbreakade Iphones är ett program jag gillar som fixar viktigaste informationen direkt i låsskärmen.

Simon: Bumpern till iPhone4 hjälper ju (enl. Apple) till att förbättra mottagningen. Men hur mycket skyddar själva bumpern om man tappar telefonen i marken? Det jag framför allt tänker på är chansen att få spräckt glas fram eller bak?

Erik Mörner: Den är säkert en fördel när man tappar den men eftersom baksidan inte är täckt så är den ju fortfarande utsatt för stötar.

Jk: Varför fungerar inte Alarm med vintertid? Har man alarm på upprepning så ringer det en timme senare. Men ringer som vanligt om man tar bort upprepning. Riktigt irriterande då man måste ställa klockan på ringning kl 09:00 för att den ska ringa kl 10:00 gäller bara om man vill att den ska ringa samma tid varje dag..

Erik Mörner: Stämmer, det är en omtalad bugg som ska fixas

Adam: När beräknas nya Ipad komma ? :)

Erik Mörner: Ryktet säger november 2010, jag tror senare

Qrum: jag funderar på att lämna iphone 4. och istället köpa en htc desire HD rent tekniskt set och funktions baserat så undrar jag vilken mobil av dom två som är bäst?

Erik Mörner: Tittar man på specifikationerna är nog Desire vassare, men Iphonens styrka är ju kasnke främst apparna och ett enkelt anävndarvänligt operativsystem

Peter: Vad skulle du lägga till/ändra/ta bort om du fick modifiera allt på en iphone 4? (dock inom dagens tekniska ramar..)

Erik Mörner: Bättre kamera och möjligheter att ha mer widgets i startskärmen, samt en bättre statusrad liknande Android vore fint

Peter: Tipsa gärna om en app som ger fullständig filhantering. Har en iPad men för telefoni kör jag Android och det är väldigt frustrerande att vänja sig vid Androids frihet avseende filhantering och sedan inte kunna göra detsamma med en padda.

Erik Mörner: För att få filhantering måste du jailbreaka

Robert: Så vitt jag har hört, så ska väl iOS 4.2 inte ge några direkta nyheter för iPhone-användare då AirPrint är lagt på is. Så vill man ha kvar sin jailbreakmöjlighet, så finns det väl inget som motiverar en uppdatering väl?

Erik Mörner: Det visar sig när Apple släpper uppdateringen 4.2, då vet vi säkert. Men helt klart är ju att 4.2 främst riktar in sig på Ipad.

Per: Hej Varför släpps de flesta app program & spel bara till Iphone ? App-tillverkarna borde ju tjäna mer på att lägga ut sina appar på t.ex Android market oxå.

Erik Mörner: Kan det kanske vara för att Apple var tidigare ute särskilt med möjligheterna att ta betalt, vilket ju först nyligen kom till Android

Jonatan Troll: Vad är det som är bra med ipad? och varför skulle jag vilja köpa den om jag har en laptop som är lika stor men snabbare? Jonatan

Erik Mörner: Har du en laptop som är lika stor och snabbare verkar det onödigt att köpa en Ipad om det inte är apparna du är ute efter

Robert: Man kan styra en massa trådlösa kontroller via SBSettings om man Jailbreakar! TIPS!

Erik Mörner: Tack!

Peter: Har skaffat en iPad och vill att den skall fungera som digital fotoram. Den skall hämta korten från min NAS (den stöder DLNA) och jag vill att det skall ske direkt över WLAN:et, mellan NAS-iPad, dvs jag vill inte ha en dator igång som delar ut bilderna. Tycker att en iPad borde klara det, men jag hittar ingen lösning. Vilken app finns det som kan lösa detta problem?

Erik Mörner: INte vad jag vet, kanske någon läsare kan tipsa i kommentarerna?

Peter: Hej,är de nya skärmarna i bättre kvalitet än de tidigare? lätt att få sprickor & fuktskador...är iphone 4 bättre utrustad för dessa problem.

Erik Mörner: Det har kommit rapporter om att Iphone 4 går sönder lite oftare än föregångaren. Nya skärmen är betydligt skarpare och bättee, men inte tåligare vad jag märkt

Patrik: Hej! Jag har köpt en Iphone på semestern i Thailand. Hur fungerar det med min garanti? Kan jag lämna in den här i Sverige? Isåfall var?

Erik Mörner: Jag vill minnas att det ska gälla internationell garanti, förutsatt att det är en riktgi Iphone su köpt, men jag hittar just nu inte offiviella detaljer om detta.

Alex: I och med att Iphone4 ligger rätt långt efter telefoner som GalaxyS och DesireHD undrar jag om Apple ensamma kommer att kunna hänga med alla de bolag som tillverkar Androidlurar eller om de är akterseglade för gott.

Erik Mörner: Jag vet inte om jag håller med om att Apple är akterseglade för gott. Iphone är sällan före konkurrenterna när du tittar på specifikationerna och har aldrig varit det, men visst verkar den sälja ganska framgångsrikt ändå.

Georg: Har i över en veckas tid försökt att uppdatera iPad från version 3.2.1 Efter att laddat ned dryg 200MB så avslutas nedladdningen med felmeddelande fel3259

Erik Mörner: Kanske kan en återställning hjälpa?

Glenn Wiberg: När kommer Apple släppa nya uppdatering? I 4,1 är det en bugg som gör att alarmet inte fungerar med vintertid. Så har man den på upprepning varje dag så ringer den kl 08:00 istället för 07:00. Fungerar bra med vintertid om man ställer in ett larma varje dag och väljer att den inte ska upprepas. Så idag måste man ställa den på ringning kl 06:00 ifall den ska ringa varje dag kl 07:00.

Erik Mörner: Ja, kanske fixar Apple det i 4.2 som ska komma när som helst nu. Jag vet i alla fall att de är medvetna om problemet, det har ju pratats så mycket om det

stefan: kanske inte är rätt att fråga men funkar iphone 4 bra om man jailbrekar den kommer dom appar jag köpt finnas kvar på mobilen, vilken jailbrake ska man använda?

Erik Mörner: inget fel på den frågan. apparna finns kvar. den senaste Iphonen jag testade att jailbreaka var en 3g, så jag törs inte förorda någon särskilt jailbreak för iphone 4, man måste läsa på innan man ger sig i kast med det

Sven: jag funderar på att köpa ny mobil och har tittat på många blandbannat iphone 4. men jag vill ha den absolut bästa mobilen på marknaden som går att få tag på.den ska kunna allt som man kan tänka sig. vad skulle du som expert rekommendera?

Erik Mörner: Vill du göra "allt" så tycker du kanske att Apple sätter lite käppar i hjulet, då kanske en Android är bättre.

anton: Det är inte internationell garanti på iPhone, däremot på allt annat,.

Erik Mörner: Aha

Camilla: Kan man göra så att man får leveransrapporter på skickade SMS? Och går det att ändra snoozetiden från 9 min?

Erik Mörner: Nej. Nej, det tror jag inte.

Erik Mörner: Två timmars chat var allt vi hade tid med idag, trevlig helg och tack för bra frågor. Försöker svara på ett par jag inte hunnit med i kommande inlägg på Iphonebloggen: http://iphonebloggen.mobil.se.